用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍灣德福幼兒園 N1/IN1 2005~~入黎傾吓啦! ...
樓主: christieman
go

九龍灣德福幼兒園 N1/IN1 2005~~入黎傾吓啦! [複製鏈接]

Re: 九龍灣德福幼兒園 N1/IN1 2005~~入黎傾

我昨晚俾d野我個女時, 佢同我講"謝謝"(普通話), 開頭我地都唔為意, 定一定神先知佢講mud, 跟住即刻讚下佢啦. haha.

Cheers,
Pat
我叫璇璇, 英文名係Kyna, 2003-05-31出世. 我全家都係5月生日o架

haha ~ 好叻女呀  
該用戶已被刪除

小力&mama :
其實n1班仲未滿,應該逢interview必收,果日interview完,老師係即時通知話收囡囡,仲俾左張表叫我地交留位費,不過我仲未俾呀,講真都唔算interview,其實係傾下計,了解下囡囡o既生活習慣同埋性格,反應咁,跟住就參觀校園.

我諗住呢一兩個禮拜去淘大聖德勒撒視察埋先決定,因為唔知呢間係咪兩文三語,亦未入過裏面睇,唔知d老師好唔好呢?
我家有三寶

Hi

How much for 留位費?

Thanks
該用戶已被刪除

me too!我都想知留位費幾$,你地簡中文班or 國際班架
因為我重心大心細邊班好D

jowy4740 寫道:
Hi

How much for 留位費?

Thanks

該用戶已被刪除

jowy4740 & 芷芊:
留位費係$550呀.

小力&mama :
我又唔覺佢係考囡囡呀,果日剩係俾書佢睇,玩玩具,放玩具返盒度,但係冇穿珠仔同睇相認自己乍.
我家有三寶
該用戶已被刪除

Hi fostermak

Thanks.

fostermak 寫道:
jowy4740 & 芷芊:
留位費係$550呀.

小力&mama :
我又唔覺佢係考囡囡呀,果日剩係俾書佢睇,玩玩具,放玩具返盒度,但係冇穿珠仔同睇相認自己乍.
該用戶已被刪除

hi patlo,

你是否in咗keen mind呀,你覺得點呀? 我好想聽吓你意見,我上星期六in咗keen mind,係臨時報既...我覺得都幾好,校舍夠新,學校活動又多,我最鐘意係佢有運動會同番學校玩水其次就係有認字比賽(可以訓練小朋友記憶力對讀書好有幫助)......我諗冇咩學校好似keen mind咁有依3樣野.我有入去睇keen mind討論區,人地話程度唔淺既,但英文程度人地話一般,唔夠st cat好喎...你點睇呀...樂基(九龍塘)我都覺得好,但佢唔係開好耐冇畢業生,我睇唔到佢好過keen mind,唯一我感到好,係佢有上午班國際班而keen mind冇上午班國際班...我都唔知報唔報好今個星期deadline 啦....

有了小朋友時,我未對佢有任何事而煩惱,今次報k1真辛苦呀 好頭痛呀   ......

christieman,

我對km的印象一般la, 個班房細左d, 22個小朋友係一個班房迫左少少. 不過設備比較新同埋果套教材law.
反而我老公就幾鐘意stafford, 因為佢地重點講佢地用果套letterland教材, 又有cambridge english class,
而且又係小班教學...

我都好矛盾, o係德福讀呢, 又近又平d老師又nice, 而且又係雙班主任制, 一英一普. 但係就唔知程度夠唔夠去考英小law, 如sfa, 蔡繼友...等, 我問左k1已經有phonics學ga喇.
stafford呢, 英文一定冇問題, 都係雙班主任制, 一英一粵. 但普通話一星期只有2節, 又要搭校車, 學費又貴d, 不過唔洗出去搵英文補習班, 設備比較新.

我地有諗過照俾個女係德福讀, 萬一程度唔夠高, 最多搵d補習班, 如果程度ok ge話, 可能唔補都得tim.

你覺得呢? Share下.

km收左你個仔未呀?
你星期五去唔去旅行呀?

Cheers,
Pat
我叫璇璇, 英文名係Kyna, 2003-05-31出世. 我全家都係5月生日o架

小力&mama
[size=medium]Thank Q     
小力&mama 寫道:
Hello,

我剛剛打去reconfirm咗N1的留位費即係學費約出年6月左右先交,而K1的留位費則係$550。

今日我媽先ee~allall我,話如果番學唔係樓下,要坐mtr車費4程車,好重[皮],我都想樓下,but 樓下d幼兒園冇半日,去黃大仙D幼兒園好似冇德福咁好喎!哎~好煩l

Hi christieman and patlo,
你地有冇報培正呀? 果份application form都難填....

我同我老公又係諗緊唔想送個女去咁遠讀..德福都好好
阿女又鐘意, 又近...始終咁細個搭校車都唔係咁放心  :cry:

有朋友都同我講過, 要搞學校小學搞都得, 幼稚園最緊要係方便同小朋友返得開心...嗚嗚~ 真係唔知點去取捨, 諗來諗去都無結論

星期五去親子旅行希望可以問下其他媽咪點諗啦! 你地俩個去唔去呀?

你好, 請問你最後選擇中文班或國際班? 我個女今年(2006/11/5)in完, 即收, 我比較鐘意國際班, 請姶意見.

蘇菲

mumepen,

我冇報培正,因它是中文學校...份form點解咁難填呀?

patlo,

km未收我個仔...等我星期六in完果3間先再作打算....
如果德福程度唔夠,你搵多d補習班,不如比多少少錢好過....一樣咁多錢....比錢番興趣班仲好啦....好似我咁我個仔依家讀中英班,但我每個星期六帶佢去上英文playgroup...d錢total仲貴過讀國際班...如果唔係國際班冇上午班,我一早報咗國際班lu...

其實我最鍾意係st cat,不過太貴...我覺得有其他平d既學校可以取代到佢...不過仲未找到...你覺得有邊間學校係好架?

我會去旅行架..到時見啦....

patlo,

仲有呀報km我有少少成份博喇沙...聽d km mami 如果小朋友成績頭3名,校長會幫佢地寫信wor...依個校長係前喇沙校長....不過冇保證....你覺得直得一博嗎?
‹ 上一主題|下一主題