用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六樂悠悠, 升中唔洗愁
樓主: jazzmama
go

小六樂悠悠, 升中唔洗愁 [複製鏈接]

「新高中學制及科目簡介」家長講座

為了讓更多家長能深入認識即將在20099實施的新高中課程,教育局會將在五月份繼續舉辦「新高中學制及科目簡介」講座。屆時,本局與香港考試及評核局代表,將會介紹新高中各科目內容、評估方法及公開考試等事項。有關報名方法,請瀏覽教育局「家長講座」網頁:http://www.edb.gov.hk/parentstalks

地點  :
真光女書院
(九龍窩打老道 54 A)
日期  :
5 15 (星期五)
時間  :
下午6 45 分至9
講座編號:

looby
沙崇我揀左第2呀,班主任意思排第2還有機會

原帖由 looby 於 09-4-26 12:43 發表

alice:
沙祟放第三位會唔會浪費了個位!?
因沙崇今年好多人選,
我原本都想選沙崇,因近我屋企,
但e+唔敢搏......... :(

Eva,

Thanks.

原帖由 Eva 於 09-4-27 09:25 發表
「新高中學制及科目簡介」家長講座

為了讓更多家長能深入認識即將在2009年9實施的新高中課程,教育局會將在五月份繼續舉辦「新高中學制及科目簡介」講座。屆時,本局與香港考試及評核局代表,將會介紹新高中各科目內容、 ...

Lisa
我e家仲心大心細, 唔知點填.
跟班主任填第二中中, 我地又唔想, 但唔跟又擔心老師唔高興, 到時派得唔好佢唔會幫手.

原帖由 siulisa 於 09-4-26 10:27 發表
我估學校只係提議啫, 吾會硬性限定ga, 最終決定都係家長.

不過如果比學校咁潑一澄冷水法, 個心都

原帖由 Eva 於 09-4-26 02:10 發表
BB2WONG
我就是怕煩兩次,所以兩個仔女選小一時,全部以有直屬中學的為首選。好彩2規則未變。今日聽中學部副校長的語氣,他們都堅持全人教育,不會直資住。我很欣賞他們的教學熱誠!

你仔仔成績咁好,你有心水list未呀?

zoey
你 ...

EVA,  

其實你真係好好啦,兩個小朋友都有好好既中學部,特別係名女,間中學仲係KL3 所有女仔都夢寐以求既,我估佢地唔會轉直資。

點解係咁少選擇?我DELETE晒港島及將軍澳、所有直資及BAND 3既,都仲有50間左右可以選,所以都好煩。雖然話阿仔係BAND ONE,但係老師又講唔好放晒BAND ONE 熱門中學,但有D POST又教要放晒BAND ONE先最驚派到BAND 2。 而家唯有放晒所有BAND ONE既係前面,先再排BAND 2。我只係有心水排到頭五位,其他既都係亂排,完全無頭水,因一派到第6位開始,我估我阿仔都唔會讀,一定會叩門(基本上阿仔已講左只中意第一位既,派唔到都要我幫佢叩門)我所以好煩。

joanneka,

我地校長/老師比意見就係填晒英中, 跟住填好的中中 & BAND2, 唔洗填BAND3, 填到15位可以收工...

我諗諗下佢地都講得有道理, 假設乙部第2或3填中中...可能有機會派去, 不如填晒英中...到叩門果日, 佢地相信我地學生叩中中實得...所以冇需放第2,3位...

而且妳女考得咁好, 假設派得唔理想, 妳女張成績表叩門能力都好強啦, 唔洗擔心! 到時派得唔好, 我相信校長/老師就算會幫手作用都不大...叩門都係睇成績啦...

fion
你地學校就好啦.
我女班主任成日嚇佢地上年有個band2太進取, 派左去間30以外的band3學校.

原帖由 fion414 於 09-4-27 12:37 發表
joanneka,

我地校長/老師比意見就係填晒英中, 跟住填好的中中 & BAND2, 唔洗填BAND3, 填到15位可以收工...

我諗諗下佢地都講得有道理, 假設乙部第2或3填中中...可能有機會派去, 不如填晒英中...到叩門果日, 佢地相 ...

joanneka

始終我覺得你應該進取d
派得唔好輸運先去叩門
係囡張成績表咁靚唔洗怕
比你派到第2志願中中你甘心嗎
到時咪一樣要叩門
why not 唔博
況且, 我好有信心你囡在自行已經win 左

醒目開學勳章

原帖由 jazzmama 於 09-4-27 15:26 發表
joanneka

始終我覺得你應該進取d
派得唔好輸運先去叩門
係囡張成績表咁靚唔洗怕
到時咪一樣要叩門
why not 唔博
況且, 我好有信心你囡在自行已經win 左 ...

米係囉!band 1 點解唔進取d!橫掂大家靠彩數!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

joanne

你女成績咁好, 我覺得頭2志願, 可以選英中.
況且jazzmama講得都好啱, 一於去馬.

原帖由 joanneka 於 09-4-27 12:13 發表
Lisa
我e家仲心大心細, 唔知點填.
跟班主任填第二中中, 我地又唔想, 但唔跟又擔心老師唔高興, 到時派得唔好佢唔會幫手.

Jazzmama, Liza, M&A, Fion
多謝你地的support, 我諗我知道應該點揀.
e幾日不停諗, 個黑眼圈仲勁過隻熊貓呀.

原帖由 siulisa 於 09-4-27 15:50 發表
joanne

你女成績咁好, 我覺得頭2志願, 可以選英中.
況且jazzmama講得都好啱, 一於去馬.

joanneka,

選學校最緊要自己覺得滿意, 就算真係唔好彩派唔到, 都叫做試過, 輸左都甘心.  我都覺得你跟自己志願排位, 唔駛太快排中中, 如果小朋友成績好, 到時有需要叩門都會好大機會.

原帖由 joanneka 於 09-4-27 15:16 發表
fion
你地學校就好啦.
我女班主任成日嚇佢地上年有個band2太進取, 派左去間30以外的band3學校.

一於吾好動搖
吾知係咪轉天氣, 我呢幾日又係瞓吾好

原帖由 joanneka 於 09-4-27 17:10 發表
Jazzmama, Liza, M&A, Fion
多謝你地的support, 我諗我知道應該點揀.
e幾日不停諗, 個黑眼圈仲勁過隻熊貓呀.

係lor!joanneka/bb2wong, 你們的仔女屬band 1頭,如果真的首志願抽唔到band 1,派到第二志願的band 2,你甘心嗎?!大家都在碰運氣,試過唔得都心甘命抵ma!

bb2wong, 你仲好,咁多學校揀,一於全部band 1行頭,重點是你們兩位仔女有很高的叫門能力,一定可以入到band 1學校的。 加油啊!願 神為你們的孩子安排最好的!

原帖由 jazzmama 於 09-4-27 15:26 發表
joanneka

始終我覺得你應該進取d
派得唔好輸運先去叩門
係囡張成績表咁靚唔洗怕
到時咪一樣要叩門
why not 唔博
況且, 我好有信心你囡在自行已經win 左 ...

原帖由 alicetong 於 09-4-27 11:54 發表
looby
沙崇我揀左第2呀,班主任意思排第2還有機會

alice:
明白哂!
我第二選咗培英呀!

Hi all

今次我個女考完第三次呈分試後,學校幫佢地計
的排位表出左,阿女卒之上到 band 1 頭,上星
期家長會班主任話唔好揀聖安當喇,一來要跨區
二來聖安當只係 band 2 中中,不如進取 d 揀番
區內 band 1 中中好過,我呢區得一間 band 1
英中,band 1 中中得三間,連埋 band 2 都唔
超過 10 間 ....

InMaMa,

囡囡好叻, 不過你地那區真係難選校.

各位,

昨晚終於填完張抽獎表, 今日俾阿囡交返學校, 暫時煩完, 現在等7月7日.

原帖由 InMaMa 於 09-4-28 09:18 發表
Hi all

區內 band 1 中 ...

InMaMa
你女係邊區呀?
我地觀塘區都難揀啦, 你地仲難過我地......
e家交左表, 開心兩個月再煩過啦.

原帖由 InMaMa 於 09-4-28 09:18 發表
Hi all

區內 band 1 中 ...

looby
我有d同學仔第2都選左培英呀,
那麼第1,3,4又如何?班主任有無
SET定咩位一定要選乜??
妳可以PM我架..

原帖由 looby 於 09-4-28 08:17 發表

alice:
明白哂!
我第二選咗培英呀!

各位好呀
好人齊呀
睇完你地既意見, 似乎都應該係進取d
唔係派一間完全唔中意既, even係英中/B1中中, 都係要叩門

老師話今日會派返張DRAFT比我地
應該下星期前要交
‹ 上一主題|下一主題