用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2007年小一, St. Joseph's (wanchai) 的家長,大家一起來 ...
樓主: redmama
go

2007年小一, St. Joseph's (wanchai) 的家長,大家一起來認識一下. [複製鏈接]

Hi Seelong,
  今日我問囝囝有沒有見你個囝, 佢話日日都有, 我問佢今天有甚麼同你傾, 佢話玩咯, 我想佢都沒有放在心中了.

今天返工時, 特別覺得輕鬆, 好似好耐都沒有這種 feeling,  突然覺得D 小朋友其實係咪都有壓力, 不過唔識表達

原帖由 Derdad 於 09-10-29 23:26 發表
Though the application period is expired, you can also see the following information and enquire for more information.

http://www.hkfa.com/upload/20092010/youth/application.pdf

呢條link我都有望過,佢話雖然截左止報名,但係可以帶埋張form到時去運動場報名,因為全部都未full,最衰我想報果個地區同時間同佢依家既課外活動撞左,都唔知點....

今晚去迪士尼勁玩,下星期再努力做project。
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid124/pc8cd38426a2b9c43ddb759c6a85e9005/f80dbb2f.jpg.orig.jpg[/img]

成績既佢一早忘記得一乾二淨,
我打算把他的測驗卷貼在佢檯頭,
得佢警剔吓!
其實TH樂天知命都係優點.  
大家Work Hard play hard啦!

原帖由 buddiesboyd 於 09-10-30 00:51 發表
Hi Seelong,
  今日我問囝囝有沒有見你個囝, 佢話日日都有, 我問佢今天有甚麼同你傾, 佢話玩咯, 我想佢都沒有放在心中了.

今天返工時, 特別覺得輕鬆, 好似好耐都沒有這種 feeling,  突然覺得D 小朋友其實係咪 ...

原帖由 SeeLong 於 09-10-30 22:04 發表
成績既佢一早忘記得一乾二淨,
我打算把他的測驗卷貼在佢測驗卷,
得佢警剔吓!
其實TH樂天知命都係優點.  
大家Work Hard play hard啦!

唔知貼成績差個d測驗卷係頭有無用呢?
定係放成績好個d,有鼓勵作用好d呢?

醒目開學勳章

惟有等依家啲課外活動完咗再安排過啲時間啦!

我哋經常都係咁做,都幾煩…

原帖由 kerobobo 於 09-10-30 10:15 發表

呢條link我都有望過,佢話雖然截左止報名,但係可以帶埋張form到時去運動場報名,因為全部都未full,最衰我想報果個地區同時間同佢依家既課外活動撞左,都唔知點.... ...
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

請問小三家長日通告出左未?
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid124/pc8cd38426a2b9c43ddb759c6a85e9005/f80dbb2f.jpg.orig.jpg[/img]

原帖由 kitty0303 於 09-11-3 20:28 發表
請問小三家長日通告出左未?

I don't think so. Because I didn't receive it yet! I'm sure his class teacher has many things to discuss with me >.< Not his test result, it's his conduct!

我都係,最好早d知,要安排放假。

書包重得厲害, 每天帶長河及grammar, 今日仲有dear同埋帶英文字典, 想死!!!  其他班是否如此?

除了英文字典外,同你帶既一樣,真的很重 !
係咪今日要額外帶英文字典呢 ?

原帖由 sixcats 於 09-11-5 09:17 發表
書包重得厲害, 每天帶長河及grammar, 今日仲有dear同埋帶英文字典, 想死!!!  其他班是否如此?

D班要帶, 其他班就不知道

原帖由 MARCOCHU 於 09-11-5 10:03 發表
除了英文字典外,同你帶既一樣,真的很重 !
係咪今日要額外帶英文字典呢 ?

請問中文默書的書信格式是指上款...等字詞嗎?  英文默書幾時默? 有範圍未? 老師常常很遲先通知

原帖由 sixcats 於 09-11-5 09:17 發表

Same for C Class ... or Class C.
Liftoff of Space Shuttle Atlantis, on a mission to build, resupply, and to do research on the International Space Station!

kerobobo & buddieboyd,
有位家長話我哋班寫咗幾時默英文,
我囝的家課冊沒有
請問5/11星期四的家課冊,
有沒有寫過幾時英文默書&內容???thanks!

有冇人知???

原帖由 sixcats 於 09-11-6 12:37 發表
請問中文默書的書信格式是指上款...等字詞嗎?  英文默書幾時默? 有範圍未? 老師常常很遲先通知

skyway1668

skyway1668,
  呀仔本手冊沒有提及  Eng Dictation .  但呀仔話  Grammer Book 遲D會默, 唔知真 or 假呀

原帖由 buddiesboyd 於 09-11-8 04:01 發表
skyway1668,
  呀仔本手冊沒有提及  Eng Dictation .  但呀仔話  Grammer Book 遲D會默, 唔知真 or 假呀

thanks! 我囝都話grammer book 要默!

原帖由 skyway1668 於 09-11-9 02:48 發表

thanks! 我囝都話grammer book 要默!

>>手冊都冇話要英默WOR,佢都話GRAMMER要默,問佢幾時同默咩佢就話唔知.
‹ 上一主題|下一主題