用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2006 SC Lower 家長!
樓主: TSLiu
go

2006 SC Lower 家長! [複製鏈接]

Re: 2006 SC Lower 家長!

Dear all,
請問您們會否寫一人一信給曾特首(學校收集),我本人覺得現行學劵不公平!希望大家多多支持!!!!!!!!
wkf

校長: 多謝你旅遊小tips!!!  係呀..好感人.....一有火時看看, 即時無晒火. 而且真係好work.

旅遊巴車費是“來回”的
報價A:
沙田: $1000 (56人) $900 (29人)  
青衣: $1200 (56人) $1000 (29人)
Kowloon Tong: $1200 (56人) $1000 (29人)
報價B:
沙田: $900 (56人) $700 (24人)  
青衣: $1000 (56人) $800 (24人)
Kowloon Tong: $1000 (56人) $800 (24人)

青衣如果考慮一齊搭旅遊巴,煩寫名以便計算,先到先得
(10:30am集合 10:45am開車):
chingyu – 2a+1c = 3
jerrymom – 2a+1c = 3
TSLiu –1a+1c = 3
Galvinmom - 2a+1c+1b = 3 (no need to count baby I guess)
HoneyB - 2a+1c = 3

all,

我代朋友問... TVB 想找 私校家長 做訪問, 有關 學卷制... 要出鏡的... 誰人有興趣 可pm 我 留電話...

TVB 會有人聯絡 你: 關於 時間 & 日期 etc...

chingyu,

Thanks for sharing such a touching article.  I feel shameful after reading it.  I am not a patient person, 做什麼都要快, 靚, 正.  我個囡的生活嚴如軍訓, 做功課唔專心打, 做得慢又打, 連最近佢 d 濕疹復發, 好嚴重流晒膿狂 scratch, 我講極教極佢都唔聽最終又係打, 打到我自己都覺得自己變態.  睇完篇文章, 好羨慕 (亦好唔明) 人地 d 媽咪點解o甘好耐性,唔鬧唔打仲好聲好氣鼓勵仔囡,覺得自己好大問題(EQ低,無耐性...),對個囡唔住,唔知以後點面對佢, 點算好?!

chingyu,
真係麻煩晒﹗

Galvinmom - 2a+1c+1b = 3 (no need to count baby I guess)
sumyinmama - 2a+1c=3

sumyinmama

LaLa,
睇完你既分享又係眼濕濕﹗邊個阿媽唔想自己仔女好,太鬆又驚佢放縱,太嚴又怕傷到佢,阿媽就成日係矛盾中﹗你唔好咁話自己啦﹗我有時都會發左癲咁鬧女,之後冷靜完又好後悔,攬住個女say sorry, 我諗好多阿媽都試過﹗要多d鼓勵自己係好媽媽﹗
sumyinmama

chingyu,
勞煩晒你安排﹗

傑傑mummy - 2a+1c = 3

HeiHeiMa - 2a+1c = 3

chingyu,
麻煩晒你為今次outing做咁多野, 其實我都prefer搭旅遊巴, 貪唔洗自己揾路, 嗰日我需要揸車係因為2:00喺九龍有個function想去, 唔揸車d時間較難掌握, 好難趕得到, 所以嗰日唔揸車去兩個聚會係不可行, 同老公商量過後決定推咗九龍個聚會, 俾亞囝盡情咁玩一日啦, (放心!我唔係放亞媽飛機, 佢30/10生日但29/10已經同我daddy飛咗去日本疏乎喇, 所以我哋會28/10同佢慶祝), 想問旅遊巴安排係點架, 如果想喺沙田搭係咪要我哋bk揍夠24人先可以book? 回程係幾點呀? 仲有,多謝你分享一篇咁touching嘅文章, 我絕對要好好咁反省下.

sumyinmama,
<成日喺矛盾中, 發左癲咁鬧, 之後冷靜完又好後悔, 攬住say sorry, 好多亞媽都試過>  You are absolutely correct, 呢個場面我真係非常熟悉, 所以我第一次睇chingyu篇文章眼濕濕, 第二次睇讀俾老公聽大喊一場,   攪到要老公安慰,

mmak,
我好想發表我嘅不滿, 但要出鏡就米攪, 多口問一句, 打格仔同做聲音處理得唔得?

wkf,
我都覺得不公平, 但呢排政府態度好似軟化咗, 直覺話我知, 學劵有機會extend 到私營幼稚園, 但我哋呢d over $24000一年嘅都唔知有無份.  :-|

How about SHATIN, 試o下夠唔夠人?  If 有旅遊巴, 我帶埋個仔.

SHATIN :
0203Ma  - 1a + 2c = 3

SHATIN :
0203Ma - 1a + 2c = 3
tungtungma814 - 2a + 1c + 1b = 4

hi all,

I'm back !

今次好好玩, 可能仔仔大了, 可跟住家姐一齊玩, 家姐又跟住細佬唔比佢走開, 係樂園排隊最好, 由家姐抱番細佬番黎, 入shop又叫佢2個自己玩, 老公睇住下, 我可慢慢shop, 今次去了Thomas Land, Disney, Universal Tour, 仲去左五色沼睇紅葉, 雄島餵海鷗, 當然有少少時間shop下, 不過我地就好辛苦咁推住2架士的車, 仔仔女女就好嘆咁坐下車仔, 訓下覺, 玩下, 我地就倦到cc下

今次最勁係抬左3箱奶粉返黎, 果度平一半架, 又買左好多野比佢地, 當然自己都買左2個手袋啦    

LaLa, sumyinmama, danielboy,
其實我地做亞媽當然想教好個囝囡, 但是是否用正確的方法呢.  我都係個type做任何事都要求超級 “快靚正”,樣樣事都要plan好晒, 超impatient 加low EQ, 我都試過打囡囡手板和patpat, 之後忍唔住哭加say sorry, 但一齊都太遲了. 所以都要經常observe人家怎樣教好仔女, 看多些管教子女的書去平衡心理. 教仔女唔同run一間公司,唔可以用番一般management既 skill. 真係唔可以急, 大家一齊努力啦. 不過, 眼見很多父母太放縱子女,沒有管教,似乎又有不妥. 教好仔女真係一門很深的學問. 我們受父母恩惠太多了, 終於要好好體會父母怎樣養大我們. 朋友,努力啦!

RE: HOLIDAY FARM
旅遊車時間可以自己決定, 我估11:15-11:30am去到, 4:30pm從holiday farm離開. 但大家要快confirm, 否則book唔到車, 不如明天11月25日cut off . 沙田友快d gather一齊喇.

另外, 由於有些朋友大家都唔識,不如介紹下自己BK名, 然後小朋友自己介紹下中英文名, 讀邊班啦. (係屋企rehearsal下喇)        

tungtungma,
真鄧你開心, 我估再去日本只可以陪囡多過shopping. 最近個次去都好似2,3年前, 囡囡仲細可以交比mammy.   

上水火車站個停車場Sunday好似幾爆架噃, 如果book唔到旅遊巴, 我可能考慮搭火車, 上水係唔係有個行遠少少嘅露天停車場?

SHATIN 旅遊巴:
tungtungma814 - 2a + 1c + 1b = 4
danielboy 2a +1c =3

CUT OFF DATE: TOMORROW  OCT 25, 2006
(大家快d決定喇!!!!)

SHATIN 旅遊巴:
danielboy 2a +1c =3

TSLiu –1a+1c = 2
==================
暫時24 座位 已爆, 如可加入5-6人可book 29座位.

(以上朋友, 唔去都要付車費, OK?????)    :idea:  :idea:  :idea:

醒目開學勳章

Hi all,

朗誦節時間表出左了, click here
key 入小朋友姓名查詢便可

JaniceYiu,

Thanks a lot.  You are so efficient.

chingyu,
真係唔該晒你出咁多力!

我 tomorrow 去旅行啦!  唔係日本!  大棠麗枝園o者!  希望 tomorrow 可同 cherriemama 相認 (因我認得 cherrie 個樣)

0203Ma,

我唔去得呀....      要返工....      
30/10先見喇    玩得開心d啦!!!

Hello Danielboy,

My daughter is Gabby.  I have ask her if there is a schoolmate called Daniel, and she said 'yes', but she said they don't play together as sitting in different table. I am not sure if she really knows.

Are you going to school trip this week? we may meet by then.

ggj2002
‹ 上一主題|下一主題