用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 9/2014 英國開學分享
樓主: skate
go

9/2014 英國開學分享   [複製鏈接]

回覆:9/2014 英國開學分享

行15分鐘到學校,外面得7度

123BB 發表於 15-1-15 15:21
回覆 亮燈 的帖子

好想送阿女去英國讀中學, 但真係唔舍得
我得一粒女, 全家的生活重點都在亞女身上, 我都驚會好唔舍得, 又驚佢出國後,我地兩老在家, 日子唔知點過;
點知亞女出國後, 完全無問題, 我終於可以再過番D慢下來的生活, (因為之前日日要催亞女起身, 返學, 補習, 快D , 快D ....)
我同老公的關係都好左好多, (雖未至於重回拍拖時, 但至少大家都有時間關心下對方。)
我真係覺得, 亞女出國之後, 我地一家三口都有運行, 我地可以再次慢慢欣賞身邊事;
亞女在英國又好適應, 一年返三次, 日日有 whatsapp, 通常一星期傾一, 2次電話..., 亞女好鐘意在英國讀書,因為簡單的生活, 返學, 放學, 讀書的範圍叫做易, 即係, 平鋪直"聚", 你肯溫就一定得, 唔同在香港, 溫左都唔一定掂, 因為出的範圍係轉晒彎..., 通識個D 就更加唔講啦。

amyamy    發表於 15-1-21 14:45
odelia_ho  有差不多的感受   發表於 15-1-16 12:16
梁媽媽

梁媽媽 發表於 15-1-16 09:07
我得一粒女, 全家的生活重點都在亞女身上, 我都驚會好唔舍得, 又驚佢出國後,我地兩老在家, 日子唔知點過;
...

我都係得一粒女, 情況同你一樣, 佢依家小六準備升中, 我一直考慮如果入唔到心儀既中學就送佢出去, 但見佢自理能力好唔掂, 樣樣野都要催到褲甩, 去左兩次遊學都係冇改善。如果佢一個人係英國, 我會擔心到死囉!

亮燈 發表於 15-1-15 16:24
最重要係阿女想唔想去讀?

佢想去, 因為佢性格都好鬼, 外籍老師都話佢d性格適合去外國讀書, 英文又絕對冇問題既, 係我唔捨得咁早俾佢出去

引用:Quote:亮燈+發表於+15-1-15+16:24+最重要係

原帖由 123BB 於 15-01-16 發表
佢想去, 因為佢性格都好鬼, 外籍老師都話佢d性格適合去外國讀書, 英文又絕對冇問題既, 係我唔捨得咁早俾佢 ...
既然佢願意,就要放手,留學同遊學係好大分別,有好多野係迫出黎!你越唔放心,佢就越依賴,孩子好聰明架!佢會諗到,只要揀好學校、辦好手續、帶夠英鎊,其他佢就會自己解決,對佢既成長、做人態度、經歷,都會有好既影響。

123BB 發表於 15-1-16 09:15
我都係得一粒女, 情況同你一樣, 佢依家小六準備升中, 我一直考慮如果入唔到心儀既中學就送佢出去, 但見佢 ...
但中一咁早過去, 驚佢未大定....易受人影響姐。 我會擔心羅。
梁媽媽

我女真係好易受人影響架, 所以我係依道囉多d你地既經驗偷下師先, 放洋真係好多野學, 又好多野擔心, 而且我又驚搭飛機仲有每年三十萬, 讀埋大學條數好襟計

引用:我女真係好易受人影響架,+所以我係依道囉多

原帖由 123BB 於 15-01-16 發表
我女真係好易受人影響架, 所以我係依道囉多d你地既經驗偷下師先, 放洋真係好多野學, 又好多野擔心, 而且我 ...
咁就Y9先過去喇!學費亦係問題之一,我會跟兩個仔講,我未必供得晒你地完成學業,但你記住,呢個機會唔係人人都有,要好好珍惜,努力讀書,讀得一年得一年,讀一年就賺一年。因為將來既事冇人知。

回覆 亮燈 的帖子

乜真係我和你的想法咁似既,孖生姊妹也未必有相同想法

引用:回覆+亮燈+的帖子 乜真係我和你的想法咁似

原帖由 scso 於 15-01-16 發表
回覆 亮燈 的帖子

乜真係我和你的想法咁似既,孖生姊妹也未必有相同想法 ...
哈哈…你誤會喇!我係爸爸黎架!

Sheep006  我想你快點在名後面加埋“爸爸”   發表於 15-1-16 18:52
梁媽媽  吓?你係爸爸黎架?   發表於 15-1-16 18:33

亮燈 發表於 15-1-16 12:20
咁就Y9先過去喇!學費亦係問題之一,我會跟兩個仔講,我未必供得晒你地完成學業,但你記住,呢個機會唔係人 ...

我會向你學習!

亮燈爸爸, 請問如果我女讀完中三先過去可以嗎? 或者中三插班過去, 需要乜野條件?比如成績好好個d?

回覆:123BB 的帖子

客氣喇!我大仔都係讀完中三過去讀Y10,係經AGENT辦既!其實應該最好係Y9過去,有一年適應期同埋輕鬆D,阿仔過去讀Y10,即Y11就要考GCSE,課程會深D,佢都覺得辛苦D,但問番佢又話鍾意係英國讀喎!而佢係香港既成績唔好(除左數學),依家都努力追緊。
如果你目標係名校,咁成績好當然係首要條件,而且仲要早兩至三年報名,而其他條件我就唔係太清楚,要問呢度既其他家長喇!佢地會幫到你。

亮燈 發表於 15-1-16 14:27
客氣喇!我大仔都係讀完中三過去讀Y10,係經AGENT辦既!其實應該最好係Y9過去,有一年適應期同埋輕鬆D,阿 ...

明白, 唔該晒你呀, 你d資料都好有用!

回覆:亮燈 的帖子

你果間好難入?你孩子應最勁是數,其它滿意

引用:你果間好難入?你孩子應最勁是數,其它滿意

原帖由 brother4 於 15-01-16 發表
你果間好難入?你孩子應最勁是數,其它滿意
哈哈…講出黎真係笑死人,其實係除左數學外,其他科都唔合格。(強顏歡笑)。間學校我就唔知難唔難入喇!因為係經AGENT,阿仔都收,應該唔難入掛!不過肯定唔係名校。

回覆 亮燈 的帖子

我之前無留意你間學校,現在才知道是名校bor, 你仔一定好勁,太謙譃了吧

Sheep006 發表於 15-1-16 19:34
回覆 亮燈 的帖子

我之前無留意你間學校,現在才知道是名校bor, 你仔一定好勁,太謙譃了吧
下!名校?真係唔係喎!我唔係謙呀!佢真係好多科都唔合格,因為基礎差,佢依家至肯睇下書咋!聖誕前個考試都係得數學叫做滿意,其實我好擔心,你地唔知喇!

回覆:9/2014 英國開學分享

請問可否郵寄紅棗, 淮山, 冬菇等去 uk ? 會否被扣查或没收 ?

回覆 亮燈 的帖子

如果成績跟不上,學校會不會幫他補習?费用幾多?
‹ 上一主題|下一主題