用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 黃大仙聖母幼稚園入學家長請來交流
樓主: id00288
go

黃大仙聖母幼稚園入學家長請來交流 [複製鏈接]

Re: 黃大仙聖母幼稚園2004年入學家長請來交流

Dear all
大家好
今早給了囡囡一個洋桃燈籠帶回學校上課,
希望她能完整帶回家,     
作天和囡囡玩時,
她說你造錯了,給你一個"大交

係大交叉, 如果做得好, 會tick一下咁呀!

星期四係穿校服裙, 唔係運動服, 生日袋入面, 放毛巾盒, 杯, 同spare底衫褲(如有需要)

Dear jlam
但是學校網頁通告上寫了:
30/9/04 8、9月份生日會(是日幼生須穿著運動服及帶生日袋)
不過我地幼班仲未有生日袋,
到時先有,

大家好。

我囡囡已經好番啦,多謝關心。今日佢係最早起身,仲叫我同Daddy快D。因為今日返學校玩燈籠嘛。

每次開生日會,幼生都需要穿運動衫(因為我見囡囡D相,小朋友可能有彈床玩),帶生日袋,杯,毛巾盒,手冊,白薄皮。

記得囡囡第一次開生日會有好多禮物,食物帶返屋企呀。

id0028,

點解今年幼兒班仲未派生曰袋?????

記得囡囡讀K1果陣時,一早就派o左啦。

個生日袋係手挽袋,上面有個公仔o架,係用到K3畢業,所以各位家長千期唔好掉以為K2會換個新o架。

係呀係呀,卓彤成日都比一個大交叉人架 !

jonnie:  "玩水"是什麼來的?

是放玩具在水上玩.   :
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

各位家長,
在這裡才得知那麼多, 真慚愧. 昨晚夜返, 根本沒有見到囡囡, 不知她要帶什麼回校

生日會是生日的小朋友自製生日帽的嗎? 其他小朋友是不用的? 最終討論結果是穿裙還是穿運動服回校開生日會? 請明燈指路
俯首甘為孺子牛 :roll:

Dear All
12點半時打電話回到家,呀囡話做了個燈龍回來,
今晚回去看看做成個樣先,

大家今晚會去邊到常月呢?
祝大家中秋節快樂,人月兩圓!

星期四生日會要運動服,幼班未有生日袋,
我會自己給她帶個袋,袋杯、毛巾盒、後備衣服等回校。

生日會是生日的小朋友自製生日帽的嗎?  正確

其他小朋友是不用的? 正確

id00288,
多謝你, 生日會的事項淸楚了...原來囡囡昨天也帶回通知書及生日袋. 但上課時間應是不變罷.

昨晚囡囡在她

klinglee: "差不多一點才睡覺, 你們的小朋友有冇玩到那麼夜呢."

一樣夜, 個女(幼c 宜璟) 玩到喊住吾肯返屋企, 結果第日發燒, 攪到今日無得返學開生日會, 真遺憾 :cry:  :cry:
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

小朋友玩得高興時是不顧一切的, 時間當然是用到盡. 不過不是經常那麼夜, 她睡至翌日十點, 昨日再加兩小時午睡, 巳有足夠補充.
宜璟退燒了嗎? 今天k1 小朋友第一次開生日會, 錯過了真可惜! 下次生日會才讓她盡興罷.  在電話中聽得出囡囡說到生日會很開心, 並帶了很多食物回家. 今晚回家才知真實情況.

我囡囡9月生日,所以今日的生日會有份為佢慶祝。
囡囡今日真係好開心呀!我同佢爸爸仲請假接佢放學添。(事先無同佢講架)
派了好多食物呀,佢揀左包紫菜拆開分俾我、佢爸爸同佢婆婆食,佢話老師教佢要同大人分享喎!
仲有個水壺同蟲蟲玩具添!
佢話有影相喎,唔知會唔會晒張俾家長呢?

今日派左本週工作紙同這兩週的學習綱要,原來囡囡這兩個星期都學左好多野呀!

erica_chn,

希望宜璟快D好番啦!

Joyful Life

erica_chn:

宜璟好番味?希望佢快D好番啦!
上個星期四的生日會派了好多食物呀! 仲有個水壺同蟲蟲玩具添!而且芷晴仲派了上兩週的學習綱要,佢吔一共學咗上、下、哭、笑、早、等等。而且仲派了兩本新書及一張親子園分組的通告。

Dear all
大家好
經過上星期的節日假期及生日會等等...
今天回復正常上課了.

家頤在生日會只帶回食物及虫虫玩具,
沒有水壺啊! 可能是生日的小朋友才有

DEAR ALL,

多謝各位關心, 宜璟由29/9-1/10都有發燒, 29/9睇左私家醫生, 醫生話只是喉嚨發炎,開左退燒藥俾佢, 但之後都係燒下, 退下.  攪到2/10早上, DADDY 要抱佢入QE;  起初DR都吾肯收佢入院, 但我老公堅持先至同我個女照肺, 結果肺到有"談"及"花花0地", DR話係肺炎, 成因可能係返幼稚園"中招"加上抵抗力差,及小朋友太細0的"談"咳吾出.  結果食左要抗生素3/10先至退燒OK. 今日主診醫生先俾佢出院.  

p.s.: 原來QE都有兩位小朋友既CASE同我個女一樣, 仲要係大家都係黃大仙區( 一個返可立幼稚園, 另一個返聖母潔心;應該今日可以同宜璟一同出院.) 都吾明白點計會係同一區?!  各位住係黃大仙既家長要都小心.

Dear erica_chn
希望宜璟快d好,健康回學上課,
家頤上次都要成個星期先好呀!

我囡囡昨晚咳得好厲害,成晚睡得不好,今日無返學呀!

唔知今日上課情況係點呢?
希望囡囡明日可以返學啦!
Joyful Life

Dear all

今天中午打電話回家,囡囡話:今天派了新書,媽媽看了書包,內有一本新書及二本舊新,她帶了同學仔的舊書回家(有同學的名字),她說是曾老師派給她帶回來???

她又話:今天有工課要做呀!原來是在舊書內後面的工作紙,書的內容以教了(以級印),是否要交回呢?

星期六帶囡囡打〞流感針〞,我和太太全家都打了,你們會否打針呢?
‹ 上一主題|下一主題