用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女經 - Part 26 之"大考?唷,使乜驚呀!Show time ! ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 - Part 26 之"大考?唷,使乜驚呀!Show time !” [複製鏈接]

原文章由 alicetong 於 08-7-7 14:12 發表
2b,
話比細b聽..尋晚無得睇係佢損失啦
真係精彩到 ,唔瞓覺都抵呀
3點半又拉帆布..都等... 我係動物園
做更買"老虎仔"贏啦

...

格格

少擔心,細 b 今日下晝應該會係屋企睇重播

good morning

大家早晨

祝願所以準升中小朋友都派到心儀中學   
(希望天公造美)

[ 本文章最後由 vivi_vivi 於 08-7-8 08:50 編輯 ]

早安, 各位母親,

今日中一派位咩? 我都希望大家心想事成!

原文章由 vivi_vivi 於 08-7-8 08:43 發表
(希望天公造美)
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

格格,

來年我哋緊係係子女經等您好消息同請食啦

原文章由 alicetong 於 08-7-7 14:17 發表
annie.2b,vivi
BB保我大..希望大山來年一帆風順...
免卻撲校之苦

原文章由 vivi_vivi 於 08-7-8 08:43 發表
(希望天公造美)

vivi

睇黎天公都唔係好領情喎 ..........

格格,

前晚我都有睇前三局, 精彩就真係唔講得啦,
幾緊湊就真. 大家都係攻對方弱點. 每次發球局都係一面倒,
只不過係睇邊個好彩0者, 反觀細猩猩對中國波后好睇好多!

原文章由 alicetong 於 08-7-7 14:12 發表
2b,
話比細b聽..尋晚無得睇係佢損失啦
真係精彩到 ,唔瞓覺都抵呀
3點半又拉帆布..都等... 我係動物園
做更買"老虎仔"贏啦

...
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

原文章由 正46 於 08-7-8 08:50 發表
早安, 各位母親,

今日中一派位咩? 我都希望大家心想事成!

雖然大家都上左岸,呢度話哂都叫做初中教育呀,點都要知道同支持既 我地呢度今年都有小六小朋友架,不過佢叻叻,一早搞掂左間好野咋 ...............

2b,

毛主席名句: 人定勝天!

原文章由 2bzmummy 於 08-7-8 08:53 發表

vivi

睇黎天公都唔係好領情喎 ..........

原文章由 正46 於 08-7-8 08:57 發表
格格,

前晚我都有睇前三局, 精彩就真係唔講得啦,
幾緊湊就真. 大家都係攻對方弱點. 每次發球局都係一面倒,
只不過係睇邊個好彩0者, 反觀細猩猩對中國波后好睇好多!
:ig ...

打波就係咁架啦,梗係要攻擊對方既弱點黎取分 ..... :;pppp: :;pppp: :;pppp:

原文章由 正46 於 08-7-8 08:58 發表
2b,

毛主席名句: 人定勝天!

前年今日,我地都係一家四口在雨中頻撲 ..... 記憶尤新 !

2b,

唔好咁話我, 我個女都未上岸啦, 不過唔見報紙賣0者...
我當然希望個個小朋友都上到間好中學啦!

原文章由 2bzmummy 於 08-7-8 08:57 發表

雖然大家都上左岸,呢度話哂都叫做初中教育呀,點都要知道同支持既 我地呢度今年都有小六小朋友架,不過佢叻叻,一早搞掂左間好野咋 ............... ...

原文章由 正46 於 08-7-8 09:01 發表
2b,

報紙有賣架,您事不關己唔上心 ...... 記住呀,明年今日到大山啦

2b,

剛上完蘋果網都睇唔到, 可能老眼分花啦...
陳亦信名曲 - 明年今日, 又到派位時......

原文章由 2bzmummy 於 08-7-8 09:02 發表

報紙有賣架,您事不關己唔上心 ...... 記住呀,明年今日到大山啦

2b,

當你睇都估到佢點打就無驚喜啦,
費廸拿 - A屎波,
拿度 - 打人反手

原文章由 2bzmummy 於 08-7-8 08:59 發表

打波就係咁架啦,梗係要攻擊對方既弱點黎取分 ..... :;pppp: :;pppp: :;pppp:

原文章由 正46 於 08-7-8 09:05 發表
2b,

剛上完蘋果網都睇唔到, 可能老眼分花啦...
陳亦信名曲 - 明年今日, 又到派位時......

請閱讀 :

中 一 派 位
73% 學 童 派 首 志 願 中 學   11 年 最 高【 本 報 訊 】 中 一 派 位 今 日 公 佈 , 隨 升 中 人 數 跌 至 近 年 新 低 , 爭 取 入 讀 心 儀 中 學 的 機 會 較 往 年 提 高 , 今 年 獲 派 入 讀 首 志 願 中 學 的 學 生 比 例 達 到 73% , 即 大 約 每 四 人 中 , 有 三 人 獲 派 心 儀 中 學 , 屬 11 年 以 來 最 高 。
今 年 有 71,846 人 參 加 中 一 派 位 , 較 去 年 減 少 7% , 人 數 是 近 數 年 最 少 。 自 行 派 位 階 段 及 統 一 派 位 階 段 的 結 果 今 日 一 併 放 榜 。
合 併 兩 個 派 位 階 段 計 算 , 獲 派 首 志 願 的 比 例 由 去 年 的 68% 升 至 73% , 即 大 約 每 四 人 中 , 有 三 人 獲 派 心 儀 中 學 。 有 關 比 率 連 年 上 升 , 是 98 年 以 來 最 高 , 比 當 年 的 49.6% 高 出 約 一 半 。

受 惠 出 生 率 下 降近 年 隨 出 生 人 口 減 少 , 升 中 人 數 由 原 來 逾 8 萬 人 一 直 下 跌 , 但 最 受 家 長 歡 迎 的 英 文 中 學 學 額 , 除 數 間 傳 統 英 中 轉 為 直 資 外 , 其 他 英 中 數 目 維 持 不 變 , 每 年 提 供 約 1.8 萬 個 學 額 。
育 行 政 學 會 副 主 席 李 少 鶴 指 出 , 獲 派 首 志 願 比 例 上 升 至 近 年 新 高 , 並 不 出 奇 , 「 出 生 率 下 降 , 中 學 數 目 又 冇 變 , 咁 結 果 係 意 料 之 內 。 」
根 據 明 愛 青 少 年 及 社 區 服 務 出 版 的 《 升 中 放 榜 轉 校 指 南 》 , 最 少 有 36 所 英 中 表 明 接 受 派 位 不 理 想 的 學 生 「 叩 門 」 轉 校 。 李 少 鶴 建 議 家 長 今 日 準 備 一 份 子 女 的 個 人 紀 錄 、 成 績 表 資 料 和 體 藝 活 動 證 書 , 以 供 叩 門 時 呈 交 予 心 儀 中 學 , 如 報 英 中 最 好 夾 附 英 語 考 試 證 書 。
育 局 提 醒 家 長 , 必 須 帶 同 子 女 於 本 周 四 或 周 五 到 獲 派 中 學 註 冊 , 否 則 會 被 視 為 放 棄 學 位 。

中 一 派 位 重 要 事 項- 派 位 結 果 ( 參 加 人 數 : 71,846 ) -

‧ 自 行 派 位 獲 派 首 志 願 : 62% ( 61% )

‧ 統 一 派 位 獲 派 首 志 願 : 60% ( 53% )

‧ 整 體 獲 派 首 志 願 : 73% ( 68% )

‧ 整 體 獲 派 首 三 志 願 : 88% ( 84% )

註 冊 日 期 : 本 周 四 或 周 五

- 查 詢 電 話 -
育 局 : 2832 7740 或 2832 7700
明 愛 青 少 年 及 社 區 服 務 「 升 中 全 接 觸 2008 」 輔 導 熱 線 : 2337 1600

早晨好

早晨呀, 大家有無記得, 好似年年升中派位都落雨架~~~
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

46,

不過我發覺升中派位真係相較地比較被傳媒界冷落, 都係一小則新聞而已。但係其實升中派位係最攞命,狼狽撲校的情況又係最多。都唔明點解

原文章由 正46 於 08-7-8 09:01 發表
2b,

‹ 上一主題|下一主題