用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無預備2016/9 去英國的
樓主: twtwtw
go

有無預備2016/9 去英國的   [複製鏈接]

引用:25鎊,咁你地500鎊全包? +

原帖由 brother4 於 15-12-30 發表
25鎊,咁你地500鎊全包?
£25算平la, 我女要£35,車費另計,我剛收到張bill也是車費5平,好彩叫做近佢學校,但平均也要£90-100/round

回覆:有無預備2016/9 去英國的

其實計過同guardian公司費用差不多,但不用交管理費及年費

請問大家,16歲係咪一定要換過一本特區護照(未到期)?

rba93 發表於 15-12-30 19:48
請問大家,16歲係咪一定要換過一本特區護照(未到期)?
唔需要,阿大剛16歲,2018到期,諗住2016暑假換新證,因要再申請簽證。

亮燈 發表於 15-12-30 12:34
依家就煩緊guardian,北愛超貴,唔知有冇介紹?
有啲奇怪,因為北愛人工及屋價都頗便宜,例如大學宿舍月租£200,係倫敦的1/4,其他城市約£300上下,可能北愛較少人做guardian啦,試下叫亞仔問下同學有冇人願意做?如果我係北愛住真可以考慮做下guardian。

因我囝去讀Y10 & 11, 係咪讀到Y12,多數要再簽證,但如果到時又要換特區護照,又要趕簽證,時間便會趕急囉

skIII 發表於 15-12-30 20:29
有啲奇怪,因為北愛人工及屋價都頗便宜,例如大學宿舍月租£200,係倫敦的1/4,其他城市約£300上下,可能 ...
阿細係新生,唔識其他同學啊!

rba93 發表於 15-12-30 20:33
因我囝去讀Y10 & 11, 係咪讀到Y12,多數要再簽證,但如果到時又要換特區護照,又要趕簽證,時間便會趕急囉 ...
換證就唔趕,六月尾返黎就申請,但簽證就趕喇!因要等GCSE成績,學校收先至可申請簽證。

回覆:亮燈 的帖子

各位都係搭直航機?Sep/2016 CX 要成 14xxx 但星航只係 $7xxx 不過要轉機

亮燈 發表於 15-12-30 21:15
換證就唔趕,六月尾返黎就申請,但簽證就趕喇!因要等GCSE成績,學校收先至可申請簽證。 ...
我囝是2018年考GCSE, 那時已17歲,但passport 在2019年6月才到期,咁我係咪應該等佢出咗成績,6月尾回來才換成人passport, 更住再拿簽證呢?

引用:Quote:亮燈+發表於+15-12-30+21:15+換證就

原帖由 rba93 於 15-12-30 發表
我囝是2018年考GCSE, 那時已17歲,但passport 在2019年6月才到期,咁我係咪應該等佢出咗成績,6月尾回來才 ...
16歲已經可以換10年期passport,但我唔知呢個係咪等同成人passport bor

回覆 CPW628 的帖子

79xx 又真係好抵!

引用:Quote:亮燈+發表於+15-12-30+21:15+換證就

原帖由 rba93 於 15-12-30 發表
我囝是2018年考GCSE, 那時已17歲,但passport 在2019年6月才到期,咁我係咪應該等佢出咗成績,6月尾回來才 ...
理論上可以,即2018年6月回港換證,夠時間既!

Thanks a lot

醒目開學勳章

CPW628 發表於 15-12-30 21:18
各位都係搭直航機?Sep/2016 CX 要成 14xxx 但星航只係 $7xxx 不過要轉機

初步訂了CX - 8月2x號飛, 9月頭返 $12,9xx
SQ價錢抵, 只是機程耐就令我有點卻步

引用:Quote:CPW628+發表於+15-12-30+21:18+各位

原帖由 3b 於 15-12-31 發表
初步訂了CX - 8月2x號飛, 9月頭返 $12,9xx
SQ價錢抵, 只是機程耐就令我有點卻步
...
我都 book 左 CX 左 2x/Aug去 1x/Sep 返 $10xxx 妳 12xxx 連稅?

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+3b+於+15-12-31+發表初步訂了

原帖由 CPW628 於 15-12-31 發表
我都 book 左 CX 左 2x/Aug去 1x/Sep 返 $10xxx 妳 12xxx 連稅?
12xxx連稅, 因為我選去程晚上11點幾, 回程晚上8點幾, 所以要買高一級的票, 如果唔係就可以平些

阿女考完GCSE 會係六月尾返香港,大約九月頭要用新學生簽證返英國繼續學業。 想請問離開英國多過兩個月, 要重新照肺片嗎? 謝謝!

引用:阿女考完GCSE+會係六月尾返香港,大約九月

原帖由 ying1999ying 於 15-12-31 發表
阿女考完GCSE 會係六月尾返香港,大約九月頭要用新學生簽證返英國繼續學業。 想請問離開英國多過兩個月,  ...
我都想知,因阿大都一樣。

回覆:有無預備2016/9 去英國的

估應不用再照,除非申請新visa/續証,才要照,真未見過英國海關第二次再問照肺post

‹ 上一主題|下一主題