用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 09/10 K1家長
樓主: noelyip
go

09/10 K1家長 [複製鏈接]

感謝得到天主恩寵, 令我地可以成為天主兒女, 祈求天主聖神可以帶領我們走當行的路.

復活慶典當晚真係好開心, 開初仲想住成晚咁長點過, 又擔心領洗時心情, 感謝天主施行了力量, 令整個過程都進行得好順利, 當日仲一段小插曲, 話說當晚領洗完會派一件白衣及一支爉燭, 神父仲提醒我地一班新教友, 禮成完要將白衣及爉燭帶回家, 當完成禮儀後, 我掛住影相, 就將爉燭交給一位朋友, 點知個位朋友又放在一邊, 咁當我走時又忘記取回, 到行出聖堂門口時醒起未取回爉燭, 就走回聖堂住位上看, 點知工作人員已清好場地, 我好失落咁離開了聖堂, 當晚我睡前祈禱, 同天主講我遺失了基督既光, 點知神蹟出現了, 第二日早上我去聖堂參與復活慶典彌撒, 有一位姊妹問我昨晚有否帶回爉燭, 我將事件一一話給她知, 她轉述導師說話, 說如有新教友昨晚遺留爉燭, 可到堂區辦事處取回, 就是這樣, 我終於取回我既基督既光..... 感謝天主!

原帖由 noelyip 於 11-4-26 12:53 發表
恭喜曬咁多位新加入天主教大家庭既弟兄姊妹,歡迎歡迎!

回覆 1961# stephanielum 的文章

恭喜妳有失而復得既寶貴經驗,其實基督既真光已經降臨大地,而且特別照亮咗妳既內心,蠟燭只係一個標記,能夠緊握係手上固然係好,就算是無心遺失了,亦無需為此而太傷心,因為最重要既係天主既真光遠存留係妳同我既內心之中啫!  我地唔怕遺失所有外在既物品,因為佢地既最大功用只係令我地想起基督,最萬萬不能遺失既只有我地既信仰!

妳既失蠟燭事故令我諗起復活節經文...當耶穌被埋葬後,門徒及婦女懷著傷心既心情離開,但奇蹟原來經已發生了,婦女第一佪發現耶穌的遺體早已不在空墳了,於是婦女首先跑往通知伯多祿(首任教宗)及眾門徒...

多謝你既提點, 令我可更加認識天主旨意....

星期六既BBQ, 前兩日收到BBQ場打嚟, 話佢地比業主收回幅地, 所以佢地做到今個月30日咋, 即係我地去BBQ個日, 原先我地book 左6點鐘, 但因佢地要清場交回給業主, 所以佢地只可給我地燒到10點鐘, 但可提前燒烤, 咁我都答應了, 同改了時間在4:30pm-5:00pm, 你地攪掂完就可過來, 我應該5:00pm會到BBQ場, 你地有乜問題話我知啦! .

原帖由 noelyip 於 11-4-27 09:43 發表
恭喜妳有失而復得既寶貴經驗,其實基督既真光已經降臨大地,而且特別照亮咗妳既內心,蠟燭只係一個標記,能夠緊握係手上固然係好,就算是無心遺失了,亦無需為此而太傷心,因為最重要既係天主既真光遠存留係妳同我既內心之中啫!:fun ...

嘩!原來我地book咗尾場演唱會,唔係!應該係燒烤會既門票呀!?咁係未會有特別紀念品致送咁嫁?例如枱枱櫈櫈之類,哈哈!

據我所知今個星期好似唔駛番主日學,咁應該我地可以早少少去玩住先!

原帖由 stephanielum 於 11-4-27 12:43 發表
多謝你既提點, 令我可更加認識天主旨意....

星期六既BBQ, 前兩日收到BBQ場打嚟, 話佢地比業主收回幅地, 所以佢地做到今個月30日咋, 即係我地去BBQ個日, 原先我地book 左6點鐘, 但因佢地要清場交回給業主, ...

hi, 各位媽咪, 我地連最後一場都BBQ唔到啦, 攞唔到佢d枱枱櫈櫈, 昨晚BBQ場打嚟, 話有d事現在交比警方處理, 所以最後一日佢地唔可以營業喎~~~

你地想點攪, 各位有乜好提議?  

原帖由 noelyip 於 11-4-28 10:19 發表
嘩!原來我地book咗尾場演唱會,唔係!應該係燒烤會既門票呀!?咁係未會有特別紀念品致送咁嫁?例如枱枱櫈櫈之類,哈哈!

據我所知今個星期好似唔駛番主日學,咁應該我地可以早少少去玩住先!

...

咁開心既復活節假期又終於放完㕸!大家都要俾心機讀書同工作啦!

温馨提示:記得每日同小朋友一齊頌諗聖母經啦~!

回覆 1# noelyip 的文章

終於要返學啦, 昨晚一早叫++上床瞓, 今朝見佢好精神, 但望真d佢對黑眼圈黑到嚇死人呀!

昨日在家打boxing, 唔知係咪玩得過激, 今日兩隻手臂好鬼酸軟, 遞都遞唔起呀!

講起諗聖母經, 每日咪有個祈禱意向既, 昨日問++今日我地既祈禱意向係乜, 佢話感謝聖母賜給我食物, 我話"嗯" 幾好, 點知++話係零食個d食物.....

迦迦真係好可愛!成個背包都放滿零食,我每次見到佢好開心咁食零食都覺得好好笑!好有滿足感咁,佢可以去賣零食廣告呵~!

妳係屋企打boxing呀?聽講幾好嫁,可以同拜拜肉講拜拜啦!

我估天上既聖母媽媽見到迦迦咁可愛,都會會心微笑,小朋友都係最天真可愛!

今朝發現彤彤果盤大岩桐好似有七粒花芯啦!希望我地無估錯啦!

回覆 3# noelyip 的文章

哈哈! 找佢拍零食廣告, 佢不停咁食, 我諗個老闆喊都似~~

個套boxing 係團購買, 好平, 二佰幾一套有兩個game, 再加一盒兩個game都係百二, 有bowling, golf, 網球....任揀, 原價成千幾架, 我見咁抵咪買嚟玩下當做下運動囉, 點知bye bye 肉唔見佢走, 剩係對手臂痛到抽筋.

係喎, 個日上你家唔記得望你棵大岩桐潻!
你就好有花出, 我仲係得幾塊葉咋! 昨晚加水時, d泥好似唔係咁夠, 支葉柄好似搖擺不定咁既, 今晚回去加番d泥先.

原帖由 noelyip 於 11-5-4 10:02 發表
今朝發現彤彤果盤大岩桐好似有七粒花芯啦!希望我地無估錯啦!

未係囉!果日淨係掛住睇樓...
其實我都有放咗棵植物既相係facebook度,有時間可以一看~!

我起初換五吋盤時都係放咗唔係好多泥,但兩日後,發覺棵植物好似唔係好夠高咁,矮矮咁都出唔到盤邊,於是我又再次整高佢加泥,同兩星期加一次肥,希望係交報告俾老師之前有花生長咗就好啦!彤彤實好多開心啫!

咁又真係好抵喎!等彤彤爸爸考完試,揾日上黎妳屋企玩吓先至得!

妳有無報家教會陳敏儀個講座呀?

係喎,果日食海鮮時,彤彤係妳定係澄澄媽部手機度玩果個遊戲叫咩名呀?(三粒同色公仔放埋一齊果款)我見彤彤玩都好似幾得意咁,我想叫彤彤爸download,妳知唔知個名呀?

原帖由 stephanielum 於 11-5-4 11:08 發表
哈哈! 找佢拍零食廣告, 佢不停咁食, 我諗個老闆喊都似~~

個套boxing 係團購買, 好平, 二佰幾一套有兩個game, 再加一盒兩個game都係百二, 有bowling, golf, 網球....任揀, 原價成千幾架, 我見咁抵咪買嚟 ...

回覆 1# noelyip 的文章

好呀! 等彤彤爸考試完上嚟玩下呀!

我有報個講座, 唔知我地有無機會一齊呢, 因為佢話多人報要抽籤呀!

game個名係 "Bizzle Lite"

仲有個game 幾好玩, 啱佢地玩架! 個名係 "Air Penguin", 你試下app 嚟玩下.

唔該曬++媽咪!

星期六有個親子遊藝會,因為要上主日學無得去,覺得有少少可惜添!

我見通告寫陳敏兒個talk係幼稚園禮堂舉行,乜有地方咩? 定係新校舍已經可以舉行活動?

原帖由 stephanielum 於 11-5-4 17:12 發表
好呀! 等彤彤爸考試完上嚟玩下呀!

我有報個講座, 唔知我地有無機會一齊呢, 因為佢話多人報要抽籤呀!

game個名係 "Bizzle Lite"

仲有個game 幾好玩, 啱佢地玩架! 個名係 "Air Penguin", 你試下app 嚟玩下. :funny ...

我都去唔到親子遊藝會呀! 雖然唔駛上主日學 (因我地堂區每月第一個星期六放假), 但因要去大陸玩兩日, 所以都係去唔到呀~~

個talk 會唔會係修院個邊呢! 個邊開左喎~~ ++講過話係個邊踏單車喎!

原帖由 noelyip 於 11-5-5 11:06 發表
唔該曬++媽咪!

星期六有個親子遊藝會,因為要上主日學無得去,覺得有少少可惜添!

我見通告寫陳敏兒個talk係幼稚園禮堂舉行,乜有地方咩? 定係新校舍已經可以舉行活動?

...

係咩?可以係修院踏單車?!又幾好笑喎!

開左修院我都未去過學校睇過, 我估係在修院出面既空地踏單車啦!

原帖由 noelyip 於 11-5-5 16:13 發表
係咩?可以係修院踏單車?!又幾好笑喎!
‹ 上一主題|下一主題