用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

[quote]原帖由 十月媽咪 於 10-9-13 07:43 發表
MIHO.WAH,

我女小一時, 校車返到自己屋苑係15:45, 佢放學後個時間表係....

星期一....學琴 (1615-1700)
星期二....公文中(1615-1700)
星期三....FREE
星期四....公文英(1615-1700)
星期五....FREE

十月媽咪  妳都很勁, 時間排得很密但囡囡又可以配合到, 真好. 我都想用多些時間在星期六學習但真的未必能配合到. 我可能安排英文併音在星期四晚上7-8點.
MIHO

囝囝今年 schedule 與往年差不多:

Sat:Enopi Math、公文中、公文英、社交班 & clarinet
Sun:drawing & swimming
Mon or Wed:school ECA (probably is board games)

Mon to Fri : 只係做 school homework + 公文中、英、enopi math homework,18:00 晚飯前可完成;吃完晚飯只有改正、reading & playing。

Yau_Cheung,

好羡慕你囝囝可以六點前做好晒所有野, 我地而家仲食緊飯, 兼仲有份公文英未做....我諗下都覺得慘, 下星期正式返番全日班, 到時要四點幾至返到唻, 真係想每晚九點前瞓都難啊!

原帖由 Yau_Cheung 於 10-9-13 18:13 發表
囝囝今年 schedule 與往年差不多:

Sat:Enopi Math、公文中、公文英、社交班 & clarinet
Sun:drawing & swimming
Mon or Wed:school ECA (probably is board games)

Mon to Fri : 只係做 school homework + 公文中、英 ...

MIHO.WAH,

上年都仲配合得唔錯的, 不過今年就....

原帖由 MIHO.WAH 於 10-9-13 15:33 發表
[quote]原帖由 十月媽咪 於 10-9-13 07:43 發表
MIHO.WAH,

我女小一時, 校車返到自己屋苑係15:45, 佢放學後個時間表係....

星期一....學琴 (1615-1700)
星期 ...

我只係將ECA集中在 Sat & Sun,其實 Sat 囝囝都好忙,有5個ECA,由上午10:00出門口至晚上10:00,仲忙過番學;另外,Sun 有2個ECA,又要做homework,所以好少去街。

原帖由 十月媽咪 於 10-9-13 19:03 發表
Yau_Cheung,

好羡慕你囝囝可以六點前做好晒所有野, 我地而家仲食緊飯, 兼仲有份公文英未做....我諗下都覺得慘, 下星期正式返番全日班, 到時要四點幾至返到唻, 真係想每晚九點前瞓都難啊!

...

That's why我好堅持星期日唔學野, 點都要留番一日FAMILY DAY...EVEN係唔去街, 純粹響屋企HEA下, 都係開心!

原帖由 Yau_Cheung 於 10-9-14 17:35 發表
我只係將ECA集中在 Sat & Sun,其實 Sat 囝囝都好忙,有5個ECA,由上午10:00出門口至晚上10:00,仲忙過番學;另外,Sun 有2個ECA,又要做homework,所以好少去街。

...

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-9-14 18:59 發表
That's why我好堅持星期日唔學野, 點都要留番一日FAMILY DAY...EVEN係唔去街, 純粹響屋企HEA下, 都係開心!

跟你一樣!

醒目開學勳章

阿仔的時間表~
星期一:休息
星期二:鋼琴
星期三:足毽(學校ECA)
星期四:ERP
星期五:二胡(學校ECA) + 乒乓球
星期六:小童軍(學校ECA) + 公文中 + 主日學+ drawing
星期日:休息

嘩, 學校可以畀小一生揀三樣課外活動咁多呀, 校園生活好開心啊! 我地小一時, 一樣課外活動都無架, 小二至小六都只可以揀一樣...讀書讀書再讀書....

原帖由 SumSumBB 於 10-9-14 20:03 發表
阿仔的時間表~
星期一:休息
星期二:鋼琴
星期三:足毽(學校ECA)
星期四:ERP
星期五:二胡(學校ECA) + 圍棋 + 乒乓球
星期六:小童軍(學校ECA) + 公文中 + 主日學+ drawing
星期日:休息 ...

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-9-14 20:05 發表
嘩, 學校可以畀小一生揀三樣課外活動咁多呀, 校園生活好開心啊! 我地小一時, 一樣課外活動都無架, 小二至小六都只可以揀一樣...讀書讀書再讀書....

...

阿仔這間小學真係好開心,每人最少有兩樣課外活動,仲要樣樣課外活動都免費,連學樂器如小提琴、古箏等都唔駛錢。阿仔雖然只返了兩星期學,但佢已經話好鍾意小學,覺得小學有100分,返小學仲開心過返幼稚園,佢又話好鍾意老師,於小息常常和同學仔入教員室揾老師聊天。

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-9-14 20:05 發表

...

我自己細個間小學仲衰,因只返上午班半天學,乜課外活動都無:;pppp: !後來升中才開始有校園的課外活動,我好鐘意玩,每年都會報兩三個以上課外活動。

你地學校真係好抵, 連學樂器都唔駛錢, 睇到我流晒口水啊!

原帖由 SumSumBB 於 10-9-14 20:42 發表

阿仔這間小學真係好開心,每人最少有兩樣課外活動,仲要樣樣課外活動都免費,連學樂器如小提琴、古箏等都唔駛錢。阿仔雖然只返了兩星期學,但佢已經話好鍾意小學,覺得小學有100分,返小學仲開心過返幼稚園,佢又話好鍾意老師,於 ...

今日阿女自己決定左公文數既去向喇! 希望佢可以乖乖地, 好似以前咁, 快快手合作完成每日既公文啦! 讀埋個LEVEL F, 就完成公文數既小學課程喇!

姓名年級性別
natnatmaK24A2A2A
KenzoK1 ERP 7A 
小豆媽K1 ERP 7A4A
valenie918K15A 3A
jackiejasonK1  2A
pktK3 EFL A2A
hiellenK2 7A2A
easonkinkiK2 7A3A
DONUTBUBBLE K2  4A
DONUTBUBBLE K34AEFL (B) 
wachaK34AERP 4A3A
sumsumbbK3AIIERP BIB (暫停)
Princesshk2K32AERP 3A (暫停)B
raycarbbK3 ERP AIA
LingchulingK35A 2A
小豆媽P.1AIIEFL (F)D
nataliemamaP.1  2A
十月媽咪P.1暫停EFL ( K )F
JasmineP.13A  
Yau_CheungY.2 (P.1)BI ERP CII 
scarecrowP.2ERP BI 
wasabbP.2 EFL DB
AnsonrubbyP.2 EFL J 
迪迪洛洛媽P.2AIERP AII 
迪迪洛洛媽P.4AIIERP BI 
LittlehipoP.2AIIERP BIIE
HeidiP.3  G
wasabbP.5 EFL F

重複左, 唔好意思!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-9-15 20:54 發表
今日阿女自己決定左公文數既去向喇! 希望佢可以乖乖地, 好似以前咁, 快快手合作完成每日既公文啦! 讀埋個LEVEL F, 就完成公文數既小學課程喇!

姓名年級性別中英數natnatmaK2女4A2A2AKenzoK1男 ERP 7A 小豆媽K1女 ...

恭喜TT升班!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-9-15 20:51 發表
你地學校真係好抵, 連學樂器都唔駛錢, 睇到我流晒口水啊!

TT有無參加學校的課外活動?

SUMSUMBB,

THANK YOU!

TT一年級時, 學校係唔提供課外活動畀小朋友參加架! 但二年級至六年級, 至多都係參加一樣課外活動, 若然被選入校隊, 咁就係校隊成員, 連其他課外活動都無得參加架喇!

今年FOR TT呢D無份入校隊 (合唱團, 田徑等)既小朋友, 只有五樣課外活動係唔駛額外收費的, 我響呢五樣入面揀左其中一樣畀佢!

原帖由 SumSumBB 於 10-9-15 22:10 發表

TT有無參加學校的課外活動?

原帖由 Yau_Cheung 於 10-9-14 17:35 發表

...

嘩 ! 你個sat 真係好"充實"喎, 一出去就滿足左5個ECA.

原帖由 MIHO.WAH 於 10-9-13 15:17 發表

THKS 小豆媽, 但我想問妳囡囡須用多少時間做功課 ? 另幾點睡覺 ? 有沒有預時間溫習 ? 吃飯預多少時間 ? 差不多每天都有那做功課 ? 妳囡囡是否很快手動作快的人 , 因很勁呀. 我真的要向妳學習連我自己都 ...

用多少時間做功課 ? -- 舊學校果D, 一時時喎, 快者15min, 發呆玩野果時, 3hrs.
幾點睡覺 ? -- 10:30pm前
有沒有預時間溫習 ? -- 有, 考試前law ^_^
吃飯預多少時間 ? -- 本來食得好慢, 比人丙鑊金之後, 就15min食完
妳囡囡是否很快手動作快的人?  -- no, 佢係要人3催4請先郁的人.

小豆媽,

畀你激死, 你咪講到穎穎一文不值啦, 佢已經好乖架喇, 啃三科公文+ENOPI, 真係唔容易架!

原帖由 小豆媽 於 10-9-15 22:45 發表

用多少時間做功課 ? -- 舊學校果D, 一時時喎, 快者15min, 發呆玩野果時, 3hrs.
幾點睡覺 ? -- 10:30pm前
有沒有預時間溫習 ? -- 有, 考試前law ^_^
吃飯預多少時間 ? -- 本來食得好慢, 比人丙鑊金之後, 就15min食 ...
‹ 上一主題|下一主題