用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾
樓主: Huisys
go

2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾 [複製鏈接]

Re: 2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾

洋子,

囝囝話今日佢同Tobie一齊比老師讚佢地乖同畫畫靚,佢兩個幅畫仲齊齊貼左去"國語新天地"個壁報度Tim。記得返去讚下Tobie啦       
Friends are the sunshisne of my life~~

Thanks for brightening my world with
the warmth of your friendship !!

如果係我就同個仔講,如果只係為錢嘅就吾係真係朋友,成班有成30+人個個都可以傾計,吾一定佢傾,我會教個仔同佢講番呢番說話,然後再同佢講"我吾同你傾計就真,我有其他朋友同我傾"。

我個仔在幼稚園都遇到過差吾多case,不過就吾係問攞錢,係個小朋友吾準我個仔做功課快過佢。我個仔跟我教佢咁做,佢番嚟話番比我聽,佢開心d又建立多d自信。

多問一句個小朋友係第幾組?

ALICEAUWH 寫道:
我同事的兒子,今年就讀九龍塘小學預備班,坐在他旁的男同學,因知道兒子母親每逢星期一便會給他五元零用錢,教他向母親要求多拿五元,說若拿不到,便不與兒子交談。
請教各位家長,應怎樣處理?

Hi maychoi,

九月去Disneyl都好呀!冇咁熱嗎!你住邊間Hotel呀!我上次去住Hollywood,都OK架,仲有個Buffet (Disney hotel)都好正,有Mickey & Minnie陪你一齊食,D小朋友好開心架   

maychoi 寫道:
Hi, nice 1314,
黃金海岸酒店之行會cancel, 我們打算九月中去disneyland 呀. 一晚hotel, 可玩兩日, Standard Visa Card送 b'fast buffet.      
Friends are the sunshisne of my life~~

Thanks for brightening my world with
the warmth of your friendship !!

Hi nice1314,

真ge? 我仲未知啊...等我返回問下佢先

不過講真, 呢1個月ge小一預備班ge效果好的出乎我意料, 囝囝已經完全融入KTS ge學習,生活之中...     

nice1314 寫道:
洋子,

囝囝話今日佢同Tobie一齊比老師讚佢地乖同畫畫靚,佢兩個幅畫仲齊齊貼左去"國語新天地"個壁報度Tim。記得返去讚下Tobie啦       

nice1314, Huisys and all moms,

可能係開學前最後一個星期,d function同birthday party趕住啦。如果真係揾吾地方,不如下次有機會再group過,反正今次family都吾算多。各位認為點?

呢次弊!連我屋企附近果間麥記都話果日Fully Booked (果間平時人流已不算多了)究竟改期定繼續搵好呢?        

Congratulations!     

洋子,

Hi  ALICEAUWH ,

講真遇到呢點問題要一個arm arm六歲ge小朋友去處理真係有點難度...

如果係我就會同自己ge囝囝講, 呢d小朋友都唔arm作朋友ge, 佢唔同你交談咁仲好, 你可以搵其他小朋友作朋友仔ge.咁再解釋俾囝囝聽人d ge野係唔可以拿ge, 問人拿係更加唔得ge....讓囝囝直接拒絕佢, 如果佢有更加過份ge行為, 完全可以話俾老師聽, 讓老師去處理......

唔好意思八卦下, 你朋友ge囝囝第幾組啊?

我同事的兒子,今年就讀九龍塘小學預備班,坐在他旁的男同學,因知道兒子母親每逢星期一便會給他五元零用錢,教他向母親要求多拿五元,說若拿不到,便不與兒子交談。
請教各位家長,應怎樣處理?

Hi, 1314,

本來放工, 談多兩句.

exactly 是 Holloywood  Hotel 呀.希望好玩, 好食 la

bye bye

hi oscarmama,
normally, she is quite "正常".  but after crazy playing, she will rush everythings, ...... i have reminded/warned her several times, but she seems no improvement.        hope she will change during glowing.   

Hi maychoi,

我地27/8會去 Disneyland Holloywood  Hotel. 有乜好介紹?

maychoi 寫道:
Hi, 1314,

本來放工, 談多兩句.

exactly 是 Holloywood  Hotel 呀.希望好玩, 好食 la

bye bye

sometimes, the child is treasure and is not able to lose the friend in the new envoirement.  Also, maybe the boy has already asked and done with other classmates.  i think it better inform the teacher and let her to manage cos the boy is just 6 years old, it is so serious and bad.  of course, we have to explain to our child, too.

Hi, cheungmp,

27/8 酒店房已full,所以book9月.
它們在9月尾前入住hotel.可買一天樂園入場卷玩足兩日.另渣打信用咭付$, 可送第二天hotel內buffet 早餐(max. 4人).

好玩如太空山,巴斯光年,維尼大冒險, 3D米奇, 仲有D新賽車.及煙花等.

好吃如皇室宴會廳. 多選擇.

記得取fast pass.不用排original 隊, 快很多.不過有時限.

玩得開心D, 再頃, 想起都想去....

Hi maychoi,

我地已經book左27/8海景房+兩日樂園入場卷+buffet 早餐x3,而家考慮緊book餐廳。皇室宴會廳好嗎?lunch好D定Dinner 好D?

我地上年已經去過一次,所以知道點玩

Hi ALICEAUWH,

你朋友ge囝囝第幾組啊?
我仔仔話之前都有同學仔問佢要錢買野食,但係佢冇比。我都話佢做得好!
佢仲同我講話老師同校長都已經叫左佢地唔可以問人要錢,亦都唔比佢地請同學仔食糖。睇

Re: 2式006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾

hi, cheungmp,

皇室宴會廳, 上次我們吃lunch, 位于幻想世界, 似皇宮, 室內有王子,公主雕塑, 有日, 印度, 西式燒烤等, 價錢幾十元/人, 以裡面說o.k. la, 好過吃包或粉都幾十元/人

預祝你仔仔快高長大, 學業進步.玩得開心D la....

hi,Huisys, nice 1314 ,洋子 and all mami,

多謝你地咁辛苦揾地方,不如大家想參加嘅媽咪睇吓屋企附近麥記或者KFC有無位,如果有位可以电話BOOK先,(以我經驗是可以翌日先親身落定$200-HK.)   再上網或电活聯絡大家好嗎?

gif[/img][img align=left]_455.gif[/img]

Thanks to all Mami :

Huisys
heiheikeikei
rowenaanson
chuiathena
MyJade

Ms Yip called me this morning; I asked her about the fight between the boy and my daughter.  She explained to me that she saw them waving their ruler and pencil. She stopped and warned them.  The incident was recorded on the student handbook.

I told her my daughter had a minor cut near her eye on the right.  She was so surprised and obviously she didn’t know.  I told her I don’t want to blame anybody for the accident.  I need to know what was happening in order to teach my daughter correctly.  I hope this will not happen in the future.  Thanks again to all Mami named above.

[img align=left]http://www.danasoft.com/sig/Eagle38.jpg[/img]

早晨 all Moms,

Huisys,

你收到 11 碼衫未呀? 係咪未派,但今日 last day?

Hi cheungmp

我同事的兒子就讀第8組。
請問你的仔仔就讀第幾組?通知校長及老師後,那位小朋友有沒有改善?

cheungmp 寫道:

你朋友ge囝囝第幾組啊?
我仔仔話之前都有同學仔問佢要錢買野食,但係佢冇比。我都話佢做得好!
佢仲同我講話老師同校長都已經叫左佢地唔可以問人要錢,亦都唔比佢地請同學仔食糖。睇

早晨各位媽咪,  

我囝囝都係第八組哦......, 我每日都有送囝囝去學校, 你朋友ge囝囝坐邊個位啊?等我回憶下係邊個小朋友先......

Hi cheungmp

我同事的兒子就讀第8組。
請問你的仔仔就讀第幾組?通知校長及老師後,那位小朋友有沒有改善?
‹ 上一主題|下一主題