用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

Hi 各位媽咪

馮晴落選, 現在都唔知點算, 調景嶺太遠
大家有冇其他方法, 我住係坑口.信義會好似已收齊人. 點算好呢

原文章由 JJ2601 於 08-6-24 12:30 發表
Hi 各位媽咪

大家有冇其他方法, 我住係坑口.信義會好似已收齊人. 點算好呢

jj2601

妳可以選田家X 及 循道衛X , 應該OK.
那妳可以反向寶琳的學校. 粱X華都好好.
MIHO

HAYAMAMA, YEELI

剛收到通知我仔仔不成功 插不到小二, 希望妳能給我好消息等我開心下.

不過, 我都很欣賞學校的回覆, 他說現在未有學生退學, 妳仔仔的成績本校已KEEP好, 待有位便通知我們.
MIHO

Miho,
我都無好消息...小女所叩門的區外小學最初都有回信表示收到申請,但最後都無緣參加考試... 可能是我們未達到該校收生的指標;但以上學期全級第二名的成績來看,自己覺得小女理應有一個筆試的機會,輸了也心悅誠服;現在卻...唉 ~

原文章由 MIHO.WAH 於 08-6-24 13:21 發表

剛收到通知我仔仔不成功 插不到小二, 希望妳能給我好消息等我開心下.

不過, 我都很欣賞學校的回覆, 他說現在未有學生退學, 妳仔仔的成績本校已KEEP好, 待有位便通知我們. ...

原文章由 MIHO.WAH 於 08-6-24 13:15 發表

jj2601

妳可以選田家X 及 循道衛X , 應該OK.
那妳可以反向寶琳的學校. 粱X華都好好.

Hi Miho

循道衛 X 及 梁 X 華仲有位咩.
上次打電話佢地話已截止.....請問可以照入表呢.
有冇人知, 請幫忙唔該咁多位媽咪

原文章由 JJ2601 於 08-6-24 14:33 發表

Hi Miho

循道衛 X 及 梁 X 華仲有位咩.
上次打電話佢地話已截止.....請問可以照入表呢.
有冇人知, 請幫忙唔該咁多位媽咪

jj2601,
不要放棄~拿起將軍澳小學資料上的電話打去問
可否後備,一間間去問,你唔去做無人做的了,小朋友
靠你了!信義會應會有機.....將循都去再問!加油~

原文章由 janetlam74 於 08-6-24 14:51 發表

jj2601,
靠你了!信義會應會有機.....將循都去再問!加油~ ...

Hi Miho & Janetlam

謝謝你地鼓勵, 我會試下打電話去坑口信義會及循道問下

感 激 你 們

JJ2601,
而家呢個時間,個個都在叩門,而且未到最終都唔知有無d人覺得自己有學位的那間不夠好;或是有些人已收成功叩了好幾間學校,所以不應該比人嚇唬便放棄。其實誠意最重要,只要你交得資料去學校,佢地都有可能會再睇。光只打電話去問又無個人資料係手,明明有位我都會call有叩門有資料嘅人先啦!

原文章由 JJ2601 於 08-6-24 14:59 發表

Hi Miho & Janetlam

謝謝你地鼓勵, 我會試下打電話去坑口信義會及循道問下

感 激 你 們

Lily2003

收到你的e-mail, Thank you

想問下知唔知幾時買書和買校服, 遲d係唔係有信會通知.

原文章由 hayamama 於 08-6-24 15:56 發表
JJ2601,
而家呢個時間,個個都在叩門,而且未到最終都唔知有無d人覺得自己有學位的那間不夠好;或是有些人已收成功叩了好幾間學校,所以不應該比人嚇唬便放棄。其實誠意最重要,只要你交得資料去學校,佢地都有可能會再睇 ...

Hi hayamama

好多謝你地支持鼓勵.其實真係好唔開心
但現在會再打電話及送資料去試下
多謝晒你地, 有消息就同大家分享.

感激不盡

原文章由 MIHO.WAH 於 08-6-24 13:21 發表

不過, 我都很欣賞學校的回覆, 他說現在未有學生退學, 妳仔仔的成績本校已KEEP好, 待有位便通知我們. ...

miho hayamama
其實叩小二真係好難架,你地都好努力為仔仔女女,但
我想問你地小朋友讀得成績都幾好點解要叩小二呢?
其實每間小學都有他的優點.

[ 本文章最後由 yeeli 於 08-6-24 17:27 編輯 ]

ALL:

阿女今日終於考完試喇...7月11日放暑假lu.

今日見到d post, 各位叩門媽咪你地要加油呀, 一日未到最後都要盡力, 成日聽日講, 有時等到九月開學都會有好消息, 雖然要等...係好辛苦, 但可以入到自己心儀學校都值得.

另外, 將天響7月11日安排訂校服及書, 你地可以留意下通知.
~只要有夢想,凡事可成真~

yeeli,
其實我一直都想個女讀番女校,而且叩門嗰間學校有直屬中學,也是我們一家人心儀已久的學校,叩門係希望第日呀女條路好行d,不過現在都變了泡影,也沒有什麼好說,暫時唯有隨遇而安了。

原文章由 yeeli 於 08-6-24 17:19 發表

[ 本文章最後由 hayamama 於 08-6-24 22:36 編輯 ]

你放心啦, 未到九月一日, 仲有機會, 就算過了九月一日, 都有人退學走人架。
我覺得你而家要努力誠意去搵學校, 不要放棄。

努力, 加油。

原文章由 JJ2601 於 08-6-24 12:30 發表
Hi 各位媽咪

miho
原來你想轉區, 我知你間學校一向都幾好, 我邊個個讚。

hayamama
原來你個囡咁叻, 全區考第二名。你想轉區。

其實叩小二真係好難架, 特別係我們將軍澳區小學, 比人更難, 事關原來此區的小學程度比較淺, 外面小學插班對手强勁, 仲有, 間間小學要求不同, 都唔知佢地開邊飯。

Yeeli,
我估要叩小二只得一個原因, 將軍澳無好英中, 跨區學位少。人家小學全級頭50名就可以順利入好英中, 將小學要考頭十名才有機會。條路比人行得辛苦。

請恕本人直言, 有 bk 老師同我講, 十八區最差的中學是屯門同將軍澳。所以我也同意你們出去叩門, 今年不成, 明年再來, 就算次一級的小學都要叩門。

Let's give you two more examples :
我朋友在此區做小學補習老師, 佢個仔P2黃永樹全級第二名, 叩多間都不成功, 最後去了土瓜灣某小學, 佢話將澳小學第一名出去只不過是一般貨色。

基得全級第二名, 每年叩李兆强, P2 唔得, P3再來, 得咗, 55人爭2個位。今年佢李兆强全級第35名, 可想出面幾强勁。

唉!  我就無得搬家, 又無得借地址, 個囡又細又拾, 不然, 我一早就抽出面小學了。我都會年年叩門, 一年唔得, 出年再來, 得閒整定佰幾個 profolio, 得閒派晒十六區小學。 而家乖乖地留在將軍澳區讀小學。

大家共勉之。

(以上是本人個人愚見。)

原文章由 hayamama 於 08-6-24 13:58 發表
Miho,
我都無好消息...小女所叩門的區外小學最初都有回信表示收到申請,但最後都無緣參加考試... 可能是我們未達到該校收生的指標;但以上學期全級第二名的成績來看,自己覺得小女理應有一個筆試的機會,輸了也 ...

janetlam74

我好欣賞你的叩門精神。

區內, 區外你都叩混晒, 值得我學習和欣賞。

jj2601
努力加油。

原文章由 janetlam74 於 08-6-24 14:51 發表

jj2601,
靠你了!信義會應會有機.....將循都去再問!加油~ ...

Lily,
我唔知將軍澳區小學嘅程度係咪真係同出面相差很遠,不過我都相信一定有距離。如果小女現時的成績跟外面的'中上'成績接近,我更希望趁早追回去。

原文章由 Lily2003 於 08-6-25 00:56 發表
miho

hayamama

其實叩小二真係好難架, 特別係我們將軍澳區小學, 比人更難, 事關原來此區的小學程度比較淺, 外面 ...

hayamama,

你有無試觀塘區?  不如試下去觀塘區, 將來再跳去九龍城區中學會易d, 因為觀塘區小學有五十年歷史, 講出來都有人識, 油塘區多是由 觀塘區小學下午校折出來, 一樣咁出名, 仲千禧校舍。 而且觀塘油塘區交通方便, 無咁早起床。

觀塘區小學每間都有十個八個派到此好女子中學, 而將軍澳只得一個半個學生派到。

聖傑靈女子中學
藍田聖保祿中學

不要放棄, 繼續叩門, 努力加油, 出年輪到我努力。

原文章由 hayamama 於 08-6-25 09:35 發表
Lily,
我唔知將軍澳區小學嘅程度係咪真係同出面相差很遠,不過我都相信一定有距離。如果小女現時的成績跟外面的'中上'成績接近,我更希望趁早追回去。

...

原文章由 Lily2003 於 08-6-25 00:56 發表
miho

hayamama

其實叩小二真係好難架, 特別係我們將軍澳區小學, 比人更難, 事關原來此區的小學程度比較淺, 外面 ...

lily

謝謝你的分享,我都有問過我表妹(她現讀理工二年,幫人做開私補中一至中四)和現在我仔仔的私人補習(他都補僅讀沙田循理,呂明才和九龍區的小學生),他們都說我仔仔的中,英,數,普都很難捉路和偏深,所以我也不知道誰是深,,,,,,,誰是淺???

而六年後升中問題,我聽到我朋友的老公話(他是做警察),他
說升中TKO會同觀塘區合併,我聽到當然開心啦,
不知道你們有沒有聽過呢??????????如果是真的
大家就不用太擔心升中問題

原文章由 yeeli 於 08-6-24 17:19 發表

DEAR YEELI

我仔仔間學校都好好, 只想升中好些.
MIHO
‹ 上一主題|下一主題