用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 宣道幼稚園2007 K1
樓主: mya
go

宣道幼稚園2007 K1 [複製鏈接]

happybabymum, double, 金毛B媽

我個女都係下午班﹐係海豚組。佢好鐘意D老師同同學﹐不過佢成日話鐘意陳老師﹐吾知幾時有個陳老師呢  佢亦都鐘意袁老師。我個女都有帶口罩返屋企﹐仲響個口罩上面畫畫添   

佢尋日無端端問我﹕口係用黎做(口羊)架﹖
然後自己答﹕係用黎食野﹐吾係用黎鬧人既。

我估一定係老師教既﹐因為佢講既時候就好似一個老師甘﹐勁好笑

OO:
你地lee邊好熱鬧呀, 好開心呀~~
小朋友都有好多歌仔唱嫁, 上年中文主題書, 每本都會有一首, 又會有詩歌唱, 不過我個仔唱歌唔叻, 可能有d冇唱比我聽~
另外再有兒歌law, 再加埋d動作, 好攪笑緣~
到旅行時重勁, 老師應該會叫佢地做早操, 好長嫁, 但小朋友都可以記得晒……上年, 感動到我眼濕濕呀, 到時記得帶video cam!
另一個勁就係小朋友好快就會識背主禱文”, 又係令我好感動嫁~~

e~~ 咩下午班都有口罩呀, 咁可能唔係因為有小朋友嘔先戴喎??

原文章由 NatMom 於 07-9-11 11:17 硐表

我個女都係下午班﹐係海豚組。佢好鐘意D老師同同學﹐不過佢成日話鐘意陳老師﹐吾知幾時有個陳老師呢  佢亦都鐘意袁老師。我個女都有帶口罩返屋企﹐仲響個口罩上面畫畫添   

佢尋 ...

原文章由 EJbaby 於 07-9-11 12:44 硐表
OO記:
小朋友都有好多歌仔唱嫁, 上年中文主題書, 每本都會有一首, 又會有詩歌唱, 不過我個仔唱歌唔叻, 可能有d冇唱比我聽~
到旅行時重勁,  ...

太好喇!  等我仲擔心緊點解開學到依家( 其實幾日o者)好似冇乜歌仔唱過. 覺得最起碼會有詩歌唱架(雖然我地唔係基督徒但這是一所基督教學校麻)正常實有架?!  聽你o甘講,今晚有覺"教"好瞓喇!

EJbaby:

我睇你咁講, 我已經感動緊.:loveliness: :loveliness:

原文章由 EJbaby 於 07-9-11 12:44 硐表
OO記:
到旅行時重勁,  ...

我有個NURSE朋友話可以俾佢地沖涼加小小火酒(記住唔好咁多,因對皮膚唔好)可以降溫架,好有用

原文章由 double 於 07-5-23 18:20 硐表
見你地講小朋友發高燒的經驗, 我都想講我個仔都成日發高燒, 有次試過105F, 個次都真係嚇到有些震. 塞肛真係好有效, 但試過連續發高燒幾日, 每日塞一次肛, 結果阿仔有些藥物敏感, 出紅色點, 醫生話唔好塞咁多, 佢話最 ...

OO記,
嘩..... 我終於由第一頁睇到尾啦...眼都 但唔見你點講你平時點同個女溝通喎 考返兩招好喎

原文章由 OO記 於 07-9-7 17:34 硐表

記性哩家野,相信你有睇我點答BOYSTWINSBB喇.

原文章由 wongpsv 於 07-9-11 16:11 硐表
OO記,
嘩..... 我終於由第一頁睇到尾啦...眼都 但唔見你點講你平時點同個女溝通喎 考返兩招好喎

嘩.....利害利害,睇完07K1就輪到06K1,06K2同06K3仲有唔少得宣小o既post,你o既得益仲多.

我唔知講乜好添,真係冇乜心得唔心得woo.我做o既野相信都係大家會做o既野o者.只不過有得吞"pop"多左時間o係度發表o下同埋同大家亙動o下o甘.
正如我女都應該係普通人一個,佢好多時記性都係麻麻架炸,唔好信佢o甘多,hehe,亦都唔好信我o甘多 .

唔好話我耍太極or答非所問,因為我係有用心有用力去作答架.
有feedback俾你架!

原文章由 wongpsv 於 07-9-11 15:49 硐表
我有個NURSE朋友話可以俾佢地沖涼加小小火酒(記住唔好咁多,因對皮膚唔好)可以降溫架,好有用

你講起發高燒o個次o既經驗分享呢.  
早排發覺用P字頭o個隻塞肛[近排睇開的醫生俾-成份係P字頭o個隻(即口服最常用o個隻一樣)]係冇第二隻(前排睇開的醫生俾--藥房都有得配)o甘快見效!

NatMom,
如果你個女係natalie, 我地就見過面同交換個電話, 因為你話你4/9先係第一日番學

下午A班真係有陳老師架, 仲有袁老師同張老師.

點解唔見我個女有口罩?

原文章由 NatMom 於 07-9-11 11:17 硐表

佢尋 ...

估唔到你地又會講番發燒, 我個仔今日放學後便開始發燒, 醫生話係肩桃腺發炎, 都可能會燒幾日, 所以聽日要請假啦! 希望唔會影響佢番學的適應啦!:( :(

原文章由 OO記 於 07-9-11 18:17 硐表

早排發覺用P字頭o個隻塞肛[近排睇開的醫生俾-成份係P字頭o個隻(即口服最常用o個隻一樣)]係冇第二隻(前排睇開的醫生俾--藥房都有得配)o甘快見效! ...

But My daughter studies in am session.  I did not see any mask??

我女都冇口罩,牛奶糖就有-應該大家都有得食啦(佢話冇人嘔,不過唔代表樂樂錯,因有很多事情分段進行麻,可能o甘o岩我o個個踏緊單車,佢o個個去緊洗手間,你o個個食緊野呢.)

你地返去有冇俾山山佢地睇,老師已講緊俾佢地聽!
仲有識誦讀來來來來上課喇!

琴日又著住條圍裙黎lobby-loo喇.

GOOD MORNING 各位, 又要開工啦...

唔....我個人就唔係好like用塞肛

原文章由 OO記 於 07-9-11 18:17 硐表

早排發覺用P字頭o個隻塞肛[近排睇開的醫生俾-成份係P字頭o個隻(即口服最常用o個隻一樣)]係冇第二隻(前排睇開的醫生俾--藥房都有得配)o甘快見效! ...

原文章由 double 於 07-9-12 00:19 硐表
估唔到你地又會講番發燒, 我個仔今日放學後便開始發燒, 醫生話係肩桃腺發炎, 都可能會燒幾日, 所以聽日要請假啦! 希望唔會影響佢番學的適應啦!:( :(

...

要食抗生素?好苦好難食.如果一日一次吾洗雪o個隻食三日都冇o甘煩law,不過一樣好難食.  要出盡力鼓勵佢.

祝早日康復!

塞肛藥真係好快見效﹐不過聽講食得多對小朋友個肝吾好﹐所以除非好高燒 (103F 以上)﹐否則食退燒水就得喇﹗

上星期下午班確實係有小朋友嘔﹐因為我個女放學返黎有同我講。

double,
係呀﹐我個女就係 NATALIE 啦﹗莫非你係一心媽咪﹖我個女前日返黎話佢個同學仔叫一心﹐仲一齊玩添 :loveliness: 係呢度見返你真係好啦﹐第日可以多多交流。原來你仲有個仔架﹐讀幾年班呀﹖

原文章由 NatMom 於 07-9-12 10:39 硐表
塞肛藥真係好快見效﹐不過聽講食得多對小朋友個肝吾好﹐所以除非好高燒 (103F 以上)﹐否則食退燒水就得喇﹗

上星期下午班確實係有小朋友嘔﹐因為我個女放學返黎有同我講。

double,
係呀﹐我個女就係 NATALIE 啦﹗莫非你係一心媽 ...

係呀, 下午A班都有個陳老師, 肥肥地, curve hair 個個呀
教育王國以外之相冊連結已被刪除

原文章由 金毛B媽 於 07-9-12 11:37 硐表

係呀, 下午A班都有個陳老師, 肥肥地, curve hair 個個呀

小小baby fat o者!  

以你形容佢係:
水母組Miss!  上次上台講野o個位K1 Miss!  即我女跟o個位Miss!

In 我女o個位Miss都係叫陳老師(另一位矮d再瘦d)

各位好!

好似有d新面孔喎..

仔仔今日請咗日病假呀, 勁大傷風, 鼻涕流個不停, 真係 , 又要比佢最唔like食嘅葯水添.. 而我都無返到工呀! 真係一返學, d嘢又開始嚟料.. 唉! 仔仔仲話琴日有人"打乞痴", 佢專登行過去, 我話唔好行過去, 佢竟然答我: 唔小心喎! 真係比佢激c啦..
‹ 上一主題|下一主題