用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撒小學 PART II
樓主: BBChu
go

聖羅撒小學 PART II [複製鏈接]

anitawong21,

恭喜你呀!咁就可以放下心頭大石...
你是否有20分入?

我個女係明年...我都好擔心....怕入唔到....就煩...

原帖由 anitawong21 於 08-11-25 00:17 發表

小女是SRL幼稚園,入左 !!!今朝上網check過是入到都未放心,下午湊女返學時走過去對埋個名至信

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 taifiona 於 25-11-2008 09:48 發表

恭喜你呀!咁就可以放下心頭大石...
你是否有20分入?

我個女係明年...我都好擔心....怕入唔到....就煩...

恭喜晒呀. . . . 我明年同taifiona一樣要選校, 開始有d緊張唔知點做好

醒目開學勳章

cameo,

妳囡囡在剛剛個次中默成績ok嗎?好似好多人唔合格, 是嗎?

請問有冇人知,有幾多srl幼稚園學生在第一輪可上srl小學????????????????

原帖由 心心媽 於 08-11-25 14:01 發表
cameo,

妳囡囡在剛剛個次中默成績ok嗎?好似好多人唔合格, 是嗎?

心心媽,,
其實我女本身中文好過英文好多,剛的中英默,英默有溫習都得6x分,因為佢英文最少要分兩日先溫得晒,呢排佢d數學功課都做到暈所以溫得唔夠,,,,
中文重離譜,因為我唔記得提佢溫,佢默書前一晚10點幾先出聲,跟本無時間,只係返學时喺校車睇書,但都有7x分...
今次中默我都有睇,係範圍內的字深左,但課外文又算淺,,,,但我女無提到多人唔合格,反而上次數學小測我女話好多同學都好低份,,,,,
其實呢排教書好急,特別數學科,柯sir又去左進修,一樣都未攪清又教第二樣,功課改簿又亂,,,唉,,,我呢排重要無埋個補習,我都暈低咁滯,,,
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

醒目開學勳章

我自己覺得個篇"桂林山水"都幾深, 妳囡囡好勁呀, 係車望下就識!

我大女d中文很差, 昨晚同佢溫四字成語, 十個有八個佢唔識解.....嘔血.

妳囡囡個補習姐姐唔補呀?考試喇, 快d搵個頂住先啦!

原帖由 cameo 於 08-11-26 04:21 發表

心心媽,,
其實我女本身中文好過英文好多,剛的中英默,英默有溫習都得6x分,因為佢英文最少要分兩日先溫得晒,呢排佢d數學功課都做到暈所以溫得唔夠,,,,
中文重離譜,因為我唔記得提佢溫,佢默書前一晚10點幾先出聲,跟本 ...

回覆 # 的文章

原帖由 心心媽 於 08-11-26 09:04 發表
我自己覺得個篇"桂林山水"都幾深, 妳囡囡好勁呀, 係車望下就識!

我大女d中文很差, 昨晚同佢溫四字成語, 十個有八個佢唔識解.....嘔血.

妳囡囡個補習姐姐唔補呀?考試喇, 快d搵個頂住先啦!

...

唉,,,有得必有失,,,語言真係好難中英都兩者同樣咁有興趣,除非佢本身真係喺語言有好高天份or好專心啦!
我聽聽埋埋都係,中好英又差,英好又到中文差,,,我女d英文咪好似你大女d中文咁啫,,,我地各有各煩啫,,,hahaha
我女今日就自己喺屋企溫習番桂林山水,佢都話今年中文科全年最深係呢一篇,,,,
我女暑期尾先有新補習,但個女仔自己開左學就好似無乜心機教咁,所以換人,換左另一個重衰,,,叫agent搵大學生,佢搵到一個但係已畢業兼做緊full time job,咁佢已經唔可以早嚟補習,佢話最快都要晚上7:30 or再晏d,,,,咁佢未嚟已咁忙我邊敢用佢呀,,,而家跟功課咪跟死我囉,,,,叫救命都無人聽到
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 大彤彤 於 08-11-26 14:24 發表
cameo & 心心媽:

我地二年班數學都教得好急, 呢兩日先開始教"時間", 仲有一課係未教的; 乘數表都未背好, 又要食埋呢兩課教得咁快既"時間", 呢兩課都係下星期的考試範圍, 我都投哂降!

...

唉,,,其實呢個問題,我由個女小一開始已覺得次次都係咁,我個女數學重要"慢熱型"....都未吸收到,就急住教下一課!

醒目開學勳章

大家有冇發覺今次個考試係連續一星期, 往時係跨一個weekend架麻, 點溫呀......課本又未教晒, 功課都重係咁多....

我地二年班數學都教得好急, 呢兩日先開始教"時間", 仲有一課係未教的; 乘數表都未背好, 又要食埋呢兩課教得咁快既"時間", 呢兩課都係下星期的考試範圍, 我都投哂降!

...

原帖由 心心媽 於 08-11-27 09:14 發表
大家有冇發覺今次個考試係連續一星期, 往時係跨一個weekend架麻, 點溫呀......課本又未教晒, 功課都重係咁多....

真係唔知點同佢温

每天做完功課都已經無乜時間去溫習,仲有幾天就考啦,但每天依然有咁多功課,由其係數學!!

係WOR, 琴晚仲教緊個女D時間點睇, 不過仲有幾日就考la, 都未完全消化到就已經要打仗上陣

...

估唔到今學期第一次入嚟, 就要呻吓!

唔明點解已經要提前考試, 唔夠時間去教書, 點解重要 12月只返半日, 搞到D課程好似當佢地填鴨死谷, 亞囡昨晚同我講話有對數學有壓力, 我只好同佢講, 唔緊要啦, 你盡左力做就OK啦! 睇見佢一個剛上既小二學生, 真係有時覺得幾可憐
其實推遲多一個禮拜先考試, 書都可以放慢D, 呢排數學真係 , 但學校既安排真係令人吃不消.

原帖由 bgirl2 於 08-11-27 10:46 發表
每天做完功課都已經無乜時間去溫習,仲有幾天就考啦,但每天依然有咁多功課,由其係數學!!   

其實我自己覺得學校以往分兩星期考,咁我地可以有兩個weekend同佢地溫習,開頭主打中英兩科,跟住先溫數學及常識,,,,而家唔可以嘞,,,
我自己重要唔多時間見到個女,又未有補習,而家個女自己溫中文,我同佢溫英文,但數學就難抽到時間,唯有每日一定一定跟足佢d數學功課,一定要教識佢做為止,,,不過呢排數學教緊周界,個女打電話嚟問功課都問唔到,我今朝又要等到6點教埋佢做本良師先有得瞓覺,,,,真係命都唔長~
好彩今年個班主任都好,,,好明顯英文&常識科都有堂上同佢地全班溫習,,,,遇到好老師真係幫到唔少的~

原帖由 VICKYNG 於 08-11-27 14:59 發表

唔明點解已經要提前考試, 唔夠時間去教書, 點解重要 12月只返半日, 搞到D課程好似當佢地填鴨死谷, 亞囡昨晚同我講話有對數學有壓力, 我只好同佢講, 唔緊要啦, 你盡左 ...

因為聖誕前有兩晚告別表演,,,,,,,
考試後的彩排及練習時間已陸續出緊通告tim 嘞!!
12月連舊生會都喺學校有活動!!!

我都覺得星期一至五咁考真係好慘!  阿囡D失憶症真係 E家都吾知點溫!

原帖由 VICKYNG 於 08-11-27 14:59 發表

唔明點解已經要提前考試, 唔夠時間去教書, 點解重要 12月只返半日, 搞到D課程好似當佢地填鴨死谷, 亞囡昨晚同我講話有對數學有壓力, 我只好同佢講, 唔緊要啦, 你盡左 ...

我個女二年級, 真係好多功課, 近來數學真係加多左
功課.最慘每日都要改正.有時真唔明
錯少少就要全句改.最激氣係病左無返學, 無拿功課, 之後返學全部功課打問號,本功課上面班主任同老師都寫野上去.好明顯係唔知我個女請左假.我係有寫手冊同打電話搵班主任的.個女又話老師話佢點解唔上網,我地剛剛暑假搬屋, 部電腦又壞左.我又要寫手冊.激死.
12月應該唔教書啦, 校慶同Christmas.上學期未掂又下學期.

原帖由 cameo 於 08-11-26 04:21 發表

心心媽,,
中文重離譜,因為我唔記得提佢溫,佢默書前一晚10點幾先出聲,跟本 ...

原帖由 甜粟米 於 08-11-30 14:16 發表
我個女二年級, 真係好多功課, 近來數學真係加多左
功課.最慘每日都要改正.有時真唔明
錯少少就要全句改.最激氣係病左無返學, 無拿功課, 之後返學全部功課打問號,本功課上面班主任同老師都寫野上去.好明顯係唔知我個 ...

意思係病假當天的功課都被打上問號????
其實本身病假係唔洗做功課,只係因應若果小朋友能力上可以做到,咁可以跟校車送埋功課,做到就做,做唔到亦無妨,始終病假的主要目的係"休息",上網就更加tim啦,病重開乜鬼電腦,老師同校長都一向唔建議依靠校網內的家課冊,只係for家長用的(so學生內聯網好似無家課冊,,,我唔記得嘞,因為我一向唔俾個女靠內聯網的)...
其實我自己都唔太鍾意教書方法,開頭太鬆,到尾又太急,吸收唔晒又要test或exam.....不過呢d係學校作風,我無權理!
但老師做法的問題,可以喺嚟緊家長面談日同老師講,你心急的可email俾佢約時間電話傾都可以的,,,,,因為小朋友有時唔明白,病假係咩一回事,佢地又唔係隔日病,都要小朋友明白病假係主要for休息,功課先係次要.....
只於做corr方法有好有唔好,咁樣可以train到佢地記得好d,唔會just填番個答案上去就算!到佢大d效率會快d~and都要等佢明白"只要做功課小心,改正少d,即功課量又減d"的道理
‹ 上一主題|下一主題