用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小朋友學小提琴的家長請入來傾一傾
樓主: bbtung
go

小朋友學小提琴的家長請入來傾一傾 [複製鏈接]

Re: 小朋友學小提琴的家長請入來傾一傾

我尋日係深圳買咗個小提琴比自己,打算同亞女一齊練習,希望佢可以比啲心機啦!

bb2001

你個琴幾錢呀?係邊買呀?係香港要幾錢呀?sorry,好多問題,我都想買返個玩

bb2001,

有你參與和鼓勵,你囡囡一定會覺得更有趣味。

toffeeli

hi all,

親子學習十分好,小朋友會更加有興趣.
另如果在香港買一個國內小提琴大約$360-400.適合初學者.   

各位媽咪,

我想BB3歲半學小提琴, 5歲學埋剛琴, 唔知小朋友會唔會好辛苦呢?

我諗應該掉返轉,學左鋼琴先學小提琴會好d,三歲半人仔,聽音既基礎都無,學小提琴會幾辛苦,我個女學左鋼琴先,而家學左三個月小提琴,已經二級了,可以慳返好多錢

toffeeli,

我都希望係咁啦,thanks!

Sindy,

我係深圳書城度買,「紅x牌」4/4,RMB480.另外有一最平嘅RMB370。雖然我唔識,但兩個比較外表,覺得RMB480個靚好多,所以就買咗嘞!

thanks bb2001

Wow, the book city sells violin as well, great!

hi all.

如果書城個琴唔錯,可以買進外國琴弦,音質會好好多. :wink:

lovelyblythe,
thanks

我想問

hi Sindy,

我唔知國內買小提琴質量如果,不能說出意見.

而我本人則由老師界紹到本港一間老牌琴行買平價國內小提琴,因當時初學覺得價錢合理,而且琴行幫忙較琴音的saleman又幾老實,(無sale 我買貴琴,後來琴弦斷裂,再回去換弦,佢都係界紹合理價錢).音質當然沒有貴價琴好,但是初學者合乎經濟就好,而家我個女轉換full size琴,老師都是幫她在此琴行挑選較貴琴.但都是國內小提琴,一齊都是價錢合理及合乎小朋友用就好. :wink:  :wink:

其實係喺書城地下個層有問幾大嘅樂器商店,我去附近做嘢,順便買啫。完全唔識好定唔好。個Sales亦都有幫我調音。不過,返到屋企致發覺唔知會唔會買大咗呢?

我開始用個琴同亞女練習,佢話而家佢係老師,我要跟住佢做喎!都幾好玩架。

想問點解音統處, 香兒等都係大班上課,但係又教得好既? 有無小朋友係音統處學?好嗎?佢哋真係好平呀!我本來想俾個女考音統處,但果個人話等亞女出年考到三級先報名考挿班(我女巳在學校學咗一年多,1:1 $205�30 mins,好貴,未考過試,只在學校test過,但d音唔準,入唔到合奏班). 想轉個平靓正既, 係咪好貪心?

通利都係$410/month,單對單,都教得幾好,另外,想問

Hello Sindy,

唔該哂你,我而家正在考慮幫亞女轉私人教,但仍然要再睇多2個月,因為學費係交咗一季嘅。

通利$410/month,單對單,相對"柏x"同其他琴行好似係平咗啲喎。我問過幾度都係$120/30min咁上下。

另外,我睇過音統處嘅收生標準的確係要三級,好奇怪?   

bb2001,
我之前睇收三級既係插班,新生係唔需要識得該様樂器的呀,可能你之前係收緊插班生果時睇的

anybody help !

阿囡個voilin 有條弦線鬆晒,好似橡根無左彈性咁,點解會咁,同埋自己可唔可以更換?

Thanks

請教各位家長:

小兒只上了7, 8 堂,上堂時弓頭忽然斷了。老師亦說不出原因。想問此情況普遍嗎?我看書說弓不用時應將馬毛放鬆,但老師說不需要,因怕小朋友不懂調較。請教各位有何意見。

又,調教弦音,應在頂部之大螺絲還是下部的小螺絲呢?謝謝!

弓唔用時,係應該較返鬆佢,調音應該較左弓頭既先,好似羅司的東西係微調,但我通常無乜走音,所以用時只用微調,另外,如果長時間唔用,都應該放鬆,以免失去彈性
‹ 上一主題|下一主題