用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS vs SPCC
樓主: tinoijcc
go

DGJS vs SPCC   [複製鏈接]

有趣.... 呢個POST竟然發展為論文交流區及紙上談兵區
可見現今世代的中小學生,最重要的應該係訓練出 critical thinking,其實家長亦然......

大家唔好估估下,以偏概全喇。講到彷彿DGS好似工廠「啤」機咁,個個DGS出黎嘅女仔都一模一樣。每年百幾個女仔畢業,咩性格都有。自強不息唔靠男人嘅比例可能比一般女校或者男女校多啲啲,但係肯定唔係個個都係,平易近人嘅同學同樣多。大家覺得坊間好多DG「女權分子」只不過可能佢地事業成功相對比率高(講緊同自己DG同學比呀),相對出位耀眼。大把低調相夫教子嘅DG女冇人講啫...

FNN 發表於 24-6-3 23:57

我嘗試按照你的要求,用較新的21世紀論文,補充我上述的觀點。
Thanks. 這個主要講中國大陸. 眼見大陸男人幾居家, 煮飯奏仔都幾熟手.

Rpp 發表於 24-6-3 23:57
跟另一網友,[天外之人]十足相似。
我自己上來EK都係想學野. 慢慢就發現有D人講既野睇極都唔明咁就算了無謂深究亦無時間.

不過成日見到D人講DGS/DGJS又嫁唔出又女權份子, 同我平時見到既好smart 既女仔難以連繫, 都有興趣睇下點解.

不如將討論去返學校本身課程設計?

兩間學校據聞也教深教快
想了解學校有否按學習能力分set教學, 拔尖保底如何執行?
參加比賽、課外活動是學生自由報名?還是由老師挑選?

希望有spccps / dgjs 家長分享下

回覆 liverpool2023 的帖子

我就是在這個post有的人談吐間顯露出來才有此說法,我也是被嚇了一跳,真的有人這麼out。
樓上也提醒離題了,不如返回討論spcc及dg吧。

B.B.BaBa 發表於 24-6-3 10:33
原因好簡單,DGS 收外來生,學業成績一向都唔會首要考慮,Mrs Lau 亦多次提及叻女 DGJS 已經大把,唔需要 ...

Mrs Lau有講過級一同級十在成績方面會一視同仁,再睇其他專長收生。佢亦有提過其實小學級一至級十學習能力上不是差太遠。事實亦是這樣,到呈分試高度競爭嘅環境,考試寫錯一隻字全級已經差一兩名,咁同學習能力又有咩關係? 但都要去到級十先可以再憑技能入到,(唔計特異功能級別),而我實際所見及知道名次的都不只級十,都是一線小學級5內。我個人認為,級頭的同學中,CC更偏向成績收生,DGS更偏向全能。CC收的是學霸級頭,DGS收的是all rounded 級頭。的確係有只因為音樂體育入到,那些同學的入學信是不同的。至於比例我唔清楚,但我知道只靠成績以及成績加技能的人數一定不少。另外大家不要忽略在EK有聽過CC會收非一線小學的級一,DGS收的卻大部份係名小,名小級十不一定差過非一線小學級一。Actually, 已有點離題因為呢度係小一討論,抱歉。講返小學,小朋友仲細要融入那一間學校我覺得也不難,反而係家長想培養孩子成為什麼特質的人

liverpool2023 發表於 24-6-4 09:38

現在還有男性不想女性有主導權、只可依靠自己?

與男性朋友歡聚,總會討論一般家庭通常出現兩種動物, 一種叫老虎,而另一種叫鵪鶉。我發現自己跟大部份獨當一面的香港男性差不多,在家裏只能扮演一隻鵪鶉的角色。香港社會普遍存在著性別角色刻板印象和不平等的家庭地位。每個家庭都有其獨特的教養模式,反映了父親的生活方式被動和服從,無法在家庭中發揮應有的影響力。

除了鵪鶉嘅角色,在家裏面對孩子,父親同時也扮演着一個提供教養老師的角色。每個家庭都有其獨特的教養模式,反映了家長的生活方式、價值觀和文化修養。作為孩子成長路上最重要的引導,家長的教養舉足輕重,不僅影響著孩子的行為、品德和價值觀,更印證了家長個人的內在品質。

家長應以愛心和智慧制定家庭規範,循循善誘地引導孩子養成良好的行為習慣。耐心傾聽孩子的喜怒哀樂,用愛的語言撫慰他們,讓他們學會同理他人,成為富有同情心的公民。家長自身的情商和同理心也影響著孩子的發展,我們須時刻以身作則,身教重於言教,確立正確的人生價值觀和道德標準。

此外,家長應細心觀察孩子的興趣特質,耐心地提供適當的資源和引導,讓他們的潛能得以充分發揮。我們要給予孩子適當的自由和空間,鼓勵他們獨立思考和解決問題,培養他們的自主能力,讓他們在未來的人生道路上能夠自信前行。家長自身的文化修養和對生活的熱愛,也是激發孩子興趣的重要源泉。但是,過分獨立自主,會導致孩子變得任性,家長應從旁糾正,並誘導孩子回到正軌。

社會學研究已經證實,父母的教養方式深刻影響著下一代的發展。中高收入家庭往往採取「有目標的培養」,而低收入家庭則傾向於「自然成長的成就」。這些教養差異最終導致了孩子們日後社會流動機會的差異。富裕家庭的父母能提供孩子更優質的教育資源和社交網絡支持,而弱勢家庭缺乏這些助力,其子女的社會流動因此受阻。

因此,家長的教養責任不僅是履行義務,更是孕育下一代的神聖使命。只有通過家長的悉心引導,孩子們才能在充滿愛與自由的氛圍中,茁壯成長,逐步成為富有同理心和獨立思考能力的優秀嘅人才。

FNN 發表於 24-6-4 10:26
與男性朋友歡聚,總會討論一般家庭通常出現兩種動物, 一種叫老虎,而另一種叫鵪鶉。我發現自己跟大部份獨當 ...
AI generated content?

beastiebistro 發表於 24-6-4 09:39
大家唔好估估下,以偏概全喇。講到彷彿DGS好似工廠「啤」機咁,個個DGS出黎嘅女仔都一模一樣。每年百幾個女 ...

其實成日同我 hang out 既 dg old girls, 個個都係 ftm    佢地自己圈子都好多

不過呢批全部都係自細家境富裕,大部份初中/ 高中去外國升學,都有少部份大學先走,然後做幾年野就相夫教子

呢批媽咪都相對“soft”, 不過都有一個共通點,就係對個仔既學業都非常精益求精..... 佢地會睇好多資料 check 好多野,自組好多專班

我地呢d 相對懶既,如果唔係有佢地,我仔應該無堂上 某程度其實我幾欣賞佢既認真同行動力

beastiebistro    發表於 24-6-4 10:40

cafeva 發表於 24-6-4 10:34
AI generated content?

係呀!你去AI嘗試搜尋一下老虎和鵪鶉的關係,會得出結果。

keep-calm 發表於 24-6-4 10:18
不如將討論去返學校本身課程設計?

兩間學校據聞也教深教快
我唔識SPCCPS。

至於DGJS上面都講咗關愛班唔再贅喇,總之如果如果進度慢,會將小朋友放入去直到追上為止(我哋零補習所以靠晒學校)。成件事我個人就覺得好有愛心,唔會令小朋友唔開心,我個女入完再出返嚟都唔會覺得唔舒服。

課外活動當然自己揀,但係要出去比賽嘅就學校揀咁啦。

肥仔爸B 發表於 24-6-4 09:04
回覆 liverpool2023 的帖子

女校有很多跟男校的聯誼活動,有很多比賽甚至是男校及女校一起經常練習的(如合 ...

其實講極同男校活動咪就係合唱團,究竟參與者有幾分之幾?

我識的DG媽媽另一半又真係好似無DB仔

又我識的DB仔的另一半又好似無DG女

可能因了解而分開

Jean1769 發表於 24-6-4 11:25

咁你識既CC仔同CC女結婚幾多呀?

cafeva 發表於 24-6-4 11:52
咁你識既CC仔同CC女結婚幾多呀?

好問題,有但不是majority

咁你真係唔知喇,就我細果間學校,open day就請咗3女直嚟表演,全部係student union 班哥哥自己arrange ,邀請、做宣傳等,另外今年同MCS搞exchange program for S5 students,想參加既都可以參加。呢啲活動當然需要學校支持,但細緻落實既,咪就係班小朋友囉!

講講下又真係,咁多同學爸爸 old boys.... 又真係無一個另一半係 dg ,maryknoll 反而有幾個

DG 媽媽我認識既佢地都早出國,更加無乜機會認識

不過事實上的確唔止合唱團,樂團, 游水dg 都會去 db train.... 都有一 d 活動例如DBS MUN 2 days conference, 係 DB 仔搞但 DG 係 co chair....佢地其他 team 其實間中都有類似交流,不過唔一定只係 dg/ db, 同其他男女校都有

PTL_L 發表於 24-6-4 12:04
咁你真係唔知喇,就我細果間學校,open day就請咗3女直嚟表演,全部係student union 班哥哥自己arrange , ...

我真係唔知
我上網見最常quote就係DBDG合唱團
所以就請各有關人士quote多d其他例子

咁我都識一個DG妹妹佢哥係DB仔所以同佢哥同學成日一齊玩,但有幾多個咁幸福的妹妹?

Jean1769 發表於 24-6-4 12:10

我真係唔知

你其實有無女兒?

Jean1769 發表於 24-6-4 12:10

我真係唔知
都有一啲。我自己嗰啲係(仔DB女DG),佢哋啲同學都有,高班低班又有。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊