用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2006年學之園PN班既媽咪大召集
樓主: bby
go

2006年學之園PN班既媽咪大召集 [複製鏈接]

Re: 2006年學之園PN班既媽咪大召集

ardnas65 寫道:
下??? 有d 咁ge校車ga?? 您有無資料呀??

個d保母車, 你試下打 94831028 鄧太
佢有架車由沙田/大圍出九龍架, or再問佢有冇其實保母車可以幫到你喇

bby 寫道:
[quote]
下??? 有d 咁ge校車ga?? 您有無資料呀??

個d保母車, 你試下打 94831028 鄧太
佢有架車由沙田/大圍出九龍架, or再問佢有冇其實保母車可以幫到你喇 [/quote]
hi, i have to go home and see, but u can try bonnie's number first.

各位青衣學之園pn班既mami,
請問老師&嬸嬸好唔好,有無愛心呢? 因為想俾呀仔下學期插班, 但佢未介片. 又好黐身, 實喊好久. 又驚佢俾人蝦唔識講,因為佢唔係几識講野. 仲有下學期係唔係即係二月開始? 佢十二月尾先兩歲. 謝謝.

rats,
如果interview pn 班, 其實都唔會問小朋友問題... 可能只係同個小朋友打招呼... 跟住俾d小朋友玩下畫下.... 個老師在旁觀察...
校長都唔會問家長問題, 只係有一個小group咁ge型式, 校長就會介紹一下學校, 個陣時, 家長有d乜野問題都可以問校長... 唔駛擔心.. 一d都唔似interview....  
rats 寫道:
Dear LH Moms,

Please help!
My daughter will attend interview for the PN class this Saturday.
Can you tell me the format?
Are the questions difficult?
Do they ask parent questions?

Thanks!

好呀.. 唔該晒您地呀...      我同我老公研究完再打電話俾鄧太問詳細情況....

好呀.. 唔該晒您地呀...      我同我老公研究完再打電話俾鄧太問詳細情況....

呢個電話都係我去interview(其他學校)時個d嬸嬸派比我之ma, 你打去問問, 我仲有其他路線之ma    

ypoons 寫道:
請問老師&嬸嬸好唔好,有無愛心呢? 因為想俾呀仔下學期插班, 但佢未介片. 又好黐身, 實喊好久. 又驚佢俾人蝦唔識講,因為佢唔係几識講野. 仲有下學期係唔係即係二月開始? 佢十二月尾先兩歲. 謝謝.

hi ypoons,

the teachers and helpers r fairly nice.  some kids did cry at the beginning of the year but everyone seems ok now. my son likes to take the school bus and go to school alot. at the beginning of the year my son still had to wear pull-ups, after 3 weeks the teacher suggested that he's ready to be rid of diapers, and he did not once wet himself since because i think they take them to the toilet periodically, still i think they r very helpful in toilet training them.  

anyhow, u r cutting into the pn class in tsing yi, i thought both morning and afternoon classes r full?? which class r u cutting into??  well, take it easy, let your son try it out, maybe he will enjoy school.... good luck!

hi elainec,

唔該晒,其實我未報名架,我一路都無諗住俾呀仔2歲插班,因為我唔想得佢一個係度喊. 不過近排有2個朋友都話插班生d老師會特別照顧, 所以先決定俾佢讀.我又無諗到佢pm class會無位wor, 等我問下先.thanks.

ypoons 寫道:
hi elainec,
唔該晒,其實我未報名架,我一路都無諗住俾呀仔2歲插班,因為我唔想得佢一個係度喊. 不過近排有2個朋友都話插班生d老師會特別照顧, 所以先決定俾佢讀.我又無諗到佢pm class會無位wor, 等我問下先.thanks.

oh, in sept they were very full and there were many people on the waiting list.......... but u can still ask!

rats,
我記得我in LH果時,都係比玩具佢反下...同埋叫佢比比睇下佢識唔識囉,無咩特別架其實,不過當然老師比野佢,佢要識講thank you果d囉! 老師都有問家長問題架,不過我唔記得咩問題,總之都係好普通果d,無咩特別難度架咋!
rats 寫道:
Dear LH Moms,

Please help!
My daughter will attend interview for the PN class this Saturday.
Can you tell me the format?
Are the questions difficult?
Do they ask parent questions?

Thanks!

ypoons,
唔知你係咪一定要入青衣校,如果係插班真係幾難,我個女讀緊凱帆校架,都wait緊青衣校呀,不過依家返定左...我都唔會比個女轉lu!如果你係心儀LH而唔係only會consider青衣校,你可以try凱帆校,我個女依家讀得好開心,d老師好好人,同埋個環境好好,好乾淨幾大架d課室都!或者你可以嘗試考慮下囉!
ypoons 寫道:

Hi Mui_Mui,
唔該晒你.原來你都wait緊青衣校.其實我係貪青衣校近d,凱帆校好似唔近地鐵站. 不過我老公今日又話返playgroup 都得啦.但係我都係想佢返pre-nursery多d.thanks.  

ypoons,
係架,凱帆校唔係太近地鐵站架,不過我都係貪佢校舍大同乾淨,我都考慮緊比個女搭校車!
ypoons 寫道:
Hi Mui_Mui,
唔該晒你.原來你都wait緊青衣校.其實我係貪青衣校近d,凱帆校好似唔近地鐵站. 不過我老公今日又話返playgroup 都得啦.但係我都係想佢返pre-nursery多d.thanks.  

嘩.... 頭先同亞仔本家課冊, 夾左起碼有10張通告同埋有一盤小盤栽..... 今晚到我要做功課睇晒d通告啦.....

rats,
亞仔而家讀緊lv 校 pn上午, 佢個班大概有27左右..... 但係d小朋友成日病... 我好耐都無見過全班齊人...... :-|  :-|

All,

I have received admission letter from 凱帆學之園 pm class for PN class.  My girl will start her school in Dec.  Just want to say "hello" to all of you.

Mui_Mui,

Hi!  Don't know if we will be in the same class or not?  My girl need school bus service also (start from Jan 07)!  A bit worry if a 2 yr old BB can do that or not!  Also, she get used to have afternoon sleep around 1 pm everyday... have to change her timetable ... I still have 2 wks to go..  

All,

Is there anything I have to pay attention before my girl starts her school?  Thks

Morning

[size=small]♡ardnas65,
係呀上個week真係有好多通告呀...不過我無盆栽喎???

[size=small]♡nicmother,
我個女讀PNC呀,你小朋友係咪讀同一班呀?如果插班,多數係入我個女果班架啦!!!我個女依家都要工人帶呀,我諗住等多一兩個月就比佢試搭school bus架啦!
其實,都無咩要特別注意,因為有好多野都估唔到架,我果時好驚我個女驚返學,喊好耐...點知turn out佢又幾ok喎,同埋我地班果兩個班主任都幾好架,佢地都幾有耐性架真係!

[size=small]♡Jonathan媽,
你去唔去個講座呀呢咩如何教反叛小朋友果個呀...如果你去我考慮下去囉!!!

mui_mui,
個盆栽係話種到2月份, 跟住交番學校再俾老人院, 送俾d公公婆婆做新年禮物...... 但係我而家好擔心個盆marigold會"釘".. 因為我屋企真係不易種植物, 您諗下, 我屋企有兩棵鐵樹, 都可以枯.....   

我地都有講座, 12月8號呀, 我報左名啦.....

carollpc,
今日唔記得同潼潼著去街衫呀....
‹ 上一主題|下一主題