用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖安德烈小學
樓主: 法子
go

聖安德烈小學 [複製鏈接]

Re: 聖公會聖安德烈小學

法子,
我仔係轉咗去基教先開始鍾意畫畫咋, 因為老師真係俾咗好多心機去教佢. 唔知基教有無畫班呢?
畫室我唔識啦, 而家仔學水墨畫係屋企附近, 我揀果度係因為夠近, 同埋老師有耐性. 但個老師都係教佢畫d好普通既畫, 都幾傳統. 我覺得只要仔鍾意老師就無所謂啦. 阿仔話: 老師教我畫水墨畫都好, 但係我係屋企就畫我鍾意既野, 我唔會跟老師架.
咁你囡囡而家上緊既班好唔好呀?

叮噹,
我檢討過, 都係自己對仔仔唔夠信心. 應該快快的聽, 慢慢的說, 慢慢的動怒. 我講完一大堆廢話, 話佢只畫線係lazy, 指出咗d我認為佢畫得好既畫之後, 佢就好認真問: 你想我畫果d? 諗落, 如果我係佢, 我會覺得好傷心囉. 不過, 佢都好大量原諒咗我啦.

畫班真是很講教法, 我兒子之前都參加過不少畫班, 但教法都不同, 有的在出面畫叫小朋友跟, 有的, 就每次有實物, 再叫小朋友依物件/相畫. 有些就會連同一些美勞(剪貼). 大部份是用木顏色/粉彩, 但我見出面有畫室貼出來用水彩都美. 但大了, 開始可以上其他佢更喜歡的活動, 便沒再學畫畫了.

zimba, 你兒子學水墨晝在那兒?  how much?
我都正想find 一間近的.

是呢, 你們小朋友開始脫牙沒有??

lamsuetwai,
我仔仔係美孚學, $500/4堂, 每次1.5小時. 因為好少學生, 有時會一對一, 有時會有幾個學生一起學不同既課程. 都幾似studio. 我覺得有d貴, 如果學校有得學, 我會考慮轉.
家長會果日會介紹一些收費課外活動喎.

有時會有幾個學生一起學不同既課程.

"好似唔係甘好", 不同程度, 不同課程, 老師都亂啦.

我囡囡學緊$400 /4  1.5hour,有粉彩,水彩,油畫,水墨,鉛筆,版畫,4格漫畫etc....分開3個level,囡囡已上到level 3, 想出去再學繪畫技巧,但又唔知邊度好....

lamsuetwai 寫道:
有時會有幾個學生一起學不同既課程.

"好似唔係甘好", 不同程度, 不同課程, 老師都亂啦.

又唔覺喎, 可能最多都係4-5個咋, 同埋個地方好細, 真的好似一個工作室. 反而覺得有好多1:1既時間.  如果班際會平好多, ymca都有, 但係一班6-8人, 就唔會好似而家咁, 貼身教授啦

lamsuetwai 寫道:
是呢, 你們小朋友開始脫牙沒有??

未呀~~~

揚莉煒媽咪 寫道:
法子

長沙灣青山道果邊d文具店日日都係減價架播
你要睇清楚d
但我都睇過有d真係平過出平好多
而且買滿一定數再有折扣架

揚莉煒媽咪 ,
係味即是福榮街賣玩具批發個度?
定係第2個地方???

Re: 聖安德烈小學(net40)

你地知唔知d水痘印,可以採什麼膏令它的印快d退??
成身成面都係痘痘印,都唔知係咪疤痕tim呀~~~   

法子 寫道:
我囡囡學緊$400 /4  1.5hour,有粉彩,水彩,油畫,水墨,鉛筆,版畫,4格漫畫etc....分開3個level,囡囡已上到level 3, 想出去再學繪畫技巧,但又唔知邊度好....

咁情況, 跟個老師, 私人教授會唔會好些? 我係仔仔個畫室度見有個女仔, 畫一幅素描, 好大幅, 都畫咗幾個禮拜, 係好仔細咁畫呢.

法子 寫道:
你地知唔知d水痘印,可以採什麼膏令它的印快d退??
成身成面都係痘痘印,都唔知係咪疤痕tim呀~~~   

我聽人話用蘆薈, 不過, 我未試過. 佢地係買新鮮蘆薈, 切開將裏面既"肉"搽落皮膚度.

lamsuetwai,
未脫牙, 你仔仔開始脫牙了?
該用戶已被刪除

我都想找鋼琴老師,自已屋企有琴,平時自己教下玩下,想問tomlee d miss OK唔OK??

今日同囡囡行街,買左對好抵的kids buster 黑色番學鞋,$180半價,只需$90!!!      仲有nike,adidas半價,其他牌子的鞋 $120/ 2對.

Jack&Jill ,
你去完旅行啦, 好唔好玩呀?
點解要換老師?

法子,
你都想俾個女學琴? 你自己識彈? 點解唔自己教呀?
tom lee好似有2種課程, 一個係普通書, 一個就係跟yamaha書, 好似話根據?orff教學法編制. 好唔好我都唔清楚, 可能係"課外活動"個topic會多d意見. 我同仔仔join過佢地既jmc, 就覺得都幾有系統, 但係就唔啱阿仔, 所以quit咗. 遲d會同細仔上music wonderland.
你有無同囡囡上過jmc呀?

法子 寫道:
今日同囡囡行街,買左對好抵的kids buster 黑色番學鞋,$180半價,只需$90!!!      仲有nike,adidas半價,其他牌子的鞋 $120/ 2對.

咁抵! 係邊樹呀?

zimba,
係Plaza Hollywood 3樓 370鋪 Magic House

法子 寫道:
我都想找鋼琴老師,自已屋企有琴,平時自己教下玩下,想問tomlee d miss OK唔OK??

Jack&Jill, 法子,

我兒子新的鋼琴老師都ok, nice 同易溝通, 有心教小朋友,  佢在shamshuipo, 如你們要佢contact, 就通知我pm比你, 是之前bk ma介紹佢 的妹妹.  
我兒子之前的鋼琴老師, 是kinder同學ma, 但比我發現佢對小朋友不是太有心, 我幫兒子一同做功課, 因我不懂便問佢, 但佢都不是太想答我, 好似教我便要收錢甘, 但如我不明怎教兒子呢, 以為熟人怎知不好. 不熟的反而更好....  

tom lee 的 jmc, 兒子都上了一年, 但發覺佢教 do,re,mi, 不是 c, d, e 等..., 怕兒子亂, 早些轉 piano 好些.

我就同個仔出去學琴,因為我屋企地方淺窄唔想人上黎    ,我都有同我個仔一齊上堂,個老師都好好,我覺得初學始於跟住會好d,佢唔記得大人都會記得,不過我而家我想放手比佢自己學,老師好唔想,但我有原因,老師都明白,不過我驚遲d升小學冇咁多時間可以練琴,都唔知點好~
法子,
80年代架???你8幾架?我81喎~   
‹ 上一主題|下一主題