用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part II) ...
樓主: Elona
go

快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part II) [複製鏈接]

醒目開學勳章

hi,

所以想撮合牛仔、媽打劉仔及yuk hei 仔打羽毛球,等佢哋啱玩時,得閑出嚟打波!

yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-9-27 15:45 發表

旭熙媽,

, 乘機叫佢做多d運動囉. 我都唔知幾想牛仔做多d運動, 佢再肥落去真係可以做打邊爐果d肥牛架喇.

醒目開學勳章

hi,

得閑多d上嚟傾!

yuk hei mum

原帖由 Mimi_Ma 於 09-9-27 15:58 發表

我多數上BK 都係睇多,  好少交流,  因為有時都唔知點答!

你睇番我呢個資深會員,  回應幾少就知.

你好Mimi Ma

我仔仔之前都想考呢間中學架,不過St Margaret就麻煩少少,要親身交form,又要考筆試,仔仔話唔冇咩信心考筆試,因為interview咗好多間中學都唔成功,而要考埋筆試,好似仲難,為咗唔想打擊仔仔既信心,最後冇去到interview:loveliness:

而家仔仔叩門入咗NPL,讀得都好開心   
原帖由 Mimi_Ma 於 09-9-27 04:25 PM 發表

唔駛唔好意思,  係呀,  一條龍有小學部.  可能係小學部關係,  中學課程都唔淺.  小學部小五開始已教中學課程.  所以銜接上中學好輕鬆.

匯基東九龍都係一間好學校,  我都有朋友考到,  不過比佢叩門入到間英中. ...
Tomorrow is better

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-9-27 16:56 發表
hi,

得閑多d上嚟傾!

yuk hei mum

我會O架,  不過打字太慢,  你要等O下....
我指的忙係課外,   你仔仔都好多嘢學.

Veronna 你既節目都好豐富喎
原帖由 veronna 於 09-9-27 04:19 PM 發表
我要出街喇, 今晚如果早返先再上黎.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-9-27 17:30 發表
你好Mimi Ma

我仔仔之前都想考呢間中學架,不過St Margaret就麻煩少少,要親身交form,又要考筆試,仔仔話唔冇咩信心考筆試,因為interview咗好多間中學都唔成功,而要考埋筆試,好似仲難,為咗唔想打擊仔仔既信心,最 ...

我小女係直升的,  煩少好多,  不過無壓力去考學校,  個女話唔錯的經驗.

醒目開學勳章

hi,

功課就唔忙,其他就...

yuk hei mum

原帖由 Mimi_Ma 於 09-9-27 17:31 發表

我會O架,  不過打字太慢,  你要等O下....
我指的忙係課外,   你仔仔都好多嘢學.

你女女有冇補習架?我地呢度仔多女少,得閒多d上嚟傾計   
原帖由 Mimi_Ma 於 09-9-27 05:34 PM 發表

我小女係直升的,  煩少好多,  不過無壓力去考學校,  個女話唔錯的經驗.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-9-27 17:43 發表
你女女有冇補習架?我地呢度仔多女少,得閒多d上嚟傾計   

暫時冇,  遲點難講,  中學中文好深.  驚佢應付唔到.

課外:  我女暫時得一樣-法文.

Hi Mimi Ma,

nice to meet u!!!

多d回post la.........大會都開心d

yuk hei mum,

聽日返工la.....................

有冇d緊張呀!!yuk hei 仔要食自己lu.......

祝你工作順利

motherlau
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

醒目開學勳章

原帖由 Mimi_Ma 於 09-9-27 16:25 發表

唔駛唔好意思,  係呀,  一條龍有小學部.  可能係小學部關係,  中學課程都唔淺.  小學部小五開始已教中學課程.  所以銜接上中學好輕鬆.

匯基東九龍都係一間好學校,  我都有朋友考到,  不過比佢叩門入到間英中. ...

嘩! 小五開始, 好厲害喎
Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-9-27 17:32 發表
Veronna 你既節目都好豐富喎

去左牛仔嫲嫲度食飯呀! 順便拎盒月餅上去.

醒目開學勳章

原帖由 Mimi_Ma 於 09-9-27 17:34 發表

牛仔果時都係, 諗住直升, 不過想攞下經驗. 所以冇咩壓力. 點知in完又好鍾意間學校, 所以轉左校.

醒目開學勳章

旭熙媽,

今晚唔好做夜鬼喇. 早d瞓, 聽朝第一日返工要做個精靈既員工.

祝你工作順利, 同事合作愉快.

仔仔學校既中文科都幾深架, 有時我都唔識點教佢, 佢有學公文中文, 都學咗2年, 但係暫時唔覺得好有幫助   
原帖由 Mimi_Ma 於 09-9-27 05:47 PM 發表

暫時冇,  遲點難講,  中學中文好深.  驚佢應付唔到.

課外:  我女暫時得一樣-法文.

而家仲想加減多5磅, 但係中秋一到, 我都忍唔住偷食咗少少月餅
原帖由 veronna 於 09-9-27 10:01 PM 發表

去左牛仔嫲嫲度食飯呀! 順便拎盒月餅上去.

旭熙媽, 祝你返工順順利利 !!

我聽日要上堂, 夜晚要做節, 聽晚再傾 !!

中文呀仔又幾好wor.......

今次作文仲選左做範文添,真係估佢唔到!!!!

motherlau

原帖由 Elona 於 09-9-27 22:23 發表
仔仔學校既中文科都幾深架, 有時我都唔識點教佢, 佢有學公文中文, 都學咗2年, 但係暫時唔覺得好有幫助   

你仲想減呀

你好fit 下 la.......再減太瘦........

motherlau

原帖由 Elona 於 09-9-27 22:26 發表
而家仲想加減多5磅, 但係中秋一到, 我都忍唔住偷食咗少少月餅

咁咪好囉, 只要其中一科主科叻, 可以拉高哂d平均分, 考試唔使愁
原帖由 motherlau 於 09-9-27 10:34 PM 發表
中文呀仔又幾好wor.......

今次作文仲選左做範文添,真係估佢唔到!!!!

motherlau

‹ 上一主題|下一主題