用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 2
樓主: Sindy
go

拉小提琴分享及交流part 2   [複製鏈接]

回復 四隻貓 的帖子

佢可能開始覺得悶都唔定。我細囝3-4個星期先考試,我怕佢悶,每日只係練一、二次咋,等臨近那個星期先再操佢。
for every one criticism, three positives must be given.

尋日跟AURAL老師第一次上課,老師叫細囝唱D major音階,囝囝唱“do, re, mi.....fa” 就立即被老師罵,“點解會由 do 開始唱?明明係 re 開始嘛!“ 結果細囝要唱 re mi fa(#) so la ti do(#) re. 我在附近聽住一額汗

越來越唔敢教阿囝野,驚教錯咗害佢被老師罵。

bebebe12345  Aural另跟老師上幾堂.....合理。
哈哈!開始對自己有所懷疑=又上高D了!  發表於 12-2-16 11:27
for every one criticism, three positives must be given.

老師有安排伴奏, 所以我就照老師安排.
我女29/2就鋼琴比賽, 先解決一項, 之後專心練小提琴.我都覺得快d 攪掂仲好.

我估個個小朋友都喜歡彈/拉新歌, 由唔識到識比較有成功感, 識左但要更上層樓就會比較難, 所以佢成日想收工拉新歌.
我覺得今次參加校際真係一個好好既訓練.

四隻貓 發表於 12-2-16 11:21
我女29/2就鋼琴比賽, 先解決一項, 之後專心練小提琴.我都覺得快d 攪 ...
我個仔彈左一個月校際歌已經唔想再彈,好在我地係3月初比賽,速戰速決吧!!

回復 四隻貓 的帖子

細囝老師講過,小朋友和大人有少少唔同。佢地學新野可以好專心,遇到難的亦會很專注。但若拉一些佢地覺得已經識的歌,無咗新鮮感就會唔專心,結果反而拉得唔好。老師叫我唔使咁認真住,只係每日keep住練就OK。佢見我細囝好無聊,最近都破例提早教下一級的歌仔。

四隻貓 發表於 12-2-16 11:21
我女29/2就鋼琴比賽, 先解決一項, 之後專心練小提琴.我都覺得快d 攪 ...

咦我以為你自己伴tim!

回復 wootaitai 的帖子

兩姊妹不同老師?

lillymarie 發表於 12-2-16 11:09
尋日跟AURAL老師第一次上課,老師叫細囝唱D major音階,囝囝唱“do, re, mi.....fa” 就立即被老師罵,“點 ...

KS, 2 Sharp Notes, D Major

Fixed Do
Re Me Fi Sol La Ti Di Re
(Fi/Sol,  Di/Re,  Half Step)

means

Movable Do
Do Re Me Fa Sol La Ti Do'

有需要時轉下老師都好0架.

0甘其實應該用fixed do or movble do會比較好呢?

tmlhk 發表於 12-2-16 13:11
KS, 2 Sharp Notes, D Major

Fixed Do
對於我細囝用solfege的老師,似乎movable do,是不能接受的。
之前亦試過一次細囝唱給小提琴琴老師聽,他雖然沒立即罵細囝,但就話佢音啱不過唱錯了so fa names,叫佢下次啍不要唱so fa names好了。今次見AURAL老師那麼大反應,我也給他嚇了一跳。

回復 wootaitai 的帖子

拉小提琴的一般都用fix do, 彈鋼琴的都用movable do, 兩樣都會就最好了!!!

對這我倒不緊張, 基本功最重要, 可是又上學, 又課外活動, 回家做作業, 玩, 吃飯, 洗澡, 根本不夠時間, 好像昨天要溫習
測驗, 連琴 都沒碰!!!唉!!!!

想幫阿女部3/4琴換條好一點的E線,現在用緊 Evah Pirazzi,有乜建議呢?

wootaitai  Already 3/4 la !?  發表於 12-2-16 14:39
bebebe12345  Oliv E + Evah Pirazzi  發表於 12-2-16 14:29

回復 lillymarie 的帖子

這也沒有絕對的答案,   我較喜愛用solfege教,  3b / 3#內用fixed do, 其餘用movable,
很多曲, Mid-level開始,  混合 fixed do and  movable do,  “對付” 臨時sharp/flat/還原,
好多時遇到有難題的樂句,  用movable do去拆解,  方便快捷, 唔會估估下.

Movable,  可極速transposition, 調性強,  有興趣可以睇下:-

http://www.violinist.com/discussion/response.cfm?ID=11465

回復 totochu 的帖子

Evah Pirazzi不是已最好了嗎? 有沒有用過olive gold e 弦 其他配用dominant弦

‹ 上一主題|下一主題