用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血幼稚園 跑馬地寶血幼稚園家長會
樓主: pakwong
go

跑馬地寶血幼稚園家長會 [複製鏈接]

Re: 跑馬地寶血幼稚園家長會

YongXin

你囡囡係咪千禧BB?個年好多BB出世
我囡囡係沙士BB,好似好少BB出世,希望到時考到心儀學校啦,咁計分法我都係得15分

我依傢都開始唸緊報邊間,我想揾D全日制又有9年免費教育,
其實我都好鍾意寶小但中學就唔鍾意

醒目開學勳章

Dear catherinefung,

本来想整个千禧BB, 点知搅到2001年9月才出世。所以算好彩, 避开了千禧龙年BB,不用争餐饱。

沙士BB会更好,但好学校的竞争不会因为小了适龄儿童而小了,始终好学位永远都是求过于供,小了人只会令很多边缘学校逃不过刹校命运。

一起努力吧!

catherinefung,

我都係喜歡寶小而不喜歡中學。

醒目開學勳章

Dear 小新媽媽,

我女同班有一個入了華仁, 但應該起碼有宗教分甚至校友分, 因為位小, 很難入. St Joseph 我認得的有4個得 (又是我八卦對名的), 但以我所知其中3個本身有哥哥在校. 聽其他 BK 媽媽講今年15分都很難入, 去年比較好, 有人15分都入到. 妳可問問老師今年男仔的派位成績如何.

小新媽媽 寫道:
[quote]
vanyau 寫道:
YongXin,

以我所知,包括小女有3個.
因為太多人去了M...,我知道今年只有15分的都入到ST. F.. (小女都只有15)和ST. P..
其實這3所都是好學校,各有好處.考慮前想想自己的囡囡適合那一間,和自己的參與又有多少?
請問2位, 男仔今年派去邊間多啊?

我仲有個女, 所以好頭痛~~唔知點簡好.[/quote]

醒目開學勳章

Dear All,

我以前都是讀寶小, 是一間務實低調的愛心型中文小學, 雖然不是一般人心目中的"名校", 但修女及老師很關心學生, 很有教學經驗, 校舍雖小, 但回想起來, 有很多快樂的童年回憶仍然記憶猷新, 也打好了中文基礎. 還有, 學校的中一派位成績一直都很好.

心花花 寫道:

我都係喜歡寶小而不喜歡中學。

YongXin

你都好多資料喎

總之我覺得一切個天會安排

各位媽媽

校車姑娘話可以着冬季校服啦,你地幫小朋友換冬季未呀,係咪要有通告通知?

醒目開學勳章

星期三换了季。没有通告的,可随时自己决定帮小朋友换。

YongXin

Thx.
我都唸住星期一同囡囡換季

catherinefung 寫道:
各位媽媽

校車姑娘話可以着冬季校服啦,你地幫小朋友換冬季未呀,係咪要有通告通知?
依個星期三見天氣涼, 已經換左啦. 十一月就可以自行換季, 唔洗等通知嫁~~
[url=http://www.TickerFactory.com/]

YongXin 寫道:
Dear 小新媽媽,

我女同班有一個入了華仁, 但應該起碼有宗教分甚至校友分, 因為位小, 很難入. St Joseph 我認得的有4個得 (又是我八卦對名的), 但以我所知其中3個本身有哥哥在校. 聽其他 BK 媽媽講今年15分都很難入, 去年比較好, 有人15分都入到. 妳可問問老師今年男仔的派位成績如何.

多謝你既回應. 有無研究過"軒呢斯小學"啊~~
[url=http://www.TickerFactory.com/]

我個囡囡都換左季啦

醒目開學勳章

Dear 小新媽媽,

无兴趣播,学校环境实在太差了,就算课室关窗开冷气,操场的空气质素都怕且会劲差,位处的湾仔街道又杂,除非你想小朋友大点机会升上軒小的联系官中如英皇及皇仁。

小新媽媽 寫道:
[quote]
YongXin 寫道:
Dear 小新媽媽,

多謝你既回應. 有無研究過"軒呢斯小學"啊~~[/quote]

醒目開學勳章

Dear All,

非常同意。

我女初初返幼儿班时是我送她上学的。那时女女不时会在操场喊唔比我走;有次我在圣母像前哄她入班房时,甘修女走过来安慰女女,女女可能知道妈妈点都会离开学校,竟然一边喊,一边伸高双手向甘修女说:甘修女抱抱!甘修女又二话不说,抱起我女女慢慢行入课室。

女女都不轻的,尊敬的校长那麽亲和,我实在很不好意思,但同时感到甘修女对每位小朋友的爱心,我就知道为甚麽三十多年来在她的领导下宝幼越办越好的原因。

catherinefung 寫道:
                   [quote]
老虎狗太太 寫道:
QL&ALL

我上星期六都見到那女孩子,當時她跌損了膝蓋,正在貼膠布。
所以各位我們並不是做媒架        而是學校的全體人員都好好
獎俾彭主任               
[/quote]

老虎狗太太

唸住今日早D去可以同你囡囡一齊影下相,點知爹D唔願起身,又塞車攪到遲到,要去飲又趕住走真激氣
哈哈!見到面先知我小學同學囝囝係同你囡囡(幼兒班)一班,有問題我就係問佢架

老虎狗太太

唸住今日早D去可以同你囡囡一齊影下相,點知爹D唔願起身,又塞車攪到遲到,要去飲又趕住走真激氣
哈哈!見到面先知我小學同學囝囝係同你囡囡(幼兒班)一班,有問題我就係問佢架

雖然我地無相認,但我知你講果個小學同學係邊個,佢個囝囝而家同我囡囡一班及同一個站上校車的,所以佢地好鬼friend添。

各位,

你地有無參加「親情洋溢聖誕嘉年華」呀?我會參加的。

醒目開學勳章

Dear All,

有啊! 好好玩的. 最難忘是第一次見她幼兒班咁細個都懂跟同學一起表演聖誕舞. 雖然是很簡單的舞步, 只是排排企在場邊跳, 但真是很感動的. 幼兒班家長緊記帶攝錄機啊!

[quote]
心花花 寫道:
各位,

你地有無參加「親情洋溢聖誕嘉年華」呀?我會參加的。[/quote

catherinefung

唔緊要啦下次再一齊影相,我個日又係趕住去飲喎,乜咁
‹ 上一主題|下一主題