用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 SC畢業生家長一起走過癲婆的日子
樓主: TSLiu
go

SC畢業生家長一起走過癲婆的日子 [複製鏈接]

danielboy,

You know....  I got "A" in Visual Arts......... Yes, it's me not Alicia......  really crazy crazy ar...... actually Alicia is very good at Arts......but eventually I need to get involved..... OMG...

I missed the old days.  Mr. C stated clearly "no parental participation" on homeworks........  It's so great!

今年唔去long trip lu! 可能只去兩三日, 或者去澳門!
6月去上海應該都好過7月去, 排隊就實要o架喇, 但起碼冇7月咁熱! 跟團定自由行? 5天?

原帖由 danielboy 於 10-5-31 10:41 發表
HeiHeiMa,
完全同意,我哋d full time mum, 親子時間已經夠晒,可以唔插手就盡量唔插手,親子功課?你估幼稚園咩.係呢,你今年summer去邊?我6月Mr. T一放假就去Shanghai同人迫,諗起都驚. ...

chingyu,

I also need to help colouring the background of Ms V's art homework!!!  otherwise, she would have spent over 5 hours every week in completing her art homework.  I hate doing art/craft -- 嘔 !

我諗我要喺 facebook 開個 "強烈反對擰 project/art homework 返屋企做" 群組.

btw, 我已幫兩位阿姐阿哥報咗 9/8 個 week 嘅 Noah's Ark day camp, 3 cheers for myself!

原帖由 chingyu 於 10-5-31 11:20 發表
danielboy,

You know....  I got "A" in Visual Arts......... Yes, it's me not Alicia......  really crazy crazy ar...... actually Alicia is very good at Arts......but eventually I need to get involved.. ...

LaLa,

Yeah Yeah Yeah.......definitely I will join your group!!!!!!!!!!      It is so meaningless to do homework in this way.

HeiHeiMa,
Mr. T比一般人早放暑假,所以我哋盡量都唔會July/Aug去trip.我哋係自由行, Mr. T有Asia Miles會expire,但唔多,只夠去Taiwan/Bangkok/Vietnam,咁咪揀上海囉,我1988年去過世博,好好睇架,排隊係要,不過無咁誇,但喺大陸就硬係寧舍亂,日日睇news睇到我好驚.

LaLa,
Give me 5!我都係最最最憎arts & craft,自小就最憎呢科,仲有domestic science做sewing又係勁抗拒,(不過cooking就好鍾意,我餵食嘛! )所以我都要加入<強烈反對擰 project/art homework返屋企做>群組,好好彩, Mr. T從無擰artwork返屋企做,係project啫,不過最近呢幾個月老師續漸放手俾佢哋自己做,我覺得好好多.

chingyu,
嘩!大畫家,你咁掂, Ms. A真有福,不過Mr. C的確係好,今年我都好滿意Mr. Faire,每一個unit of inquiry, Mr. T都全情投入,可能男老師啟迪小朋友方面係好d,女老師就較執著details, 希望明年都係男老師啦.

danielboy,
大人同小朋友比, 梗 "掂" 啦.  坦白講,  A小姐藝術細胞好過我. 佢是是旦旦, 塗顏色又馬虎, 但見到創意構圖都好好.  唉… 話說佢畫得靓, 都得BBCC, 佢話好多同學都有父母幫手. 上次成績表Visual Arts總平均分仲要得C.  因我從來都唔插手.  
o個日睇唔過眼, 因功課又多, 接著又要測驗. 唯有叫佢停手.  我特登全幅做晒, 擺明唔係小朋友手功, 睇下佢比多少分. 我話定比囡聽, 唔好講大話, 照直講媽咪有幫手.
原來學校想睇下父母功力多d.  真真真…………有問題!

去完今次expo, 快 share your views. 六月去旅行又平d又少人.  真開心.  暑假Mr T and Mr. M去上BMX堂, 記得約我出來 tea.

LaLa,
Multitasking energetic lady – work harder!!!!!!!  下星期到我crazy. 有無食方可令皮質醇偏低.

chingyu,
<原來學校想睇下父母功力多d.  真真真…………有問題!> 500% agree!!!
小朋友唔會學識點做嘢,只會學識倚賴.唉!我哋嘅下一代,會唔會比80後更差呢?BMX Day 2:00pm 約定你同TSLiu架喇,其實Ms. A兩個1CC舊同學都報咗BMX,佢哋係Miss Txxxxxy同Mr. Pxxxxxk.,幾個亞媽一於tea一tea啦,咁24th/31st? Or both?

chingyu,

<有無食方可令皮質醇偏(降?)低> mud 唔係白蘭x雞精咩?

聽日考埋科中文就收得工啦, 即係我今晚踢咗佢上床就攪掂, 咁又讀完二年班啦, 好嘢!

LaLa,
下星期到我噴血......我怕雞精太燥wor.  
你同Sumyinma好好enjoy summer holiday 啦!

danielboy,
In July, right?  I heard the venue is near to TY.  If I am available, I can join you gals on both days.  
ar.........talking about after 80s, I am sure after 90s and after 2000 will be even worse...... We should take the responsibility to train up our kids.....  In my company, we have just fired two staffs after 80s.  

chingyu,
努力呀!仲有0203Ma,應該仲癲,比心機,捱埋佢,跟住出嚟玩番夠本.

hi all,

Have you read the following article from another thread?  It reminds me some important points.  As such, I had quite pleasant moments with Ms. A for revision.

=====quoted=========

家長常犯的錯誤:因加得減

我在很多年前已經在我太太面前,開始根據朋友的教育方法,預測他們的子女將來讀書的成就。經過了這十多個年頭,內子不得不認同我的預測能力。比如說,有三個自細睇到大,每個小畢業時都是Band 1,其中一個被認為是天資、拼搏心都強;亦有一個能夠進入名校中學。但全都被我不幸言中,他們都是「小時了了,大未必佳」,大概全部都沒有進入香港任何一間大學的資格。無他,這三對家長,全都犯了最常見的關鍵性錯誤——「因加得減」。

解釋甚麼是「因加得減」前,先講幾件題外話:

我囡囡的教練

我囡囡的乒乓球教練是個年青人,乒乓球技術不俗,但有一個缺點,就是喜歡責備,不懂得稱讚。他有一套培養乒乓球員的信念,他提議我每個星期起碼和囡囡跑步三次來訓練體能,最好挑向上的斜路來跑;每天起碼做徒手動作一千次。另外,挑些做得不好的來責備是最佳的改造辦法。他說,國家隊就是本著這個精神去訓練的,國家隊教練,比他嚴厲很多,這樣才可以訓練到出色的球員。

國家隊是個金牌工廠,要做世界冠軍,地獄式訓練免不了。在這訓練下,可能有99.9%的學員受不了,但只要在一千學員中,有一個能夠達到世界冠軍水平,大概仍然化算,那怕有九成學員從此對乒乓球完全失去興趣,那怕他們以後見到乒乓球就怕。

我只有一個囡囡,我並不奢望她日後能站在奧運的頒獎台,而是要她乒乓球技術達到一個能夠享受打球樂趣的水平,從而成為終身運動而矣,用訓練國家隊九死一生的方法來訓練我女兒是大大的錯誤。要是我也採納教練的意見,我囡囡有九成機會會對我說,今生今世都不願再拿起乒乓球拍。

很多家長都覺得,就算自己專精某個範疇,但教授自己兒女時,效果總是不如理想。但很奇怪,我囡囡卻很喜歡接受我的訓練。無論學術、游泳、踏自行車、乒乓球、羽毛球,在我的教導下,她的進度都很好,而且很享受 [按:我囡囡在學乒乓球的頭半年,我是她的教練,進度很好。之後專業教練一對一訓練,我退居為陪練員,但仍是囡囡乒乓球進度的重要部分]。我有甚麼秘秘?有兩個:

1. 要求低
2. 多讚賞、多鼓勵

我訓練囡囡時,從來不會責備她。相反地,我會用放大鏡去看她的進步。只要發現她有任何微少的進步,我都會提出來大讚特讚,更加要在她面前對著太太指出她的進步。這樣,她便有了向上的動力,進步的空間便大。

我自己的Goal Setting

我讀中學時,偶爾會有雄心壯志,為自己定下讀書大計。這些大計,大部分都是實行了不久,就因為自己的惰性而無疾而終。其中,有小部分能持續的。經過這些goal settings,我學會了以下:

1. 一個看起來好像很容易的目標,原來很難有恆心地持續下去。
2. 如果目標達不到,對自己會有demotivation的作用,更易自暴自棄。
3. 一個不難達到的目標,一個只比從前改進少許的讀書計劃,長遠地實行,會有奇效。只要每天改進少許,累積幾年就很可觀了。
4. 只要在起初的一、兩個星期都能夠達到指標,甚至超過指標,對自己便有motivation的作用,這個讀書計劃會行得更好。

所以我讀高中時,我定的目標都是有一定的挑戰性,但並不太難。「矮仔上樓梯」地每天進步少許就是我的方法。結果:成功地將我由下游成績變為中上游。會考成績可以打入全港最top的10%。我有多努力?中四、中五平均每天功課後溫習45分鐘左右吧!中四升中五的暑假差不多完全沒有讀書。

弟弟的Goal Setting

我弟弟的讀書情況和我是一個翻辦,初中差勁。到升中四時開始由我從姊姊手中接過管教責任。我為他定下平均每天功課後溫習45分鐘的目標,面對這目標,我弟弟喜出望外;我姊姊責備我,認為太少,只會害了弟弟。

一個月後,我見到弟弟大致遵從這指標,我對他大加讚賞。我姊姊要他花多一點時間去溫習,我頂著這壓力。

半年後,弟弟的成績彈升,享受讀書樂趣,更享受大量閒暇的樂趣;我姊姊沒有甚麼可以講。

當取得會考滿意成績後,弟弟對我說:「阿哥,我被你騙了,每天平均溫習45分鐘原來難度是這麼大的。」

Motivation Theory – Goal Setting Theory:

我出來做事後,讀過商業管理上的一個理論,叫Goal Setting Theory。內容是這樣的:

Set goal的目的是要motivate員工,set goal時,不可set得過高,亦不可set過低。如果太高,員工們自覺達不到,員工便不會望著這個goal去做。反之,如果goal set得過低,太容易達到,對員工也沒有motivation的作用。最佳的goal是set到員工們如果努力去做,便大致能達到的便是最有motivation作用的goal了。

這理論和我的觀察十分吻合。

這理論是經典的,讀過幾本管理書都有它的出現。不過,香港的管理人沒有幾多個會採用這一套。通常goal都會set到天一樣高,我認為是極錯的。

香港的家長亦大都不會buy這一套,都將goal set到高高的,結果:因加得減!

因加得減

十七年前,我姊姊的女兒剛出生時,我對姊姊忠告說,如果她日後的管教方法像她管教我們的小弟弟一樣,這嬰孩讀小學時,成績可以由中等至到不錯,但到中學則會拾級而落,最終會是平凡收場。

我姨甥女讀小學時,在人盯人的教育方法,補習、補充練習的密集教育下取得band 1成績,進入一間過得去的英中。

到中學,姊姊依然迫她每天用幾小時溫習。不過上有政策,下有對策。根本完全起不了作用。她的讀書軌跡,完全被我猜中。我姊姊已經預留了一筆錢,讓讀書平平的女兒往海外流學。

這樣因加得減的例子只是冰山一角,根據我的長期觀察,週遭超過一半的家長都是犯了這錯誤的:

1. 要求兒女每天溫習幾小時,而這是幾乎不可能達到的。
2. 達不到這指標便責備,於是兒女們更不想讀書。

兒女到了青春期後,生理及心理的轉變,令他們開始渴望有成就,但這成就並非不惜任何代價去取得的。如果你叫他們每天溫習45分鐘,就會成功,相信大部分都會樂於去實行,去讓父母、老師讚賞,最終取得成就。反之,如果你叫他們每天溫習三小時才可以成功,那麼,九成以上的都不會照辦,你不在時,他們決計不溫書;你在的時候,他們便勉為其難,做個架步,但往往是,只是軀殼存在,靈魂已經出竅了。「阿媽,妳雖然得到我既人,但係妳得唔到我既心!」

eviepa

====unquoted===========

Thanks for sharing!

原帖由 chingyu 於 10-6-8 19:35 發表
hi all,

Have you read the following article from another thread?  It reminds me some important points.  As such, I had quite pleasant moments with Ms. A for revision.

=====quoted=========

家長常犯 ...

chingyu,
Thanks for sharing.  
1. 要求低
2. 多讚賞、多鼓勵
I must bear this in mind.

chingyu,

I will also force myself to always remember the 一低兩多要訣.  Thanks.

By now, you should be enjoying the post-exam freedom la, congrats!

考完試,不過日日玩都好累﹗

LaLa,
我都要加入"強烈反對擰 project/art homework 返屋企做" 群組﹗
danielboy,
Mr. T 好叻仔,咁你又可以舒服D﹗

chingyu,
我d畫成日都攞C, 好彩唔洗同個女畫﹗
你地去上海坃得開心d呀﹗

我地7月尾去台中呀﹗

hello Sumyinmama,

We will go to Okinawa............danielboy will go to Shanghai....... so.........we may fix a date in August for the gathering..........

Today we went to Stanley.......kids were so happy to play sand and swim.........童愛x was sitting next to us and watching dragon-boat racing together......

原帖由 sumyinmama 於 10-6-15 21:54 發表
考完試,不過日日玩都好累﹗

LaLa,
我都要加入"強烈反對擰 project/art homework 返屋企做" 群組﹗
danielboy,
Mr. T 好叻仔,咁你又可以舒服D﹗

chingyu,
我d畫成日都攞C, 好彩唔洗同個女畫﹗
你地去上海坃得開心d呀﹗

我地7 ...

chingyu,
嘩!  咁鬼熱你都同個女去睇龍舟, 好媽媽!  好犀利添!
sumyinmama,
你去台灣? 咁今年唔會在異地街頭碰倒你喇. 開大會後, 我地應去馬來西亞.
係呢, 你地有冇去過坐鴨仔船, 有人話成日 overload, 細細隻坐成 幾十人是嗎?
0203Ma

原帖由 chingyu 於 10-6-16 18:48 發表
hello Sumyinmama,

We will go to Okinawa............danielboy will go to Shanghai....... so.........we may fix a date in August for the gathering..........

Today we went to Stanley.......kids were so ...

Sumyinmama,
上次去台北都覺得好好玩. 不過, 聞說夏天好熱喎. 我都想去台中/台南見識下.

0203Ma,
本來 Dora’s parents約我地7月尾去沙巴.  但我地數年前去過, 最後選了 “沖繩”.
端午節“o個”日又熱又多人, 仲要坐在沙灘上乾煎, 我都覺得有少少偉大….哈…

各位,
啱啱忙完year end gathering,真係好唔捨得一班好可愛嘅小朋友,好好好好嘅班主任,Mr. T已經變咗紐西蘭人.

聽日12:00pm我入監喇,我開始有d不安喇,ICS又call 我佢哋泳池有emergency repair,個swimming camp 要cancel,咁嗰兩個星期我點算呀?mouth:" /> 哎!後日去上海,去完返嚟再算.係喎,d同胞好鍾意cut the line架喎,我d煲冬瓜咁水皮,有無人識煲冬瓜粗口呀?

hello danielboy,

Enjoy your trip..... remember to bring umbrellas and portable fans.... haha..... all foul language is related to us as moms.... try to teach them some cantonese la........

Thanks for your sharing of RC photos... I miss the kids there too... I saw Jesse, Cherry, Hillary, Tiffiany and many others....

New Zealander - apart from Mr. Muller, his class teacher is also kiwis?

I sprained my ankle and sit at home now.  I am happy that I can accompany my girl for lunch soon. :)
‹ 上一主題|下一主題