用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SSC or MSS
樓主: edu-king
go

SSC or MSS   [複製鏈接]

RainyRice 發表於 24-4-9 00:30

冇錯,我灣仔區人,由女出世第一日已經想入MPS。

其實講嚟講去,根本所有小朋友出現既問題,係家教影響多過學校。你話公主病呢啲,都係家教問題多,而家生一個起兩個止,難免會寵壞,我都有不自覺寵自己小朋友,所以成日都要提自己,要控制下!

回覆 edu-king 的帖子

唔洗急,但最緊要快,後面都好多人等緊

edu-king    發表於 24-4-9 08:41

回覆樓主:

SSC Academic Results :

https://www.ssc.edu.hk/en/site/view?name=HKDSE+and+IBDP+Resul

SSC IB average 36.x

vs 蔡繼有: 39.x

DSE 唔覺網頁有特別去提,可能年報中有講,無興趣研究。

回覆樓主:

畀多間你參考,成績下滑中嘅 DBS IB average score: 41

回覆樓主:

你問下自己,值唔值得每個月畀一皮嘢去攞 36.x 咁嘅成績?

edu-king    發表於 24-4-9 08:40

jiljill 發表於 24-4-9 08:28

https://www.ssc.edu.hk/en/site/view?name=HKDSE+and+IBDP+Resul

兩間都有研究過:
SSC IB
2023: 36.92,
2022: 39.8 with 65% 40+,
2021: 38.9,
2020: 38

CKY IB
2023: 39.27,
2022: 39.79,
2021: 40.84,
2020: 39.72

CKY成績高些,而SSC賣點一向不是top成績。不知SSC 如何篩選IBDP學生?CKY雖然100% IBDP,IGCSE要達標都唔難,但喺學校一直讀上去都唔易。

Source: SSC school reports and IB league table
http://cky.edu.hk/academics/ibdp/id-diploma-results-2023/

RainyRice 發表於 24-4-9 08:45
兩間都有研究過:
SSC IB 2023: 36.92, 2022: 39.8 with 65% 40+, 2021: 38.9, 2020: 38
(Source: SSC sch ...

呢個理由更加搞笑,病毒又唔係只襲擊SSC,間間學校都要面對呢個問題,唯獨是佢受影響?

jiljill 發表於 24-4-9 08:36
你問下自己,值唔值得每個月畀一皮嘢去攞 36.x 咁嘅成績?

關於抵唔抵讀, CKY學費最尾幾年$132-136k,SSC只需要$75k 。
DBS IB、SPCC IB成仲好但相對不易入,CKY都相對不易入。個人覺得SSC抵, GT仲低$44k。
利申:CKY SSC MSS 三間都心儀。

RainyRice 發表於 24-4-9 00:30

冇錯,我灣仔區人,由女未出世已經想入MPS。認識唔少MPS M ...

我諗係因為部份同學背景比較富裕,話晒跑馬地半山,所以會多啲公主病的學生

RainyRice 發表於 24-4-9 08:56

關於抵唔抵讀, CKY學費最尾幾年$132-136k,SSC只需要$75k ...

CKY 係私校,學費貴啲正常,好處係小朋友100% 可以讀 IB。

SSC 係直資,我相信想讀 IB 要經過篩選。

SSC 除咗學費仲有一筆食縮費,你計咗未?

jiljill 發表於 24-4-9 08:28

Average 36.X,以香港學生嚟講我覺得低,IB 學費平係真,DSE個價錢我覺得唔值

我自己聽人讀SSC,一向唔覺得特別勁,因為學費咁貴自然有好多位收成績相對冇咁好但畀得起錢嘅學生

PTL_L 發表於 24-4-9 00:00
以收生嚟講,ssgc mss兩間,應該mss會不利更多,你諗諗灣仔區有幾多女校分散投資?加上外人識mss 多啲定ssg ...

SSGC 我又一向都識喎,可能因為叫聖士提反,前面講過聖士提反出名呀嘛,而且有出過狀元,一直都覺得係成績好嘅學校,但就唔夠英華女出名,學生其實都好貴族,以前有兩個屋企有司機嘅同事都讀SSGC。張燊悅三個女都係讀SSGC,佢而家行出嚟都成個名媛咁

jenjenny 發表於 24-4-9 09:08
Average 36.X,以香港學生嚟講我覺得低,IB 學費平係真,DSE個價錢我覺得唔值

我自己聽人讀SSC,一向唔覺 ...

事實勝雄辯,可以參考下 SSC IB 全港排名:

https://www.google.com/amp/s/www.hk-schools.com/amp/hong-kong-ib-results-2023-zh

簡單講,HK IB schools 末流,險勝一堆古靈精怪國際學校。

就算平都不了。

但我唔代表其他人。

jiljill 發表於 24-4-8 23:51
我比賽過 BPS, YWGS 同 SSGC DSE 5+ 的成績,沒有明顯差異。

正如你所說,以收生來說 SSGC 是最不利的, ...
我地係附小生, 小學部有安排去見中學部老師, 聽完我覺得係中學部增值能力強啲, 因為佢地分精英班上堂, 能力無咁強既學生, 老師會特別安排補底, 校長和老師們都非常有熱誠

minichong28 發表於 24-4-9 10:33
我地係附小生, 小學部有安排去見中學部老師, 聽完我覺得係中學部增值能力強啲, 因為佢地分精英班上堂, 能力 ...

同意嘅,假設所有附屬小學學生都比其它一線小學強有啲牽強,中學增值能力強係較合理假設。

題外話,我個人就唔太喜歡學校管理層有強烈政治取向,特別係計對政府同執法部門的行為和取態。

jiljill 發表於 24-4-9 10:46
同意嘅,假設所有附屬小學學生都比其它一線小學強有啲牽強,中學增值能力強係較合理假設。

題外話,我個 ...
應該係俾傳媒渲染左啦, 報導實在太偏頗
你睇吓校友sssss係咩人, 就知學校背景幾強先得

minichong28 發表於 24-4-9 10:52
應該係俾傳媒渲染左啦, 報導實在太偏頗
你睇吓校友sssss係咩人, 就知學校背景幾強先得
...

唔係一單半單喎,學校亦無嘗試澄清,我傾向相信管理層有政治取向。

jiljill 發表於 24-4-9 09:56
事實勝雄辯,可以參考下 SSC IB 全港排名:

https://www.google.com/amp/s/www.hk-schools.com/amp/hong- ...

你附上的連結係把無2023年的平均分排在榜末,SSC公佈的平均分36.9高過esf 啓新,KGV, South Island, Island School, CDNIS喎

個人認為平均分只可作参考,不能只看平均分

RainyRice    發表於 24-4-9 12:55

poonseelai 發表於 24-4-9 11:25
你附上的連結係把無2023年的平均分排在榜末,SSC公佈的平均分36.9高過esf 啓新,KGV, South Island, Islan ...

我咪講咗高過幾間古靈精怪國際學校囉,但同本地 IB 學校比係末流。

唔睇平均分睇乜?請教下。

以直資計 SSC 算貴,但交出 36.x 我自己就唔收貨,但我唔代表別人。

jiljill 發表於 24-4-9 11:33

我咪講咗高過幾間古靈精怪國際學校囉,但同本地 IB 學校比係 ...

Your definition of "古靈精怪國際學校" includes the schools I mentioned above - very interesting.

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊