用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 05 劍鳴 K1 同學仔.
樓主: ianmami
go

05 劍鳴 K1 同學仔. [複製鏈接]

Re: 05 劍鳴K1 同學仔.

Tiffany, 你真係好miss 我. 一到hk 我打比你啦.   我都好掛住大家呀

Hi Carson-mum, I had same experience as yours. I changed maid twice before. One finished the contract, the second was fired. My girl didn't feel very hurt about the first one because she was only 1.5 years old at that moment. But when I fired the second one, she suddenly couldn't see this maid, she felt very unhappy and frightened. She didn't want to leave me and home...... didn't like go to school and cried alot! Same as you, "問咗自己好多次, 我係咪做錯咗決定"! I also wanted to cry at that moment. But finally, I thought I am her mother, I need to help her to overcome, especially, she is only 2-3 years old , I gave her more and more time and love, always have smile face in front of her , even though I felt tired or sad..... and the time past, she started to forget the maid and believe I will be always with her !.... And "forgave" the maid leave without a word to her..... and trust me the maid go back to find her own mami and daddy.

So, don't   ......!
Carson_mum 寫道:
ianmami, yinyin
屋企裝修對Carson沒多大影响, 我相信係工人問題!! 連校長都係咁講.. "可能係佢冇咗安全感, 令佢情緒出現問題"
我今曰問咗自己好多次, 我係咪做錯咗決定......
今日下午佢連畫畫都唔肯去.... 又係勁喊      最後我唔同佢一齊行..... 佢就冇事; 乖乖去上堂....

佢今曰同紀老師講"因為我驚媽媽唔見咗, 所以喊".. 點好呀???        
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

yuiyuibb
我噚晚同佢傾都係咁嘅意思, 當時佢好似好明白........ 可惜瞓醒咩都唔記得    

Carson_mum 寫道:
yuiyuibb
我噚晚同佢傾都係咁嘅意思, 當時佢好似好明白........ 可惜瞓醒咩都唔記得    

Carson_mum,
小朋友就係咁, 你話佢無記性咩, 佢又唔係喎, 但往往d緊要野就好快唔記得, 所以對付佢地既唯一方法係......hehe不段講重覆又重覆, 我通常會講幾次然後叫佢講返出來, 如果錯左我就又重覆, 之後又叫佢再講...直到佢講到, 咁都未得架, 我又會講一半跟住要佢接埋落去, 有時我個囝都頂我唔順, 話我長氣    到最後如果佢做到或有d改善, 記住同佢講"唔該哂你呀, 你真係好孩子呀" -- 努力呀, 同小朋友相處真係要鬥智鬥力架

Carson_mum, carson 佢係細仔. 佢有時都要人呵下的. ian 都有過佢的程方. 我同你一樣走左去. 我無同佢道別. 之後佢一出去雙眼 一定kup 實我. 一見我利開即chi 住.   之後我同佢講我一定接佢. 慢慢啦. 我都攪左好耐..... 仲有一樣野carson 一定無ian o甘長氣可以喊half hour

Carson_mum
聽見你講到喊好感動呀 :cry: 不過小朋友係咁嫁好快就唔記得自已應誠左點咩,慢慢黎啦同佢講多幾次傾多d佢就記得嫁啦 玩“失蹤”我都玩過好多次,不過而家就少好多,而家要同佢講清楚我要去邊等佢知道mami都有野做,所以唔得閒但遲少少就會見番mami 咁個小朋友就唔會唔開心。

各位keenmind的媽咪

我仔仔即將9月會讀n1, 唔該你地可唔可以比校車資料我, 唔該唔該

Carson_mum,
慢慢黎啦,亞爽果時都係咁,而家好好多啦(亞爽聽唔倒)
放鬆d。

ianmami,
係呀我好掛住你 ,你唔係度我好似無咩安全感咁 hehe   

Carson_mum

你早d 同carson 訓又早d 同佢起身, 早上講清楚才同佢出門口, 你走左去, 佢心理上會好冇安全感, 之後會影響到佢做人會缺乏自信的.

假期時比多d 歡樂時光比佢, 同埋比d 野佢做等佢有多d 成功感,當佢好開心時, 同佢講多d 道理.

佢唔上畫班是物野原因先, 興趣班其實都不是必須的, 如果佢真係不喜歡唔好勉強佢, 最近佢咁down 你停下先.等佢玩多d 個人開心左才再打算 .

Tiffany
我都好想aaron 同ionie 繼續同學仔.
其實我地lee 班幾乖的, 同埋學習氣氛都幾好的.

honghong, km 校車係想要物野information. 校車李生 8107 1021 如路線你由邊返km ka.

多謝你哋呀

Yinyin
假期時比多d 歡樂時光比佢 >>> 我覺得有D原因係佢easter玩得太開心; 心散晒!! 佢假期最後一日話要玩多一個星期先返學... 最後係佢玩足我一個星期!!!

你走左去, 佢心理上會好冇安全感 >>> 我都知; 但係冇辨法中嘅辨法, 當我"黎"埋偷望佢嘅時候好心痛好想喊tim ar

佢唔上畫班是物野原因先 >>> 冇原因,只係要同我一齊

Tiffany 寫道:
Carson_mum,
慢慢黎啦,亞爽果時都係咁,而家好好多啦(亞爽聽唔倒)
放鬆d。

聽唔倒; 聽唔倒    

ianmami,
因為我唔知km有冇校車服務
同埋我住得遠, 係馬鞍山, 我諗住如果時間配合, 我就同仔仔一齊早上坐校車, 放學佢自己坐返屋企

ianmami 寫道:
honghong, km 校車係想要物野information. 校車李生 8107 1021 如路線你由邊返km ka.

Carson_mum

我覺得有D原因係佢easter玩得太開心; 心散晒!! 佢假期最後一日話要玩多一個星期先返學... 最後係佢玩足我一個星期!!!---------要同佢洗腦, 工作時工作, 遊戲時遊戲, d 同學校同老師都好掛住你, daddy mami 要返工, 每個人都有佢責任.

我都知; 但係冇辨法中嘅辨法, 當我"黎"埋偷望佢嘅時候好心痛好想喊tim ar-----------大人都傷心成咁,小朋友更加無去去舒緩自已的情緒, 佢又可以點, 唯有下次更誇張的痴佢你, 佢地世界好簡單的.

冇原因,只係要同我一齊--------咪陪下佢, aaron 都係咁, 所以choir 才調了同家姐一齊,我唔想陪,唯有叫家姐陪.

爭氣d la 唔好再掛住個衰工人, 錯不是你, 比d 信心自已, 慢慢來, 工人是工人, hei hei 有講錯, 唔好嬲都係想開解下你.

yinyin 寫道:
爭氣d la 唔好再掛住個衰工人, 錯不是你, 比d 信心自已, 慢慢來, 工人是工人, hei hei 有講錯, 唔好嬲都係想開解下你.

yinyin
知我者莫過於你     我都知佢係衰人   我會努力

Carson_mum, 係佢攪到o甘. 你唔好o甘傷 心啦.  希望你快d 搵到個好工人

honghong, 好似有車由馬鞍山出. 幾點我唔清楚. 你可以CALL 下李生問下啦.

honghong 寫道:
ianmami,
因為我唔知km有冇校車服務
同埋我住得遠, 係馬鞍山, 我諗住如果時間配合, 我就同仔仔一齊早上坐校車, 放學佢自己坐返屋企

[quote]
ianmami 寫道:
[/quote]

Ianmami
有冇料報告呀?? 好心急呀    

Carson_mum, 今日陳老師有無call 你. 佢個樣都幾好ka. 仲有d 小朋友都幾跟佢.

hi all, 今日到我個仔喊...... 佢想我同佢一齊做體操死未.

Ianmami,
陳老師call咗我啦...

‹ 上一主題|下一主題