用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

hayamama

我記得yiuyiu 係報 09-10年的, 佢未派位。

我 lily003  係一早自行已有小學收咗啦 ~~~  he he ~~~ 不如你搵翻我以前的發言啦。 我 比 tips 你啦, 係大概前多64頁啦。

搵唔到唔緊要, 我再  PM 你啦。

原文章由 hayamama 於 08-6-18 13:57 發表
yiuyiu, lily,
最終你地嘅小朋友派小一派成點呀?
不如 list 出嚟睇吓!

因要買書了....間間都好早要入數,再交比學校!
唉!都未in未.........好多都無咁快通知!
基德不讀了,暫時得田家炳和信義會收,這2間喜歡信多一些
係咪入數這間先呢?但真正喜愛的是宣基,又無咁快知結果!
好頭痛啊!

double ~~~~~~`

[ 本文章最後由 Lily2003 於 08-6-18 15:59 編輯 ]

唔好買書呀, 未到最後都唔好買。你可以同佢地講, 有鱗居會比書你。
有些小學, 開了學都 call 小朋友去填位, 我記得去年九月初, 黃永樹有 call 人去填位, 因為有人開學後不久退學, 這種情況多, 大有人在。

其實如果叩門OK的話, 係好快知架, 通常係一兩日就先電告, 文件後補。

原文章由 janetlam74 於 08-6-18 15:47 發表
因要買書了....間間都好早要入數,再交比學校!
唉!都未in未.........好多都無咁快通知!
基德不讀了,暫時得田家炳和信義會收,這2間喜歡信多一些
係咪入數這間先呢?但真正喜愛的是宣基,又無咁快知結果!
好頭痛啊! ...

呢幾日成日都發咗個白日夢,

=========
我向小學攞翻個 小一註冊証,
老師同我大家都唔放手, 扯住個証, 夢中個証係好似八達通咁樣一個証。

老師放手了, 個証在我手, 我又 just 翻比老師,
老師唔肯要。
========

以上呢個白日夢發咗好多次。

你地個個小朋友考完試, 我們可以出來聚一聚,

I have an idea :
將軍澳中心會所   小食部 tea
有兒童會所
出面有兒童 playground 三個。

個個都考晒試架喇 . . .  不如你定個日期睇下其他姊妹得吾得 . . .
原文章由 Lily2003 於 08-6-18 16:17 發表
你地個個小朋友考完試, 我們可以出來聚一聚,

I have an idea :
將軍澳中心會所   小食部 tea
有兒童會所
出面有兒童 playground 三個。

lily2003:

我要考埋下個星期一及二, 之後就無問題.

隻dvd我仲未比佢地睇呀, 因我怕大女睇左覺得好睇, 佢就想每日都睇架....睇極都唔厭個種....所以都係等佢考完先至比佢睇.
~只要有夢想,凡事可成真~

其實我地第一頁就有晒經常響到發表0既媽咪及小朋友就讀學校資料, 如果其他媽咪都想加番d資料, 你地post出來, 我幫你地加番上去啦....
~只要有夢想,凡事可成真~

好, 不如睇睇下個星期天氣預告再訂下下個星期的 Sunday / Sat。

將軍澳會所小食部, 如果下雨天, 室內兒童會所好多人, 室外濕泣泣。

原文章由 tabotabo 於 08-6-18 16:59 發表
個個都考晒試架喇 . . .  不如你定個日期睇下其他姊妹得吾得 . . .

你囡一定很鐘意 Barbie, isn't it ????

原文章由 alkyng 於 08-6-18 17:13 發表
lily2003:

我要考埋下個星期一及二, 之後就無問題.

隻dvd我仲未比佢地睇呀, 因我怕大女睇左覺得好睇, 佢就想每日都睇架....睇極都唔厭個種....所以都係等佢考完先至比佢睇. ...

請問現在先去信義會叩門,是否太遲.因信義我排第五位,先前怕它不會見.所以沒有去叩門.
但現在見到janetlam74叩了那麼多間.我想試試.不知是否太遲.請回覆.謝!

CARMAN112

有心唔怕遲, 比著我, 話做就做, 既然你鐘意信義, 就去叩啦。

一個千真萬確的事實, 間間小學口口聲聲要你第一二次揀佢才有機會, 其實做勢, 只要你小朋友質素高, 間間都叩得, 唔洗驚, 就明天去馬。

每間小學趁此機自行收納選擇精英, 絶大部份學校都只是見小朋友, some 考筆試, 後面試, 不見家長。

Good Luck to you ~

原文章由 CARMAN112 於 08-6-18 19:36 發表
請問現在先去信義會叩門,是否太遲.因信義我排第五位,先前怕它不會見.所以沒有去叩門.
但現在見到janetlam74叩了那麼多間.我想試試.不知是否太遲.請回覆.謝! ...

[ 本文章最後由 Lily2003 於 08-6-18 20:31 編輯 ]

Lily2003,

Thank you!我明日會去試試.

janetlam74,

想問你你見完港澳信義會小學幾多天才收到通知說收你的小朋友.還有要不要接見家長.謝謝!

Carman112

carmen,
你好,我將信義會放第4位,面見會分開見......
我見主任,阿仔話入去個度有4個老師,每個問唔同問題......
我星期六見........星期二收電話要交錢買書了!
我覺得呢間都唔錯,由拎表到面試完d老師和校工都好nice^^
唔知程度如何呢?校風好嗎?
p.s你小朋友派去了邊度?要買書未啊???你打去信義會問下,
佢應會接見,有人唔要位都可有機會入!
我因仔仔派得唔好所以出力幫佢去叩門!盡了力.....我會
甘心d....hehe!

請問大家我只交雜費......咁小學書本係咪好多書店
都有?謝謝大家既幫忙答覆^^

我試下答你,

小學書本不是間間書店有售, 據我所知, 新都城第X期地下, 【天利行】有售多間小學書本的。

I suggest you don't buy books at this moment until you finally confirm your primary school.

原文章由 janetlam74 於 08-6-19 10:22 發表
請問大家我只交雜費......咁小學書本係咪好多書店
都有?謝謝大家既幫忙答覆^^

[quote]原文章由 Lily2003 於 08-6-19 11:59 發表
我試下答你,

小學書本不是間間書店有售, 據我所知, 新都城第X期地下, 【天利行】有售多間小學書本的。

I suggest you don't buy books at this moment until you finally confirm your primary school.

lily2003,
很感謝你^^
岩岩收到將天收了仔仔,我好想佢入.......但又怕老師太惡!
唔知將天英文是否很難?小朋友太怕羞老師會唔理會嗎?
好彩係將天7月2日才註冊,之後才買乜買物^^
我只知很多小朋友讀不上而很多轉校????咁咪會很慘?
功課有10多樣嗎?

janetlam74,

我小朋友派到天主教聖安德肋小學.我住坑口的.因車程太遠,怕小朋友辛苦.所以想搵近住所的小學.

carman,
你快去打電話問下(信義會)
‹ 上一主題|下一主題