用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 2
樓主: Sindy
go

拉小提琴分享及交流part 2   [複製鏈接]

wootaitai  :做到這樣就好了!  發表於 昨天 23:41

是呀!做到就會有完美的演奏。
我大囝的老師都教佢唔好由頭練到尾,要揀最困難或唔熟的地方來練。可惜小朋友天性是“活在這刻”,我估家長陪練最重要的提他們“think ahead".
例如細囝拉到某段時,右手1st finger會飛起(老師不喜歡這動作),他拉到第二粒音時醒覺就會自己收回手指。但第二次拉到類似的地方時,又再重覆以上的不自覺和醒覺。老師就說:think ahead 就是作好準備,一次飛手指的動作也不要有。

wootaitai  我諗10個有9個小朋友都是這樣  發表於 12-3-13 09:31
bebebe12345  二條腿走路.....孩子也需要時間的!  發表於 12-3-13 08:00
for every one criticism, three positives must be given.

所以陪佢地練琴,有時都頗嘔血的。單是提細囝開始前做預備動作,都唔知提了幾多次 走路其實唔使教唔使提,只需要耐性等就可以了。阿囝練琴,我練毅力和EQ
for every one criticism, three positives must be given.

wootaitai 發表於 12-3-13 10:30
你換了新相,隻貓好靚啊!
代貓貓多謝妳的讚賞!在貓會見到它的相,一見鍾情就胆粗粗領了回家。
見到囝囝進步是最開心的時刻。

回復 wootaitai 的帖子

yes agree, 有嘔血的時間, 也有開心的時候, 有時嘔完血之後, 都曾經問自己同囡囡係唔係要停止學, 不過見到囡囡因為學了個新指法, 一個新音而樂上半天, 個choice of 學violin都應該無錯掛? (at least 到呢一刻..)

wootaitai 發表於 12-3-14 09:41
請問吸濕包應該放在琴盒什麼地方?

之前太潮濕感覺琴聲變了,買了一個如電話大的放了在琴頭的位置。點知走 ...
無用過吸濕包呀,和松香一起放可以嗎?

wootaitai 發表於 12-3-14 11:15
這幾星期持續humidity>90%。。。。我女話點解個琴d聲音突然變沙

我松香放格仔內,吸濕包放琴頭邊空位 ...
聲音變沙,又真係幾緊要!放咗吸濕包,除了走音,聲音有無好轉?走音會唔會係碰到琴頭,抑或關氣溫轉變事?

呢個星期忙於練piano,餓一餓之下,仔又積極起來,自己拎出黎拉下

marcuscyrus 發表於 12-3-14 11:59
呢個星期忙於練piano,餓一餓之下,仔又積極起來,自己拎出黎拉下
妳囝囝真係好喜歡音樂,好喜歡樂器。

lillymarie 發表於 12-3-14 12:15
妳囝囝真係好喜歡音樂,好喜歡樂器。

希望第時都係

琴盒內長期有放吸濕包!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

引用:Quote:wootaitai+發表於+12-3-14+11:15+這

我都會放吸濕包,如果盒內的濕度計顯示好高,會暫時放多一個,總之keep 住至少一個。之前阿女個琴拉起來都有沙唖的問題,後來我發現弦缐上有些偏黃的東西附著,拉起來才有呢啲怪聲,抹又抹唔甩。老師話阿女每次拉完琴,啲弦抹得唔乾淨,上面的松香受潮變硬,就會變成咁,佢用少少火酒幫我溶解左佢,就冇事喇。

多謝大家之前的問候, 今天終於精神起來.
呀女星期一晚學完琴, 因為老師讚賞了她, 一回家便自己開琴練習, 又話最喜歡拉琴和彈琴.整晚也十分興奮, 不停說話.但到昨晚就開始熱情減卻, 又要老虎爸出場.我打算趁機把陪練小提琴工作分配給老虎爸.

wootaitai  虎爸.  發表於 12-3-14 15:35

哎吔,我細囝平時好少抺琴,都係要佢做下清理工夫先得啦!

四隻貓 發表於 12-3-14 13:40
多謝大家之前的問候, 今天終於精神起來.
呀女星期一晚學完琴, 因為老師讚賞了她, 一回家便自己開 ...
我兩個囝識睇鐘,所以我呢幾日改變策略,叫佢地自己講定幾點練琴,夠鐘就開工。

lillymarie 發表於 12-3-14 14:05
我兩個囝識睇鐘,所以我呢幾日改變策略,叫佢地自己講定幾點練琴,夠鐘就開工。 ...

我都係同個仔咁做的,有時前一日同佢一齊go through個schedule,我話比佢知琴房幾時會free,佢就自己安排練d乜
夠鐘就自己黎搵我
我唔想每次都係3催4請
‹ 上一主題|下一主題