用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 救世軍北角幼兒園+育嬰園 ~ 繼續暢談
樓主: KooKoo
go

救世軍北角幼兒園+育嬰園 ~ 繼續暢談 [複製鏈接]

Hi KooKoo & Cathy

Very busy in these few days.  Because there are lots of notice need to sign and return to school (around 20).  And I need to force HH and TT go to sleep at 9:00pm.  I have not much time at night.  Hei Hei is very happy to go to shcool.  He has no cry when wake up earlier in the morning at 6:15m. How about you?

原文章由 KooKoo 於 07-9-5 11:36 硐表

小希希, 唔使太擔心, 佢地午睡完(3:00起身), 就有其他活動, 可能活動多左, 咁夜晚好自然就大覺訓, 你可以問嬰園老師copy張時間表畀你, 表內列晒佢地係園內嘅活動, 個陣時我都係咁問老師攞, 咁咪知道個小朋友平日係 ...

原文章由 KooKoo 於 07-9-5 11:44 硐表

anna, 你搵到工啦, 係咪係番香港區呀? , 舊生會係咪15/9呀? 我地仲未收到通告, 有冇話幾點開始呀?

我地舊生好似芷晴媽咪,朗朗爸爸都話收到,另外今朝撞到逸朗爸爸,我當然會問太太生得未,佢話剛剛入左醫院,唔係生得,因為高血壓所以入去,但我話佢咁瘦都會有 佢話暫時未夠時候出世,大約月中啦

原文章由 樂熙媽媽 於 07-9-5 11:52 硐表

Very busy in these few days.  Because there are lots of notice need to sign and return to school (around 20).  And I need to force HH and TT go to sleep at 9:00pm.  I have not much  ...

樂熙媽媽, around 20 , 使唔使咁多張呀, 咁tt有冇唔慣, 冇哥哥陪搭校車返學

原文章由 anna_gigi 於 07-9-5 11:56 發表

我地舊生好似芷晴媽咪,朗朗爸爸都話收到,另外今朝撞到逸朗爸爸,我當然會問太太生得未,佢話剛剛入左醫院,唔係生得,因為高血壓所以入去,但我話佢咁瘦都會有 佢話暫時未夠時候出世,大約月中啦 ...

anna, 朗朗爸爸係邊個呀? 咁好快lu wor, 紀紀細佬就出世

醒目開學勳章

HI, 我回歸喇, 噚日小麇麇第1日自己返嬰園, 好彩都幾乖, 係食奶奶唔食得太好, 不過唔關老師事, 因佢食奶粉係差D, 如食人奶就好好, 老師話噚日都係咁, 可惜我呢個媽媽唔夠貨供應, 我噚日只帶得1支人奶帶返去, 今日帶了2支, 希望小麇麇唔好咁刃口吧!

小希希媽媽, 我星期一做了一日陪讀, 你囡囡好可愛, 成日玩, 其日個個嬰園BB都係咁, 因活動量大, 返到屋企會好攰, 我大仔臻臻早兩年係嬰園時都係咁, 唔駛擔心!!! check pm pls.

臻臻 & 麇麇 媽媽

原文章由 小希希 於 07-9-5 11:26 發表
我想問佢哋平時係園入面做d乜, 點解日日返到堅企就大昏迷, 好似冇訓過

[ 本文章最後由 wpwong 於 07-9-5 12:51 編輯 ]

原文章由 KooKoo 於 07-9-5 12:33 發表

anna, 朗朗爸爸係邊個呀? 咁好快lu wor, 紀紀細佬就出世

KooKoo
咪紀逸朗

原文章由 wpwong 於 07-9-5 12:39 發表
HI, 我回歸喇, 噚日小麇麇第1日自己返嬰園, 好彩都幾乖, 係食奶奶唔食得太好, 不過唔關老師事, 因佢食奶粉係差D, 如食人奶就好好, 老師話噚日都係咁, 可惜我呢個媽媽唔夠貨供應, 我噚日只帶得1支人奶帶返去, 今日帶 ...

你地返來啦 好耐冇見

我都估到佢响果樹應該好忙:

我入學果陣校長講過話會娤d camera上網, 等我哋可以睇到佢哋做緊乜, 如果有就好啦

醒目開學勳章

如果真係會裝 camera 就好, 好期待呀.....

小希希媽媽, 你收到的pm嗎?你希希幾大? 我小麇麇2.5mths 大, 而家係嬰園最細bb.

anna, 忙於搵工嗎? 下星期會見到你嗎? 上次惜別會都無同你詳談添

原文章由 小希希 於 07-9-5 16:22 硐表
我都估到佢响果樹應該好忙::" />

我入學果陣校長講過話會娤d camera上網, 等我哋可以睇到佢哋做緊乜, 如果有就好啦

[ 本文章最後由 wpwong 於 07-9-5 16:33 編輯 ]

9mth, 係咪好細粒.

我都想睇下你哋, 不過希希平時都係爸爸揍去,唯有係呢樹同你們傾計

樂熙媽媽, 間遊樂場協會只係星期二同四先開到10:00pm, 一三五 6:00pm就收工, 所以今晚再同你睇

原文章由 樂熙媽媽 於 07-9-5 11:52 硐表

Very busy in these few days.  Because there are lots of notice need to sign and return to school (around 20).  And I need to force HH and TT go to sleep at 9:00pm.  I have not much  ...

樂熙媽媽,
熙熙返小學係咪好開心呢:loveliness: , 有咁多通告要簽, 咁我出年要咪簽到 .
嘩9點就訓, 太好喇, 我地9點仲食緊飯

原文章由 cathygarfield 於 07-9-6 10:47 硐表

樂熙媽媽,
熙熙返小學係咪好開心呢:loveliness: , 有咁多通告要簽, 咁我出年要咪簽到 .
嘩9點就訓, 太好喇, 我地9點仲食緊飯 ...

Hi Cathy
我有個兩仔女簽既通告已經慣晒,熟能生巧,你有3 個一齊簽通告,未熟手,我諗要簽到12點

原文章由 anna_gigi 於 07-9-6 10:58 硐表

Hi Cathy
我有個兩仔女簽既通告已經慣晒,熟能生巧,你有3 個一齊簽通告,未熟手,我諗要簽到12點

cathy, 除左要簽20張通告外(如唔睇咁就easy), 最慘係要第二日就要交返學校, 咁你話係咪仲c, 連想睇下諗下嘅機會都冇呀

Yes, you really have any time to think.  Just sign, sign and sign, then  bring to office read it in details.  Also, school need copy of id card or birth certificate and also have to bring in the next day.  If I have no copy at home, how can I make photo copy at night.  So, Nursery is easy for us.  

原文章由 KooKoo 於 07-9-6 12:14 硐表

cathy, 除左要簽20張通告外(如唔睇咁就easy), 最慘係要第二日就要交返學校, 咁你話係咪仲c, 連想睇下諗下嘅機會都冇呀

原文章由 樂熙媽媽 於 07-9-6 12:27 硐表
Yes, you really have any time to think.  Just sign, sign and sign, then  bring to office read it in details.  Also, school need copy of id card or birth certificate and also have to bring in the next  ...

樂熙媽媽, 手軟未

唔好意思, 我路過家  想問下大家對北角救世軍既評價如何? 想問下係咪要好早就報名? 我個仔8個月大, 我地住北角, 唔知如果依家報名2年後讀幼兒園係咪太遲呢? 請多多指教.

救世軍北角幼兒園 is a very good nursery.  However, you need to register ASAp as they give priority to those who study in 育嬰園.  If you want to know more about the school from us, you can refer to our previous conversation in the topic.   

原文章由 Tata1668 於 07-9-6 13:18 硐表
唔好意思, 我路過家  想問下大家對北角救世軍既評價如何? 想問下係咪要好早就報名? 我個仔8個月大, 我地住北角, 唔知如果依家報名2年後讀幼兒園係咪太遲呢? 請多多指教. ...

Hi KooKoo

It seems that I go to school but not HeiHei.
:cry:

原文章由 KooKoo 於 07-9-6 12:41 硐表

樂熙媽媽, 手軟未

原文章由 Tata1668 於 07-9-6 13:18 硐表
唔好意思, 我路過家  想問下大家對北角救世軍既評價如何? 想問下係咪要好早就報名? 我個仔8個月大, 我地住北角, 唔知如果依家報名2年後讀幼兒園係咪太遲呢? 請多多指教. ...

評價梗係good good 啦, 不過唔重覆講啦, 你仔仔而家8個月, 你可以照交form報左名先, 到時如有位就可以入, 不過我地呢間係最細一間嬰園同兒園都各只得28個位, 所以都好full, 如你入左嬰園先, 咁升上兒園嘅機會就大d, 而家嬰園有幾多吉位我就唔清楚, 你可以打電話問下詳細情形 28560892, 園內各老師及校長都好nice架:)
‹ 上一主題|下一主題