用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 2007 SC Upper 家長 & Old Friends!
樓主: TSLiu
go

2007 SC Upper 家長 & Old Friends! [複製鏈接]

0203ma
哈, 係呀, 佢成日話自己係全班最靚仔
Bowling City響九龍灣emax

Thomas嗰班係7月4日上午, 佢地跳手巾舞.

chingyu & 各位TY媽媽,
我地7月尾就會搬去將軍澳啦! 好唔捨得您地, 無辦法校巴只去藍田及將軍澳, 所以唔搬唔得. 呢掛Thomas因為搬嘅問題心情都唔係幾好, 佢曾經struggle不如唔讀hkuga, 留係度同d好朋友一齊, 攪到我幫佢做咗好耐心理輔導!

原文章由 chingyu 於 08-5-31 23:01 發表
TSLiu,
你又話consider留番TY住. 諗清楚啦, 唔捨得你呀!!!

LaLa,
希望您可以早日去shopping!

sumyinmama,
我從來無擔心過Sarah升小學會有問題, 您唔駛咁擔心, 佢係有主見嘅叻女!

danielboy,
您好鬼creative, 有您係度真係唔愁無節目; 您新提議嗰兩度地方好吸引, 我地無問題, 大家決定!

TSLiu
thomas真係好唔捨得班朋友仔喎.
唔緊要啦, 你同佢講ansel都搬去TKO,
第時平日都可以一齊玩架, HKUGA & EC都唔會好多功課.
你揀左搬去TKO邊度未呀?

另外報少少料你知, 今朝見Thomas揀左個sad face放,
唔知咩事唔開心呢?
你同佢傾下計

又一個bk mami出書啦!

http://blog.yam.com/ivman/article/15417792

我唔識佢架, 但好早之前已睇過佢個 blog, 你地有興趣八o下, 佢有 3 個小朋友, 整d lunch box 靚到匪夷所思, 就算係全職媽我都極度佩服佢o既心思, 我諗我都會買依本書.

0203Ma
o華, 呢個mami真係好勢利.
個個lunch box都同日劇入面果d有得揮
甘拜下風

如HK Bowling City 你地有興趣去我可以試吓幫你地book lane
我join咗member好似可以reserve & 指定lane有圍欄
因為只是部份lane有圍欄
如果多人想一齊玩又想lane有圍欄
reserve定好D
唔係可能要等好耐
and then 好似有10对鞋free and free parking
因我join咗member後未book過
可以check check

22 June 約左人12:00飲茶
可能要2:00至散
如果唔係可以join埋你地啦

[ 本文章最後由 hermanma 於 08-6-4 23:18 編輯 ]

6月22你地玩到幾點架, tungtung唱歌4:30至完, 可能join唔到你地呀

原文章由 cherriemama 於 08-6-3 09:23 發表
All,

不如就暫定以下大喜日子, 大家快 d mark在calender.

June 22 (Sunday) pm
=============
chingyu
danielboy
0203Ma
sumyinmama
tsliu
cherriemama

22/6幾點呀? 我果日要考試至13:00, 考完可以join你o地!

...

我只有時間睇左你地d post, 但都冇時間覆, 因好忙咁整緊profile, 等下wk叩門用, 唔知點解, 預感會抽唔中, 依家日日諗點叩門咋, 果日老公仲要係大陸未返, 我一個人去面對

LaLa,
Sorry for the late reply!!
(Do you know how the assessment test on 10/6 will be done?  Oral or written or both?) According to the notice, I think both will be included.  

( The syllabus seems to be too easy and the time too short.  )
So I didn't prepare anything for the test.
Will you 督下督下咁 go with your honey on 10/6? 早日康復!

( Btw, do you have any idea how many CCKG boys are accepted by DBSPD this year?)
please check pm.

sumyinmama

[ 本文章最後由 sumyinmama 於 08-6-4 22:10 編輯 ]

danielboy, chingyu, TSLiu,
你地次次見佢玩過樣梗好架,麻煩樣你未見過姐﹗不過做阿媽總係擔心小朋友﹗
TSLiu,
Thomas 要時間接受呢件事呀,仲要離爺爺嫲嫲咁遠,不過相信有個咁有耐性同愛心既阿媽,Thomas 好快會適應﹗

0203ma,
先多謝你,祝你成功﹗

Bowling City夠晒大,應該啱小朋友﹗不過小心比d波飛到,話說上次去,有位超級水皮既師奶,竟然甩手飛左個波去後面,撞到個垃圾桶飛起,仲嚇到後面既人四散,所以大家要小心,因為果個水皮師奶就係…我﹗

sumyinmama,

( Btw, do you have any idea how many CCKG boys are accepted by DBSPD this year?)
please check pm.

我都想知呀
and then other than DBSPD
CCKG boys 入其他咩學校多呢?
我朋友正煩緊入唔入CCKG
Thanks

心心,
Naoki實在係好好好鬼靚仔,所以佢係全班最靚仔唔出奇.

TSLiu,
玩嘅地方都係d叻叻媽咪推介啫,我呢C9識咩嘢吖!小朋友適應能力勁強架,尤其年紀細嘅小朋友,放心啦,除咗心心 & bignose,其實將軍澳好多SC友架,而且香港地有幾大吖,if你call我,我即刻由沙田飛車入將軍澳.

bignose,
你搬咗未呀?定暑假先搬?

hermanma,
唔該晒,如有需要,一定揾你,但我哋未決定去邊,講真如果天氣好似今日咁正,唔去室外就嘥晒,始終小朋友多d去outdoor好d,香港小朋友成日屈喺冷氣地方唔係咁健康.

tungtungma,
唱少次歌得唔得啫?好耐見你喇.

水皮師奶,
嘩!未睇到最後,以為你講嗰個師奶係我,你我邊水皮d?

Bowling City係就係夠晒大,但我嗰班馬騮唔同人咁品,我驚去完之後又俾人blacklist (繼青衣Pizza Hut & 元朗BBQ場後,又一巨獻).

[ 本文章最後由 danielboy 於 08-6-5 09:56 編輯 ]

希望各位等派位嘅媽媽可以心想事成, 唔駛去叩門.  0203ma, 您要預定錢622請客!

sumyinmama,
我估您一定知道, 通常聰明, 有主見嘅小朋友會比較難攪, 因為您間屋有一個, 所以您應該開心就真.

bignose,
Thank you very much.  Thomas居然唔記得自己簡咗張sad face, 佢話無唔開心, 仲問我做咩事唔開心呀? 我就無再問佢啦!
bignose, 心心
我地搵咗坑口嗰邊, 我話佢知Ansel都住係附近, 仲有其他sc朋友, 佢話到時同佢地去踏單車喎, 我話好啦! 其實佢巳經接受咗, 不過我地大人都有唔捨得, 何妨小朋友!

原文章由 bignose 於 08-6-4 11:09 發表
TSLiu
thomas真係好唔捨得班朋友仔喎.
唔緊要啦, 你同佢講ansel都搬去TKO,
第時平日都可以一齊玩架, HKUGA & EC都唔會好多功課.
你揀左搬去TKO邊度未呀?

另外報少少料你知, 今朝見Thomas揀左個sad face放,
唔知咩 ...

June 22 (Sunday) pm
=============
chingyu
danielboy
0203Ma
sumyinmama
tsliu
cherriemama

hermanma, tungtungma & all mum,
hermanma唔該曬幫手! 其實應該中午後先開始, 我地安排好節目後, 可以幾時join就嚟啦!

danielboy,
多謝您咁支持, 等我搬定咗, 開學前8月攪個將軍澳單車活動好嗎?

danielboy & TSLiu
我暫定7月中搬呀,
多數揀寶琳.
幾時來個tko活動?

TSLiu
第事一定要約thomas黎玩
係呢, 你同thomas揀咩summer course?
會唔會係tko?

sumyinmama,

PM received, thanks.  I'm also interested in what other schools do CCKG boys go to other than DBSPD.  For the assessment on 10/6, it's likely that I'll 督下督下咁 go with my little Valerie.

I'm also interseted in the 22/6 gathering but we have sth to do that day and the time has not been confirmed yet.  That's why I haven't enrolled yet.  See if I can join after all the details confirmed.

小一入學統一派位結果周六公布
**************   教育局今日(六月五日)提醒家長,二○○八年度小一入學統一派位結果將於本星期六(六月七日)公布。

教育局發言人表示:「本年度共有20,794名兒童參加小一入學統一派位,獲派首三個志願學校的兒童共16,996人(約82%)。」

「按獲自行分配學位及統一派位階段獲派首三個志願學校的兒童數目一併計算,整體滿意率達91.2%。」

小一入學統一派位階段的學額分為兩個類別,甲類是不受學校網限制,佔統一派位學額的10%,家長可選擇不超過三所在任何學校網的學校;餘下90% 的統一派位學額(乙類),則供家長選擇住址所屬學校網的學校。在參加統一派位的兒童當中,獲派甲類學額的佔2,438人,而乙類則佔18,356人。

發言人說:「在不受校網限制的學校選擇中,有八成的家長選擇其所屬校網的學校為首志願,顯示家長多希望子女就近入學。」

曾於本年一月為子女辦妥統一派位選校手續的家長,請在星期六(六月七日)或星期日(六月八日)上午九時三十分至下午十二時三十分;或下午一時三十分至四時三十分,返回原先遞交「選擇學校表格」的統一派位中心領取「小一註冊證」。屆時,家長應攜帶「小一入學申請表」或「選擇學校表格」的家長副本以資證明。

「小一註冊證」上印有兒童獲派學校的名稱、地址、註冊日期及註冊手續須知。各家長須依照指定日期,即六月十日(星期二)或六月十一日(星期三),前往獲派的學校辦理入學註冊手續。上午校的註冊時間是由上午九時至中午十二時,下午校為下午二時至五時,而全日制學校則由上午九時至中午十二時及下午二時至四時。

家長若因要事未能依指定日期或時間辦理註冊手續,必須預先與獲派學校的負責人聯絡,以便作出特別安排,否則將被視作放棄學位處理。

在辦理入學註冊手續時,家長須將子女的「小一註冊證」交給校方。家長亦須注意,學位一經分派,將不會再作更改。

若有特殊情況,如子女因遷居至另一個學校網,以致原來獲派的學校與住所距離太遠,而家長決定放棄獲派的學位,則無須辦理註冊手續。家長可隨時親自攜同子女的「小一註冊證」及新居地址的證明文件正、副本(例如印有家長或監護人姓名的租約、差餉單、水費單或電費單等),前往香港灣仔皇后大道東二六九號呂祺教育服務中心二字樓教育局學位分配組辦理轉校手續。

若學童在辦妥入學註冊手續後,因特殊情況需要自行轉校,家長應先獲得另一所學校答允取錄,然後才前往原先獲派的學校取回「小一註冊證」,因為當原校把註冊證交回家長時,亦會同時取消其子女獲派的學位。

有關小一入學統籌辦法的查詢,家長可使用教育局的24小時自動電話查詢服務(電話:2891 0088),聽取有關資料。家長如有個別問題,亦可於辦公時間內,以及六月七日及八日上午九時至下午四時三十分,致電教育局學位分配組查詢,電話為:2832 7610(港島)、2832 7620(九龍)、2832 7635(新界西及離島)、2832 7659(新界東及荃灣)及2832 7700 / 2832 7740(一般查詢)。

2008年6月5日(星期四)
香港時間16時57分

0203Ma,
Relax ar!!!!!!!!!!  Don't think tooooo much!!!!  
Certainly I do hope that you will pay for us on June 22nd. hee hee...

danielboy and hermanmama,
Yup.  For me, both ideas of Hermanmama are good and interesting.  Please pick whatever you gals like.  
Few weeks ago, Alicia's classmate, Tara (her mom is the class teacher of Year 3) invited 4 of her best friends to join her birthday party for bowling.  Alicia was one of them.  I also think that it is quite dangerous 'coz kids lack the sense of safety.
Moreover, it is not suitable for cherriemama and LaLa.

Tungtungma,
你明天係咪 9:30 就去睇?  我老公都出左 trip, 明天一早機返, 唔知趕唔趕得切呢?
All,
Relex?  I hope I can.  我都唔知自己點!
Yesterday Anson 又收到生日會邀請, 已經第 N 個啦!  Kristy 好奇怪, 3 年黎, 得一個同學開生日會??  今次咁o岩係 6 月 22 日, 我話唔得喎, 我地約左人, Kristy 知道約左你地好開心, Anson 就要去生日會, 兩個o係度嗌交呀!

0203Ma

TSLiu,
攪乜都好啦,有得玩而我有空我梗到架.

cherriemama, tungtungma & 0203Ma,
戥你哋明天緊張呀!! No matter結果係點,都要開開心心放埋呢個暑假呀,返咗小學,小朋友無乜時間玩架喇,尤其有間好嘅private school揸手嘅媽咪, relax啦!!!

chingyu,
Agree that it could be rather dangerous if there are too many kids around playing bowling.  How about we stick to our original plan and go to Ma Wan beach if it doesn't rain on 622?  Daniel's Spanish teacher is also a year 1 parent.  What's the name of Tara's mother?

0203Ma,
Party幾點呀?你同件餅一人帶一個得唔得啫?我哥哥同亞嫂兩公婆成日都係咁,你同件餅咁癡纏架.Daniel又係勁party,friendd佢都,最高紀錄一日3party.

Friends of 622,
我嗰日都唔玩得太晏,5:00pm要去airport接daddy mummy機呀.

[ 本文章最後由 danielboy 於 08-6-6 10:51 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題