用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 2007 SC Upper 家長 & Old Friends!
樓主: TSLiu
go

2007 SC Upper 家長 & Old Friends! [複製鏈接]

danielboy

多謝你的義載
你見到佢D勞氣野啦
唔知系咪細個驚佢怕醜唔講野
比佢上得Playgroup多
而家想佢拉埋把咀都好難
人人留堂時都好認真做想快D走
佢唔做自己野仲去8人D野interrupt人
如果我生Cancer一定系喉龍

果日去左佢間小學聽Parent’s Talk
個訓導主任好COOL
好似做懲教處D Madam
我諗開學後唔洗幾耐
我同daddy就要被call去拜見呢位Madam
亞媽講幾多次都冇用
比Madam / Prefect罰吓啦

[ 本文章最後由 hermanma 於 08-6-17 09:39 編輯 ]

All,
KTS 應該 fail 了, 今日都冇電話, yesterday 打去問都隱晦地說得果d都打左電話. 不過又真係好似好多人揀咁, 正選唔見人放棄, waiting 果d又個個話入 form.  依家唯有等 St. Mary's 奇蹟出現, 依間先大折磨, 因會一路等至 8 月尾, 甚至開學後........  d 叩門信其實都唔知到唔到校長手o既?
幸好有培基, 6 月 25 日要交費了.  原本我都好開心, 因填 form 之前我都係 like 此間 instead of 大熱呂明才, 但係奇怪除了你地戥我高興外, even d親戚都o係度彈, 話o徙左 Kristy???  攪到我老公今朝又諗還是讀 CKY 好?
天呀!!!!!!!!!!

All,
KTS 應該 fail 了, 今日都冇電話, yesterday 打去問都隱晦地說得果d都打左電話. 不過又真係好似好多人揀咁, 正選唔見人放棄, waiting 果d又個個話入 form.  依家唯有等 St. Mary's 奇蹟出現, 依間先大折磨, 因會一路等至 8 月尾, 甚至開學後........  d 叩門信其實都唔知到唔到校長手o既?
幸好有培基, 6 月 25 日要交費了.  原本我都好開心, 因填 form 之前我都係 like 此間 instead of 大熱呂明才, 但係奇怪除了你地戥我高興外, even d親戚都o係度彈, 話o徙左 Kristy???  攪到我老公今朝又諗還是讀 CKY 好?
天呀!!!!!!!!!!

0203ma,
千祈唔好咁諗, Kristy係叻女, 讀邊間都會係top student! 況且培基都唔差, 只要有實力, 將來一定可以考插班入St. Mary! 我識得有個朋友上年抽中St. Mary, 但佢囡囡跟唔上, 學校向佢施壓, 最終佢囡囡都要轉校! 其實都好無耐, 好多事都輪唔到自己控制, 唯有交俾天父, 天父一定會幫Kristy搵間適合o既學校!

danielboy,

冇呀, 只係叫屋企人送profile過去咋, 我日日都返工, 仲好C忙 返屋企又要睇功課, 又整profile, 不過仍然冇消息, 睇怕冇望了

原文章由 danielboy 於 08-6-16 09:44 發表
tungtungma,
你點呀?咁多日無入嚟,係咪好忙去咗一呂叩門呀?

0203ma,

塞翁失馬, 話唔定st mary有消息呢, 希望在人間, 況且你抽到果間係沙田大熱, 人人爭住入, 我都報左名去考架, 叻人係邊間學校都係叻人, 就算係度讀, 以kristy咁叻女, 實可插番入st mary架 , 點都好過我派左去冇雷公果度

[ 本文章最後由 tungtungma814 於 08-6-17 22:47 編輯 ]

呢個字點讀呀? ........ ""
Cherrie話老師教讀"嬌", 但我一向都以為讀"囂", 究竟係咪真係讀"嬌"呀???

簽名被屏蔽

tiggger,
Thank you! 我本字典冇教讀音!

原文章由 tiggger 於 08-6-18 14:28 發表
cherriemama,

係呀,我之前都不太肯定怕教錯阿女.我查過字典係讀"嬌"呀!

簽名被屏蔽

今日有畢業相呀! 影得好靚呀!

0203ma,
聽到Cherrie唱farewell song時好感觸, 感動到喊! 畢業禮有我陪你喊呀! SC真係好好, 連我都好唔捨得!

tungtungma,
睇到有人話一呂今日有通知星期六interview呀! 你有冇收到call呀? Anyway, 你都有間SFA o係手, 就算冇都唔駛愁啦!

原文章由 tungtungma814 於 08-6-17 22:24 發表
danielboy,

冇呀, 只係叫屋企人送profile過去咋, 我日日都返工, 仲好C忙 返屋企又要睇功課, 又整profile, 不過仍然冇消息, 睇怕冇望了

tungtung已經成日唱啦, 攪到好唔捨得咁, 果日去睇細佬係樂基畢業禮表演時, 都想喊, 係度幻想果個係tungtung, 幣喇, 到真正時我怕掛住喊, 錯過左表演呀

原文章由 cherriemama 於 08-6-18 18:16 發表
今日有畢業相呀! 影得好靚呀!

0203ma,
聽到Cherrie唱farewell song時好感觸, 感動到喊! 畢業禮有我陪你喊呀! SC真係好好, 連我都好唔捨得! ...

仲未有消息呀

唉, 其實我都諗緊, 私英小定津中小好呢, 遠屋企定近屋企好呢

原文章由 cherriemama 於 08-6-18 19:37 發表
tungtungma,
睇到有人話一呂今日有通知星期六interview呀! 你有冇收到call呀? Anyway, 你都有間SFA o係手, 就算冇都唔駛愁啦!

問請你哋d小朋友係咪多數5歲幾就換牙喇?而家d人好似傾向早d換,DanDan就嚟6歲2個月,一mark大個口,仲係成口BB牙.

phoebe6,
希望幫到你,有咩再call我.

hermanma,
我都識一個主任喎,不過唔知係唔係訓導主任,佢係唔係大約late 40s to early 50s,少少肥,短頭髮, 都著得幾靚咁架?姓乜呢度唔方便講,不過睇d電視劇逢訓導主任都係cool架啦.

0203Ma,
乜你d親戚咁架!(Sorry我好鬼直),你d親戚認識培基有幾多呢?咩叫<嘥>?咁喺培基讀嗰幾百個小朋友即係點?全部嘥晒喇喎?你問我我梗話CKY好架,又有HeiHeiMa個仔做同學仔,不過CKY同KTS,培基係完全兩樣嘢嚟,你老公有無諗清楚架?定係又俾d親戚嘅說話擾亂思維呀?

tungtungma,
好難俾advice你,每個人揀學校要求唔同,有人英小/中小無所謂,咩宗教又無所謂,我個人就梗係鍾意SFA啦,因英小嘛,又係Catholic school,最衰係出名谷囉,但Michelle可能OK呢?讀一年咪知囉,一年後唔鍾意咪試插其他學校囉,SFA academic standard高,插其他學校應該有chance,但一年後鍾意咗SFA嘅,咪搬近d學校囉.

chingyu (康樂組組長)+622友,
幾點集合呀?邊度食lunch呀? 622 嘅weather forecast係 mainly fine,應該去Elements玩無問題喎.

首先恭喜各位已作決定o既媽咪, 終於搵到一間適合自己小朋友o既學校!
未有決定o既/still waiting叩門o既亦唔緊要, 相信上天早已有適當安排! 有時兜好大個圈, 結果原來早已o係面前! 所以唔好太擔心! 期待妳o地o既好消息!

hermanma:
妳話"唔知系咪細個驚佢怕醜唔講野
比佢上得Playgroup多
而家想佢拉埋把咀都好難......
......如果我生Cancer一定系喉龍"
  比妳講中晒! 我個仔把口都係冇收! 呢期仲好似m come咁, 情緒不穩! 唉......真係要忍...忍...忍忍忍!

danielboy:
我個仔剛6歲就換o左第一隻牙! 我有朋友個仔6歲半都未換, 有d仲話7/8歲先換o添! 所以冇乜所謂! 趁佢未換多d同佢影相! 第時開始換就個口一個個窿, 影相冇咁靚仔o架喇!

各位叩緊門嘅媽媽,
我幫唔到d咩! 希望大家順順利利. 我相信最重要係搵一間配合到小朋友嘅性格, 特質的小學會幫到小朋友多d.

622朋友,
我呢幾日都好忙, 您地confirm曬d嘢我就跟大隊啦!

原文章由 danielboy 於 08-6-19 08:39 發表
chingyu (康樂組組長)+622友,
幾點集合呀?邊度食lunch呀? 622 嘅weather forecast係 mainly fine,應該去Elements玩無問題喎.

"有時兜好大個圈, 結果原來早已o係面前!"
Oh!  我老公果晚就係話唔忿氣攪左咁多野個女返黎沙田讀, 死未!

HeiHeiMa,
Anson換咗第一隻牙嘅意思係咪,5歲幾隻大牙就開始出,BB牙開始鬆,到6歲先甩? DanDan啱啱先見d牙肉白白哋咋,隻BB牙都未鬆,多謝提醒要影多d相,我7月初去Phuket,我會同佢影多d露點泳衣相.

0203Ma,
唔好, 其實你哋從來spend more time了解沙田小學,沙田升英中percentage (雖然而家無分英中/中中,Thanks to our 偉大特區政府!!!)沙田讀問題,dream school都喺沙田,不過DanDan起來應該唔會入到啫.

[ 本文章最後由 danielboy 於 08-6-19 10:41 編輯 ]

TSLiu,
唔好成日話自己幫唔倒手, o係依度見你地不斷打氣, 個心真係舒服好多.
Danielboy,
Kristy 正中間果 4 隻甩晒la, 正宗x大口得個窿, 初時睇唔慣一見倒我就想笑, 依家先習慣了佢個樣, 622 出黎唔好笑佢呀!  And 622 出黎記得輔導o下我老公呀, 等我好過d啦!
0203Ma
原文章由 TSLiu 於 08-6-19 09:30 發表
各位叩緊門嘅媽媽,
我幫唔到d咩! 希望大家順順利利. 我相信最重要係搵一間配合到小朋友嘅性格, 特質的小學會幫到小朋友多d.

622朋友,
我呢幾日都好忙, 您地confirm曬d嘢我就跟大隊啦!

...
‹ 上一主題|下一主題