用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾神父教會學校(小學部) 各位瑪利諾神父既家長分享吓啦!
樓主: 芝芝媽
go

各位瑪利諾神父既家長分享吓啦! [複製鏈接]

Re: 各位瑪利諾神父既家長分享吓啦!

car-long
上課用英文 & 普通話?? 係mfs小學嗎?

[quote]佢以前一直到習慣早起 , 同哥哥弟弟一起食早餐 , 再練琴同默書 ( 1 week 1 定有 2 次默書 ) , 而家佢上課用英文 & 普通話 所以佢要時間 pick up 番

Thanks !!

-> Hi, bettymomo
car-long既囡囡轉咗校了! 我有報做家長姨姨, 希望好快可以見到妳地啦!  (car-long幫妳代答咗添 )

-> Hi, LQ
係9月1日我都是幫忙2A班的, 咁我米見過妳囉? 我係個位薯吓薯吓高高地個家長姨姨.

->> 我報咗今個星期五既學校晚飯,妳地會唔會去呀?   

芝芝媽

bettymomo 寫道:
car-long
上課用英文 & 普通話?? 係mfs小學嗎?

佢以前一直到習慣早起 , 同哥哥弟弟一起食早餐 , 再練琴同默書 ( 1 week 1 定有 2 次默書 ) , 而家佢上課用英文 & 普通話 所以佢要時間 pick up 番

簽名被屏蔽

芝芝媽 ,

Thank you 晒 ,  女兒真的很開心 .   

carlo

hi all mother ,
你們小朋友是否都是a.m.?我小朋友是p.m.的,多多指教!

Hi, carlo

收到妳囡囡係學校既生活好開心, 我都好妳"鄧"妳地高興呀! 加油!      

芝芝媽

Hi, siuyufung

歡迎妳呀! 我地遲d都會一齊的了(全日制), 妳既小朋友係幾米都係一年班呀? 習慣學校生活嗎? 多多指指教呀!

芝芝媽   

siuyufung 寫道:
hi all mother ,
你們小朋友是否都是a.m.?我小朋友是p.m.的,多多指教!

Emmy

其實三三四制好注重個人思維及表達能力, 嘻, 所以多d留意時事, 還要多訓練表達能力,.....例如, 得閒同對仔女嗌下交, 窒到佢地無反駁能力, 表達能力一定可以大躍進..... (講下笑, 不過我真係一得閒就同呀仔開火    )

呀仔學校話要通識好, 先要打底, 所以要佢地每科都要看很多課外書籍. 儲下彈藥....

芝芝媽
thanks!! 明白了!我代表家長姨姨歡迎你啦 ! 噢! 搶左emmy 長老個位潻!! 淮我暫時暫代啦!!  

[quote]car-long既囡囡轉?校了! 我有報做家長姨姨, 希望好快可以見到妳地啦! (car-long幫妳代答?添 )

bettymomo,

妳真係超級極攪笑呀! 睇到我差D笑咗出嚟! 唔妳地既親子關係一定好好啦! 得閒再醒吓我地呀.     
我都同意對佢地傾多D野, 問佢地既意見, 睇法都好有幫助.  

芝芝媽

bettymomo 寫道:
Emmy

其實三三四制好注重個人思維及表達能力, 嘻, 所以多d留意時事, 還要多訓練表達能力,.....例如, 得閒同對仔女嗌下交, 窒到佢地無反駁能力, 表達能力一定可以大躍進..... (講下笑, 不過我真係一得閒就同呀仔開火    )

呀仔學校話要通識好, 先要打底, 所以要佢地每科都要看很多課外書籍. 儲下彈藥....

bettymomo, emmy, 芝芝媽 ,

sat 家長會後有空嗎 ?  我与另外 2 位家長約了家長會完後帶小朋友到又一居會所玩 , 媽咪就傾計 ,   有興趣一起嗎 ?

carlo

07年想報小一瑪利諾神父
我其實有20分,有冇上年家長知否機會大嗎?
請隨便比些意見我呀.
請指教.
THX!

Hi Carlo

嘩! 有咁好既聚會, 我都好想帶囡囡一齊玩呀! 不過學校通告講明唔好帶小朋友啊, 我又住係葵涌咁遠, 帶唔到佢嚟啊!    
另外呢, 我又要係13:15 分之前返到葵涌帶佢去學琴, 所以唔知時間夾唔夾到咁呢?!  

芝芝媽

car-long 寫道:
bettymomo, emmy, 芝芝媽 ,

sat 家長會後有空嗎 ?  我与另外 2 位家長約了家長會完後帶小朋友到又一居會所玩 , 媽咪就傾計 ,   有興趣一起嗎 ?

carlo

Hi mmichael,

我係大抽獎的, 所以唔係好清楚呢方面既資料.請問係囝囝定囡囡呀?

芝芝媽

家長會後我會去家長義工隊聚會, 所以恐怕來不了. 下次吧!  Anyway, 多謝你的邀請.

hi! mmichael,

我仔仔和姨甥女都是20分(首名子女+宗教分),上年第一輪自行收生就收了,現在齊齊讀緊P1。我們是選下午班,因為覺得上午班會多人揀,怕入不到,下午班好像有把握些!這只是我自己的資料,但其他的我便不甚清楚,希望可以幫到你。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

芝芝媽,
是囡囡.
sando & emmyliu.
Thankyou for your information

‹ 上一主題|下一主題