用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 孩子駁咀應如何應對?
樓主: mypineapple
go

孩子駁咀應如何應對?   [複製鏈接]

回覆樓主:

今天我真的有新體會。

一個男人,在眾女人堆中,悍衛女人的平等機會,Over-stereotyping, 等,真係諷刺和可悲,非常諷刺和可悲。

shadeslayer 發表於 17-12-9 11:07
今天我真的有新體會。

一個男人,在眾女人堆中,悍衛女人的平等機會,Over-stereotyping, 等,真係諷刺和 ...
未必是什麼歧視,可能只是心聲吧了。人是多面的,女人覺得叻是好但可能更想得到丈夫的愛護及體諒。林鄭也口口聲聲說要丈夫同意支持才參選特首,「獨」撐天下的女人會多少帶點無奈。

YanKanMom 發表於 17-12-9 11:44
未必是什麼歧視,可能只是心聲吧了。人是多面的,女人覺得叻是好但可能更想得到丈夫的愛護及體諒。林鄭也口 ...

There is nothing to do with support from husband or anything like that.   IT IS ABOUT WOMEN'S FREEDOM TO CHOOSE A LIFE THEY WANT.

Over stereotyping made people like Ruby feel out of place.    Make her feel different, afraid of not getting social acceptance, pressure to conform.

If they want to have support for family by all means, if they want to 獨撐天下,為何不可?

I am done defending women rights for women.

shadeslayer 發表於 17-12-9 12:02
There is nothing to do with support from husband or anything like that.  IT IS ABOUT WOMAN ARE FREE ...
"If they want to have support for family by all means, if they want to 獨撐天下,為何不可?"

只要是自己真的想要的, 在無損他人的利益之下, 當然可.

YanKanMom 發表於 17-12-9 12:11
"If they want to have support for family by all means, if they want to 獨撐天下,為何不可?"

只要是 ...

But if every parent thinks 「女人不用叻」,women's choice and freedom to a life they want are limited. They will not be able to choose 獨撐天下。

I am pro choice, pro women rights to choose.  and it pains me to see people's thoughts here.

shadeslayer 發表於 17-12-9 12:38

But if every parent thinks 「女人不用叻」,women's  ...
明白你維護個人自由人權的想法。但我又真係唔覺得在EK,多數人會認為現代女人要唔叻要次一等喎,就算話「女人唔駛叻」,個人覺得只是心聲來吧。

shadeslayer 發表於 17-12-9 10:51
林鄭統領全體十幾萬公務員,升到上CE位,你認為唔知算唔算叻,你有自由,我相信好多人會有不同意見。

但 ...
當然叻但我想講的是:林鄭是否想湊仔而去英國?若前特手可以留任,又或者佢冇阿爺撐,仲有冇機會,其實同屋企關係如何,點解好少見特手相公⋯

YanKanMom 發表於 17-12-9 12:51
明白你維護個人自由人權的想法。但我又真係唔覺得在EK,多數人會認為現代女人要唔叻要次一等喎,就算話「女 ...

these are dangerous thoughts, they are at least discriminatory remarks, if not outright discrimination.

if they lead to unequal opportunities, they are discriminatory in nature. however you want to put it, 分享,心聲。

Having these thoughts as 心聲 is dangerous.

如果林鄭父母有這種「心聲」,今天還有林鄭嗎?

一個男人在女人堆中爭取女人權益,抵受女人不客氣尖酸的語言,好諷刺。

1998Ruby1998 發表於 17-12-9 10:07
回覆 kwunpa 的帖子

死啦,難道我係男兒心?! 我會嫌父母煩,千祈唔好塞件衫落我個袋度,我 ...

你系女中豪傑嘛!

其實我成篇野無講過唔駛尊重女仔,我衹是想講對男仔女仔要以唔同方式去表達愛(有網友問起,我多口答)。唔知點解有D閲讀理解能力十分低的人會話我講過唔駛尊重女性?仲無拿拿鬧我無智慧。

In general (我要講 in general,怕有人中文水平低,所以要講英文),男女性格大不同系大家認同的事實,同尊唔尊重無關係。

左膠已經搞到西方鷄毛鴨血,香港 D左膠亦好煩,所以我省翻啖氣,唔會同左膠理論。

kwunpa 發表於 17-12-9 13:39
你系女中豪傑嘛!

其實我成篇野無講過唔駛尊重女仔,我衹是想講對男仔女仔要以唔同方式去表達愛(有網友 ...

你可以兜口兜面同我講的,不用引人别人文,講在去大西洋。

我以為EK己BK化,原來係高登化。

Last I checked, English is still one of Hong Kong’s official language.

咁又係,高登唔會用英文。

shadeslayer 發表於 17-12-9 13:32

these are dangerous thoughts, they are at least dis ...
有時講吓心聲未必就完全等同背後的一套價值觀嘅。

kwunpa 發表於 17-12-9 13:39
你系女中豪傑嘛!

其實我成篇野無講過唔駛尊重女仔,我衹是想講對男仔女仔要以唔同方式去表達愛(有網友 ...

How extreme the world will be?
這個世界真會如此極端?

https://m.youtube.com/watch?v=iKcWu0tsiZM

大家抖一抖,笑一笑,珍惜自由發表言論、心聲嘅機會......

YanKanMom 發表於 17-12-9 14:20
有時講吓心聲未必就完全等同背後的一套價值觀嘅。

即係口是心非?  你是否認識幾位網友?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-12-9 14:26
即係口是心非?  你是否認識幾位網友?
不可這麽說。只限從網上發文中認識。

LSKLTK 發表於 17-12-9 14:23
How extreme the world will be?
這個世界真會如此極端?

你認為香港是一個這樣的社會?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-12-9 10:33
理解力不是兩方講便是事實,由看官自己決定。

我講性别歧視,比例子也是性別歧視和種族歧視。為何歧視法 ...

我估計你連答問題嘅勇氣都沒有。因為我出嘅DsE題目對你嘅<無理指控>不利?

你嘅第二點咪你所講嘅<只抽一部份generalise>、<稻草人法>; 即係我講嘅<斷章取義>。

答一:沒有小貓小狗平機會,但雖沒有我仍愛護和尊重動物。
好呀,唔用小貓小狗做例子囉!
呢一刻我建議:<男人唔可以亂吠>,因為男人亂吠,結果會令人討厭……嗱,我無話女人就可以亂吠呀!你係咪又指控我歧視男人呢?

你係<平等機委員會>或者<法官>咩?幾時裁決由你話事?

係公司負責審視所有招聘廣告係我職責之一,你無須同我講〈性別歧視條例〉。

我重申:本人支持男女機會平等,亦致力促進任何男女平等活動。但面對於任何断章取義的無理指控,本人绝不啞忍,亦對此行為作出譴責。

MrBeast 發表於 17-12-9 09:15
again, not my battle. 但以林鄭做eg, 未免over simplified 左少少,正所謂時勢做英雄,我會睇多兩年才下結 ...

我同意你嘅!

這樣說說看:
本人認為暫時對林鄭的施政表現頗為滿意。但任期的整體表現,在2o2o年才能作出較全面的個人見解。

yovin 發表於 17-12-9 15:21

我估計你連答問題嘅勇氣都沒有。因為我出嘅DsE題目對你嘅不利 ...

小狗小猫例子不當,不是她們是小狗小猫,是社會沒有小狗小猫不平等待遇問題。同理「男人亂吠」,香港社會有無男人女人亂吠的平等權益問題?

但香港就有《性别歧視條例》,就因為香港有性别平等機會問題。L君講的是「女人不用那麼叻」。不叻,便就是機會不平等了。

哈哈,你都係晤明,自便喇。

as a man, I am sick of fighting women here for better and more equal women rights when some of them can't even think straight.

good luck in finding a 唔叻 daughter in law for your sons.

回覆 retriever 的帖子

關心佢的情緖和發生佢身上的大事,已唔係囉嗦果d佢根本唔care的瑣事,如着多件衫、食咗飯未。
至于比錢,係人都唔抗拒,但無用的。佢唔會因為加佢零用,而特别覺得你係愛佢和關心佢。

shadeslayer 發表於 17-12-9 15:35

小狗小猫例子不當,不是她們是小狗小猫,是社會沒有小 ...

唔明嗰個係你。

如果一個唔 <偏激> 嘅人,去睇我同ILOVEJJ嘅文章,佢哋會睇到我哋沒有歧視女性,反而係暗地裏讚賞緊,現今嘅女性太叻太辛苦。所以我能夠睇到JJ講:<做女人唔駛叻,因為叻結果就好辛苦,不過如果唔怕辛苦,就go ahead去叻叻,我哋會全力支持和欣賞。>係你中文道行不夠,理解能力低,而經常唔理前文後理,就執着一句說話去断章取義,無理指控。

社會就是太多人斷章取義,而死咬不放,做成Modern Educagshun中的情況。各人有各人的尺,我講過尊重你不同意的解釋,但在言論自由的社會,即使意見不一,我們也應尊重別人的尺,明白他人所表達的<心聲>,要上文下理去理解,而不是執着眼於一句說話。最好就是用禮貌的態度而互相討論,而不是用<一連串質問嘅方法>去阻人發聲。

你係聰明人,往往有獨特嘅見解,但表達嘅方法我就有所保留,表達要有技巧社會才能和諧地求異共存。你經常用< 踩低人而抬高自己>的方法去表達,你知道嗎?

你提出嘅問題天天都有,盡量平等地去面對每一件事,不需要有<立法>或<條例>才去做,這方能社會進步 。

但唔好因為偏激和大聲宣獨<條例>而做成Modern Educayshun的現象。

謝謝你的祝福,有心!

babywoman    發表於 17-12-9 17:39
‹ 上一主題|下一主題