用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 05-06年升讀小三的家長, 請進入>>
樓主: siulisa
go

05-06年升讀小三的家長, 請進入>> [複製鏈接]

Re: 05-06年升讀小T的家?妳]都 h 哂邊, fan 喇), 請進入...............

siulisa
  我個仔p2時中作多數考:重組句子、擴張句子、撮寫句子、造句、看圖造句及標點......
  今年期考才考中作,唔知會唔會好似你個仔考得咁深?
  另,老師偏心咁有ga la!就算係真嘅,都無計la,叫你個仔做好自己本份就OK la!你囝囝咁伶俐實有好多老師錫  !
[img align=right]http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_15_32.gif[/img]

Re: 05-06年升讀小T的家?妳]都 h 哂邊, fan 喇), 請進入...............

MORNING AH SIULISA ^_^

MANSONWAI

CONGRATUATION!!!!
記得坐月時食多D野.

記得我生第一個時,因為要喂人奶,所以唔肯聽呀媽話食D傳統坐月食的補身食物. 之後身體真是咋到我唔信.

生第二個之後,喂左12日奶之後,因為乳線發炎,唔畏得.所以就乜都食. 之後真是好像變魔術咁身體好返曬. 真是唔到你唔信. 唔怪之得有人話因為身體唔好,突登生個仔來坐月補身.唔知有無咁誇張,但我就真係試過坐月可以喇.

啊!我攪錯左,以為你個小朋友跟我個女同月同日生TIM!
真係幾似WOR, 佢對自己有興趣的事會非常專心,坐成一兩個小時絕對無問題. 不過只是對佢自己有興趣的才是,相反,不到十分鍾便走出來伸伸腰了!

咁好WOR, 第日我個女有乜唔聽話,可以請教你應該點樣同佢講佢至會聽話了 ^_^

Eva

keep fit最緊要少吃零食和肥膩嘢!
我囝囝前排肥咗!仲突咗肚腩添!於是我叫佢減肥。正餐照食,剩係少肉多菜,吔飲轉diet coke,下午茶只準吃半個包,個幾星期即刻見效!
不過,我都贊成多做運動!唔駛擔心佢!
[img align=right]http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_15_32.gif[/img]

Eva

你個仔11月21日雖然是天蠍座,但因

岩岩比亞囝激c我呀

早兩日先比個衰佬激, 兩個緊係個個月都要輪流激下我架    明知我緊有幾日吾會甘好老脾架嘛   

violla

我囝二年級中作都係同妳囝一樣考法.

學校d野都吾理得甘多lo, 都明老師實有偏心, 不過小朋友講架野又吾可以儘信

[quote]
violla 寫道:
Eva

你個仔11月21日雖然是天蠍座,但因

SIULISA
做乜咁嬲呀! 希望訓醒一覺之後就無事了. 因為我自己時時都係咁GA ^_^

好似昨天咁,我就勁責罵個女. 因為佢平日晚上9時正一定同細佬睇至愛的'激鬥戰車'卡通片. 但是昨天因為多功課,岩岩9時才做完功課. 但是第二日要默英文. 我問佢多唔多,佢話默第三課咋,而且好淺,睇完至讀都未遲. 本來見佢成日做功課咁慘,又知佢同細佬最鍾意這個節目,所以信佢,想俾佢睇完至讀. 因為平時佢讀的幾快.

但是諗諗下,又不想破例,等佢以為未做好野都可以有情講,睇電視,第日就麻煩多多,所以咪諗住抽CHECK幾個生字,睇佢係咪真係識LOR. 點知唔睇由至可,一睇就嚇驚,所謂一課,原來有成6版紙,雖然有D以前默過,但是很久之前啦,而且都有很多新生字.

我立即抽CHECK一些以前默過的,但又比較深的來問她,點知佢撞下撞下咁串我聽,真是氣死我. 難為佢仲敢話睇完電視先至讀.

結果同佢攪到成10點幾11時至叫做勉強OK去訓覺. 好彩我跟下者,否則捧蛋都有份   

不過鬧得佢太勁,攪到佢喊左幾次,我個心都好唔舒服. 我最衰就是一嬲起來就失控,好似想食人咁.但真是控制唔到.

所以當佢入房訓左一陣之後, 我都係忍唔住要入去同佢SAY SORRY, 話唔應該咁惡咁大聲咁鬧佢,但是媽咪一緊張就會這樣的,她說不要緊,她明白我的性格. 我還問佢今晚點解會攪成咁. 佢都識得話自己唔岩,話下次唔會咁. 之後開心返,仲講左個笑話我聽.本來佢仲想繼續講(剛才串字又唔見佢咁精神WOR!), 不過太夜,我叫佢明天至講...

其實我覺得佢都算乖GALA... :cry:

Eva

THANKS !!

好呀 !!! 到時等我分析下妳個女想點 !!    

我有朋友都係成日手腳冰冷, 但生完 BB 補身補得好.
而家冬天都係可以著好小衫.....

所以, 我都唔敢睇小坐月果段時間.

Mandy
Eva 寫道:
MANSONWAI
CONGRATUATION!!!!
記得坐月時食多D野.

咁好WOR, 第日我個女有乜唔聽話,可以請教你應該點樣同佢講佢至會聽話了 ^_^

你們的事點解好似似曾相識!

我都係時時俾個仔激死!

尤其考試前,每日除了做功課外,要額外叫佢溫中英常各一課。次次佢拿住本書東翻西翻幾吓,就話溫完。我就把幾火即刻check佢識幾多,識尤至可,一唔識佢就惡人先發爛渣!唔係話我讀得太快,就話明明頭先識ga,點解依家諗唔到,一係就話個妹吵。總之理由多多!!!   :evil:
Eva
你個女默書範圍咁大?---六版紙咁誇張---咁咪好難好深lor?  

EVA

我同妳都幾似, 一發嬲就好似顛架甘, 好難控制, 又會諗埋老公早兩日又激我, 兩個都激我, 激C我....

昨晚一嬲我入房沖涼上床, 冇耐亞囝開門說: 對不住, 對不住, 關門, 隔一陣又再開門講: 對不住, 對不起, 放低本書比我, 關門, 冇耐又再開門講: 對不住, 對不住, 對不住, 我先彩佢叫佢上床同佢傾計, 跟住佢就盯大對眼, 張開個口甘笑住, 個樣定哂形甘好耐, 攪到我忍吾住笑佐出來, 跟住佢就好得戚甘話: 下, 我都話尼招實得架喇, 冇事, 跟住又問我依家又佢做D乜, 我話依家十點了, 擦牙

Good morning 各位媽咪

阿女今個月要做個"專題研集", 比較中國和其他國家的新年有什麼分別, 我又要做功課啦 最主要比較習俗, 食物及服裝, 我選了泰國的新年做比較, 但係好難搵到中國及泰國新年服裝的介紹, 例如顏色及衣料, 仲要搵埋圖片 有無媽咪可以幫下手

violla 寫道:
Eva
你個女默書範圍咁大?---六版紙咁誇張---咁咪好難好深lor?  

我個女無你個仔咁醒,敢駁咀. 鬧親佢,佢都就會好驚咁縮埋一堆,乜都話知道,知道咁,唔知佢真驚定假驚,好似但求我快D講完她便走得咁!!

其實今次那6版紙的確很多生字,但是有好多都是以前默過的. 因為初開學的時候係威係勢咁,每日都要小默一兩版書裡面的生字,一星期就大默一次,那時候默了許多. 可是十月頭開始就無乜小默了,唔知係咪無時間呢? 所以我情願佢每日小默,唔駛一次過讀咁多.

你亞仔好攪笑呀, 同我個仔差不多呀!係咪男仔的性格真是有不同之處. 亞仔就真係會激嬲我之後,時常偷望下我的表情,之後又會不時係叫住你,講完對唔住仲會叫你唔好嬲啦! 仲會情深款款咁望住你,笑到好似蜜糖咁甜. 你話點會嬲得落丫!

個女就好小,道歉之後最多叫你幾聲,都唔啋的話,佢就好無心機咁走開,算數GALA.

唔駛喊,上網搵下啦!盡力而為啦! 不過我的經驗就是千其唔好你自己攪掂曬. 一定要叫埋阿女一起做,就算真係你做主,也要叫她坐在身旁,給她按按滑鼠, 做下COPY & PASTE 咁,如果唔係佢以後就習慣依賴,唔想自己做GALA.

我剛才幫你去搵一陣,見依張都幾岩咁,睇下你有無用啦.
慢慢搵實

Eva
唔該晒

joanneka

我以前同 manson 係圖書館睇過一本介紹中國和其他國家
既新年有什麼分別既書. 仲有埋圖片, 習俗介紹 & 服飾.

不過, 唔記得個名啦 !!!  

妳可以去圖書館睇下.

希望可以幫到妳.

mandy
joanneka 寫道:
Good morning 各位媽咪

阿女今個月要做個"專題研集", 比較中國和其他國家的新年有什麼分別, 我又要做功課啦 最主要比較習俗, 食物及服裝, 我選了泰國的新年做比較, 但係好難搵到中國及泰國新年服裝的介紹, 例如顏色及衣料, 仲要搵埋圖片 有無媽咪可以幫下手

Hi 大家好, 我反省完返來啦   
靜左兩個禮拜
見到亞仔今個星期功課真係少左
班主任可能真係有聽我地反映
希望 keep 住啦.

尋晚終於派反哂 d 測驗卷
睇完發覺係亞仔大意失分.
雖然已經慘敗
但我目的係要知道亞仔識, 唔係求分
所以心情都好返 d lu...

好啦, 檢討完再努力

joanneka,

我都見亞仔書包有呢份工作紙
問佢係咪要做
佢又知d 唔知d 唔洗做
依家睇你個女, 相信個衰仔又唔聽書啦
知唔知幾時交呀
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

jazzmama
你好呀
份"專題研集"要11月25日之前交, 仲有兩個星期日可以做 不過我地會係18-19號去迪士尼, 所以一定要今個星期攪點佢
你仔仔九東運動日會出賽嗎?預祝佢成功
jazzmama 寫道:

joanneka,

我都見亞仔書包有呢份工作紙
問佢係咪要做
佢又知d 唔知d 唔洗做
依家睇你個女, 相信個衰仔又唔聽書啦
知唔知幾時交呀

mansonwai
Thank you! [quote]
mansonwai 寫道:
joanneka

我以前同 manson 係圖書館睇過一本介紹中國和其他國家
既新年有什麼分別既書. 仲有埋圖片, 習俗介紹 & 服飾.

不過, 唔記得個名啦 !!!  

妳可以去圖書館睇下.

希望可以幫到妳.

mandy[quote]
‹ 上一主題|下一主題