用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 08/09小一(1B)家長請進
樓主: codi
go

08/09小一(1B)家長請進 [複製鏈接]

回覆 # 的文章

進進媽,

好高興認識您, 多謝您經常給料我們噃 !

Adrian媽媽:
不用客氣!!!
希望大家也能考到好成績.

捱到星期三啦 !
上星期六 / 日, 我都陪囝囝一齊溫 !
大家努力呀 !

仲有兩天 !

原帖由 anitawong123456 於 08-12-3 22:29 發表
仲有兩天 !

我都希望快D 完.

仲有一天 ! 但仔仔機本上好開心,因好早放學和沒有工課做.問他exam識不識:太多,不夠時間,有2 qestion, 沒有做完(自己寫得慢 ) 他還自己計分,沒有做2題,拓2分,真的給他氣壞

ShirleyB

原帖由 ShirleyB 於 08-12-4 16:29 發表
仲有一天 ! 但仔仔機本上好開心,因好早放學和沒有工課做.問他exam識不識:太多,不夠時間,有2 qestion, 沒有做完(自己寫得慢 ) 他還自己計分,沒有做2題,拓2分,真的給他氣壞mouth:" />

ShirleyB ...

最後今天...... 我地放鬆晒啦.......... 不過唔知幾時派成績呢.... 我怕嚇一跳.

ShirleyB:
做唔切真係好唔底,所以除了溫書還要訓練速度啊!!
人地話高年班的卷好多時會做唔切,因答案是長遍大
論的,所以話情願字玉酸些也要快快做完份卷.
ianmami:
星期一會派卷,要有定心理準備
22號是派成績表和見家長

原帖由 進進媽 於 08-12-5 14:24 發表
ShirleyB:
ianmami:
星期一會派卷,要有定心理準備 : ...

進進媽, 老師佢地咁快手???? 真係好勁. 不過我 阿仔的成績表 = 阿媽+ 阿仔的成績表.... ian 有微言"mami 你做 物唔同我溫呢 d 同個d ..." 唉... 我要再同佢講係佢溫書唔係我............ my god.

原帖由 進進媽 於 08-12-5 14:24 發表
ShirleyB:
ianmami:
星期一會派卷,要有定心理準備 : ...

進媽媽:

是的,但仔仔寫字真的好慢,但有不美.每次叫他快的,他都說不要"push". 派倦,不感想了 ,爸爸還說,如果不是尾尾的,已經好好,真的給爸爸嚇壞

ShirleyB

原帖由 ShirleyB 於 08-12-5 16:34 發表

進媽媽:

是的,但仔仔寫字真的好慢,但有不美.每次叫他快的,他都說不要"push". 派倦,不感想了 ,爸爸還說,如果不是尾尾的,已經好好,真的給爸爸嚇壞

ShirleyB ...

ShirleyB, 唔知係唔係d 男人係一樣. 我老公都講佢有睇過ok 啦.

ShirleyB:
又不用想得太差,可能有意外驚"喜"比你呢?
小朋友的成績好難讀,每次都會有很多意外
給媽媽,我也會間中給他嚇一嚇,小D心血都唔得.
IANMAMI:
相信天下爸爸也一樣,我老公也是唔繄唔要,
不論考成怎樣也沒有太大反應

我老公咪又係一樣, 5緊5理..

我囝反而投訴仲物要溫這又溫那, 有啲都無考到, 我都比他激c,    我咪話我又5係您的老師, 我點知她們出什麼, 你知多d咪仲有你着數啦 !

今日派左卷拉,手冊寫中文運用,中文默書,同GS

小一媽咪:
你地成績如何呀?
進進也是一般,沒有大突破.

原帖由 進進媽 於 08-12-8 22:26 發表
小一媽咪:
你地成績如何呀?

進進媽, IAN ..........

原帖由 進進媽 於 08-12-8 22:26 發表
小一媽咪:
你地成績如何呀?

仔仔 (except Maths),其他科給他氣壞,我自己做了問題給他(一樣)在家識做,考試不是錯,就是漏空了.有一part,All 錯,仔仔:"這part, no mark..means"零蛋"他只:loveliness: .

ShirleyB

可能我無期望及要求低啦, 以第一次來講, 我覺得可以接受了, 不過就錯好多大意分, 如:

1. 大階寫咗細階
2. underline 就circle咗個答案
3. 做漏一頁紙
4. 抄漏英文字

P.1 Mum:
我是P.2的媽咪, 等我安慰下大家,
舊年我都好似你們甘........
今年我就放鬆好多了,
但求少爺填晒所有答案, 無漏做就已經好好了!
下次努力吧!

原帖由 Adrian媽媽 於 08-12-9 19:41 發表
可能我無期望及要求低啦, 以第一次來講, 我覺得可以接受了, 不過就錯好多大意分, 如:

1. 大階寫咗細階
2. underline 就circle咗個答案
3. 做漏一頁紙
4. 抄漏英文字

...

ShirleyB:
人生的第一次考試,就當吸取經驗吧!!!
唯有寄望下次,下次,下下次.......更多的挑戰
Andrian媽:
你所列出的錯誤,就是我們的小朋友的錯誤,
就算唔中全部也最小中三項,唉!!!!
‹ 上一主題|下一主題