用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無14網區的媽咪入來分享下
樓主: ckckcktina
go

有無14網區的媽咪入來分享下 [複製鏈接]

Re: 有無14網區的媽咪入來分享下

emiluihk
電腦派位既模式而家唔知點解釋比你聽,到你9月開升小一家長會時,學校會解釋比你聽既機制,同時會有光碟派比你地
emiluihk 寫道:
anna_gigi,

咁你知唔知佢d電腦派位既模式係點派架  

wttcly,

唔係架, 響net 12架..  :wink:

anna_gigi, emiluihk,

真係好心急 & 好期待9月既來臨啊...    

我遲左搵佢地.....修女都去晒避靜囉.....有機會再幫你問下丫....
ckckcktina 寫道:
wttcly,

唔係架, 響net 12架..  :wink:

咁多位 ,

好心急喔 ... 想早D 知丫麻    
唔該晒你呀anna_gigi
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

早晨呀各位 ~~~

我女開始甩牙喇, 尋晚發現佢右下方門牙
郁郁地 ... 我地大家都好祈待佢甩1st 牙

by the way, 下個月尾就係1st round
小一入學既申請喇 , 大家準備好未呀,未既話
就要快手d 喇 ...        好緊張喔~~
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

早晨啊!各位媽咪! 嘩好耐無來囉, 有咩新進展啊?

sindy,

唔該晒, 唔緊要啦...   我都係講下笑咋, 咁等d sister返來先hlep我問啦. 你女e家無讀聖心, 你都仲返去visit 佢地啊? 真係好啦..     

emiluihk,

早啊, 係呀, 好緊張啊...    

我仔返聖心幼稚園呀.............
早晨啊!各位媽咪! 嘩好耐無來囉, 有咩新進展啊?

sindy,

唔該晒, 唔緊要啦...   我都係講下笑咋, 咁等d sister返來先hlep我問啦. 你女e家無讀聖心, 你都仲返去visit 佢地啊? 真係好啦..     

咁多位早啊

sindy,

噢....原來係咁..... but聖心幼稚園有收男仔咩? 唔係only女仔咩?   我真係大鄉里啦.

得閒上我女個web睇下, 我帶左佢去影樓影左d靚相啊...    

www.photos.yahoo.com/ckcktina

係男女的呀港島區,除左st joe同st 士提反,係無齋校幼稚園架

(聖嘉勒都好似係齋校,但唔係好記得囉)
咁多位早啊

sindy,

噢....原來係咁..... but聖心幼稚園有收男仔咩? 唔係only女仔咩?   我真係大鄉里啦.

得閒上我女個web睇下, 我帶左佢去影樓影左d靚相啊...    

www.photos.yahoo.com/ckcktina

早晨呀咁多位 ~~~

九月入小一既咁多位家長, 你地準備好晒未呀 ?
你地用左幾多錢係新學期到? 可否分享吓 ?anna_gigi
你甩左難未 ?

聖嘉勒係女校 ~ 都係我的心儀的幼稚園   
Don't worry!Be happy![/color purple]

早晨呀咁多位 ~~~

大家最近忙緊乜呀, 暑假就快完了 (but 我女已經
開左學一個星期了... hehe) 記得預番d 適應期比佢地呀 ...

請問有冇人知 循道和衛理 今年中一派位結果? 網上還未有得睇.

各位媽咪,請問柴灣有冇好嘅補習舍介紹呀?

各位媽咪爹哋早晨!

我係新加入國民,一直都有睇您哋嘅報料,覺得非常佩服,兼且您哋嘅資料同意見,對我哋呢啲唔多熟14 網嘅爹哋媽咪真係極之有用。先在此說聲謝謝!

翻閱之前嘅發表,都見有數位媽咪選擇滬江。我哋都有意選此校為第一選擇,因為已遷居隣近屋苑,亦不想女兒長途拔涉。 雖然估計小女能適應較傳統嘅教學模式,但不想她有太多功課同操練。請問各位知否滬江嘅課程是否好深 (比之蘇淅或基灣)?從新居嘅隣居聞得滬江去年升中派位較遜往年,因此開始大力催谷學生。雖為道聽途說,但空穴來風未必無因。請問各位有否聽聞?煩請告知一二。

勞煩各位!     

各位家長,

你地覺得循遁和衛理邊間好D.有冇家長在這兩間讀緊,可否比D意見.如上堂情況?老師好嗎?多功課嗎?有冇外籍老師上英文堂?一星期幾多堂普通話?

SIUBO117,

早晨呀~~~ 你呢d 問題請敎anna_gigi 就最好
不過了, 不過最近好少見佢上嚟發表喎, 你可以先番閱
番我地之前既留言佢曾經提及過架 ...

大家好!

我亞囡都係今年選小一, 真是同大家一樣花多眼亂, 不過講到官校我就有所保留,  因為學校會谷小朋友讀精英班, 讀唔到個d好似唔多so你, 但入到精英班係唔係一定派到好中一呢 ?
我就有個真實case la!
我家姐個囡讀筲官上午六年來都keep住精英班, 今年中一派位時,佢班住任同我姐夫講話佢亞囡全級2x幾只熟band 2 生唔好選英中機會較低, 佢地學校1-15名先熟band 1 生, 我姐夫當時聽到之後直頭火都起晒, 佢地由頭到尾都念住報英中比佢個囡, 點知比佢老師一講即刻謝晒, 念唔到佢地學校banding 禁低全班精英班都入唔晒band 1, 你地話個小朋友自己會點念? keep住六年禁樣成績已經好好啦, 但最後只可以搵到間中中, (當然我唔係話中中唔好, 只係同佢地寄望有很大差別姐!) :      
:lalala:
‹ 上一主題|下一主題