用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家(九龍塘) 家長入來傾下計啦
樓主: 肥肥師奶
go

嘉諾撒聖家(九龍塘) 家長入來傾下計啦 [複製鏈接]

Re: 嘉諾撒聖家(九龍塘) 家齯J來傾下計啦

Blythemia, Heidi媽, stephy
Thank you for your help.
綽盈媽咪 ;-)

綽盈媽咪, 我問左我個囡啦!  EClass Junior係比小四或以上小朋友做”專題研習”用既,吾係網上學習。你最後有冇參加到Fun English Reading Scheme呢?我自己就冇啦,因為我個囡做功課既時間都係剛夠,我怕好似上年咁,一個月都係上得幾次,好浪費!

Hi Blythemia, 係呀!  當初中文既每日一篇係免費架! 我覺得佢地辦得好好,又可以聽埋普通話。真係一舉兩得!

今日派左另外一個網上練習返黎.係中/英/數$336/年.咁多花樣,都唔知點揀.

另外,請問視藝袋可否留係櫃筒呢?唔使次次拎啦.

ningningpig,
Nice to meet you today!!

各位媽媽:
我剛剛上中文每日一篇的網頁查看了, 我們學校本年已經參加該計劃。(http://www.prof-ho.com/reading/)

搜 尋 結 果                         Search  Result     
  No. 學校編號 學校名稱 類別 授課類別
  1 c540196  嘉諾撒聖家學校(九龍塘)  小學  全日  

恭喜你,你的學校有參加06-07年度之「每日一篇」網上閱讀計劃。請密切留意學校通知。
「每日一篇」將於10月3日正式啟用,敬請留意。

我去年都買了一些網上練習, 結果都有一些是沒時間做的, 浪費了; 我囡囡去年每日只會盡可能做中文"每日一篇"和英文"My English Pal", 所以今年不再多買了。

Hi Ningningpig,  我囡話你囡囡已經有一班朋友仔陪佢小息, 所以佢冇約你個囡囡呀!  你囡都好快融入喎!!   

stephy,

真係唔該晒.我會留意!

stephy 寫道:
各位媽媽:
我剛剛上中文每日一篇的網頁查看了, 我們學校本年已經參加該計劃。(http://www.prof-ho.com/reading/)

stephy及其他媽咪

請問是否有很多英文網上學習比家長選擇呀?
還是只得剛派的,可以選擇嗎,如果報完還有第二份就

請指教。

傻妹,

是否你囡囡早前已收到「fun eng.....」的訂購?
現在又有?   

yilamm,

'Fun English Reading Scheme' 係早前派,要聽日交.另外今日又派一份係3合1既網上練習$336一年. 你無收到嗎?

傻妹
你join唔join lee兩個網上閱讀計劃?  其他媽咪有點睇........

我都唔知邊個比較有用????  如果join明天到期要交.  
綽盈媽咪 ;-)

綽盈媽咪,

我決定唔join啦.呢幾日都唔夠時間用,相信join左都用唔著.所以慳返啦.

肥肥師奶
原來EClass Junior只係比小四或以上小朋友做”專題研習”用既,吾係網上學習。 我都係唔join"fun english learning scheme" 同 " iclassroom".  學校可能有中文既每日一篇同"my english pal", 到時, 囡囡有足夠時間用的話先再打算.
綽盈媽咪 ;-)

Me too.  Not enough time.  

我沒有買任何習作和join上網, 冇那麼多時間.  遲些是返全日哦!

請問測驗和考試時幾點放學?

謝!

我們是否可以訂〝my eng. pal〞?請高年級媽咪回應好嗎?
因我在它網站只見st. Mary、九龍城聖家等約>500間中小學名單有參加,可否自己報?

My nephew has to do Chinese and English 每日一篇,另數亦有join網上exercise. For Maths subject, he need to do 3 pieces daily.

It seems that many schools request their students to practise more. How about us? We got the message whether to join or not just depends on us.
Also I enter into my nephew's school website, it is full of learning website (the school joins so many institutions). It is quite different from us.

I wonder can we join my eng. pal latter?

Ps advise.
Thanks    

等我現場報道下先.今朝送囡囡返學時岩岩掛黃雨,入操場個個位大風到不得了.我見宥小朋友連遮都反埋.不過學校真係好好,有一位嬸嬸係度幫手,同小朋友剥雨褸,幫手收遮.邵修女都係度,我見佢一邊要按住頂帽,一邊又係度打點,真係好照顧小朋友.小朋友跟住直接上課室,唔駛係操場風吹雨打.

我今年都冇訂比阿囡, 因為上年訂了中文和英文每日一篇, 後來學校又多個中文百寶箱(我記得中文百寶箱係免費), 但上年都冇乜時間, 所以都係浪費金錢  

Auntie Cat:  測驗和考試都係放12點.

Hi yilamm,  我覺得每個人既時間分配和小朋友能力都唔同, 如時間許可和小朋友應付到就join, 如果你估計唔到d 時間夠唔夠用, 可以join 咗先, 反正唔計分, 做唔做都唔會有壓力.  我上年就join 咗兩、三份, 學校又免費一份, 到後尾發覺做唔切都放棄咗   

yilamm 寫道:
我們是否可以訂〝my eng. pal〞?請高年級媽咪回應好嗎?
因我在它網站只見st. Mary、九龍城聖家等約>500間中小學名單有參加,可否自己報?

My nephew has to do Chinese and English 每日一篇,另數亦有join網上exercise. For Maths subject, he need to do 3 pieces daily.

It seems that many schools request their students to practise more. How about us? We got the message whether to join or not just depends on us.
Also I enter into my nephew's school website, it is full of learning website (the school joins so many institutions). It is quite different from us.

I wonder can we join my eng. pal latter?

Ps advise.
Thanks    

係呀, 邵修女尋日都已經係門口幫手收遮!  

Blythemia 寫道:
等我現場報道下先.今朝送囡囡返學時岩岩掛黃雨,入操場個個位大風到不得了.我見宥小朋友連遮都反埋.不過學校真係好好,有一位嬸嬸係度幫手,同小朋友剥雨褸,幫手收遮.邵修女都係度,我見佢一邊要按住頂帽,一邊又係度打點,真係好照顧小朋友.小朋友跟住直接上課室,唔駛係操場風吹雨打.

我就大約7:35am返到學校,未見sister,都係自己幫小朋友除雨褸,真係好大風。

我地又係7:30到, 邵修女係台上叫小朋友上課室,同埋提醒佢地樓梯都好大風又多水,小心上落.

‹ 上一主題|下一主題