用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女經 ** PART 4 **
樓主: maba
go

仔女經 ** PART 4 ** [複製鏈接]

Re: 仔女經 ** PART 4 **

maba 寫道:
講起見家長, 我有少少睇法; 有時d Ms 真係睇到d事好大下,
好主觀, 有d事係會專登放大佢話比你知既,我唯有只係答: 呀, 哦, 嘻, 好呀   
反而我會問番亞女有無呢d事, 唉....小一至小六我領教得多law

maba

你阿囡d 小事卦   

其實我最怕係影響其他同學上堂同埋d成績, 你知now d家長對小朋友要求幾高, d 小朋友考唔到好成績都會入神仔數ga     

maba 寫道:
我今日響屋企2個鐘都收左3個call係公司既,
仲要2個係星球人打黎.$(^*%&(%*^(   

你係公司important 人物嘛      能者多勞

咁即係妳囡囡純品囉 。其實我認為朋輩GE影響都好大,咁maba 妳可以十萬個放心啦,証明囡囡啲書友仔都好純品架。  

我囝囝就好清楚一部PSP 要幾多錢,又知道一部NDS 要幾多錢,都唔知點解佢哋啲同學仔有咁多呢啲玩意架 。我好少俾零用錢佢哋,我同佢哋講到明,佢哋啲利是錢係用嚟買書ge,所以利是錢都係象徵式俾小小佢哋,佢哋就成日數住數住啲$,小寶就成日都想買嘢,大寶就會諗好耐好耐先至會買。

maba 寫道:
我女都只係問我物質上既野, 佢好似仲未識別$既多少, 仲以為$200好大, 可以去太陽國買好多野, 我獎左兩佰個大洋, 佢成日響處朝思夢想   

我上個禮拜六都帶左阿仔去入貨, 都唔係為左過年, 佢實在高得好快, 去年既衫全部唔

你地唔好以為我有d咩功夫仔呀,
我都係睇佢眉頭眼額, 不過有一樣係主角-----
要比佢feel到我識既野好多, 仲係有問一定識,
就例如 如果你嫁個男人處處叻過你, 你同佢相差好多班, 你會yeung mo 佢, 仲想時時跟佢既方式處事一樣 [quote]
vivi_vivi 寫道:
maba,

幾時都話妳食到個囡囡架啦,真係要過兩招嚟駛下。

Annie:
我hb 同呀女一樣想法

其實任何事情應該要由呀囡自己解決, 所以佢對呀囡係好包容, 只係提點下佢就可以

老師投訢既事, 佢都覺得係老師將件事放大左,
反而佢覺得我太緊張

錢個方面, 其實呀囡一日都係約 $10, 但係就算放假我都比番$10佢, 己經包埋佢唔坐校實要自己用八達通既交通費

不過我呀就好喜歡買文具同食野
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

咪係囉,annie, 我同妳呢啲二打六腳式,邊有本錢同人    加幾多人工丫,求其佢唔減都偷笑啦。

布甸仔媽媽 寫道:

vivi, 唔知您信唔信, 個日係有線聽蘇民峰講, 孖仔就通常細佬叻

maba vv

我覺得你地既囝囡其實都好識諗姐, 佢地點會唔知 兩百個大洋係多定少呀

呀囡對錢好敏感, 每樣野都問幾錢, 飲完茶佢會計下埋單幾錢, 去完supermarket 佢會加一加幾錢

利是錢我就會同佢儲起佢, 佢一直都係放響銀行無拎到, 耐唔耐睇下有無息收咁
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

maba, 但係呢個唔work得幾耐, 小朋友係每天進步既, 同埋佢

2b

做父母ge就緊係覺得自己ge 仔女叻架啦,我都係咁諗架。
好似小孩不笨2 嗰句名句囉,"天底下沒有教不會的小孩,只有不會教的父母"。三人行必有我師,我成日都認為囝囝有過人之處架,不過有待發掘同磨練啫   

[quote]
2bzmummy 寫道:
vivi, 唔知您信唔信, 個日係有線聽蘇民峰講, 孖仔就通常細佬叻

2b

教番我轉頭呢條橋其實都幾 work .

其實主要係睇個小朋友性格係主動定較被動

你仲 , 無holiday feel 啦
布甸仔媽媽 寫道:
[quote]

我呢幾年都會買對新波鞋俾囝囝,一著就一年,平時佢哋唔會要求買,剩係會要求買學校ge 黑校/白校,因為驚俾老師鬧or 同學仔笑。

不過我早幾日同佢哋講話去買波鞋,哥哥就話唔駛,對鞋仲著得,跟住我問埋小寶,小寶見哥哥咁答,佢又話唔駛。我話你哋話唔駛咋,唔好新年見到人哋新鞋嗰時又要俾說話我聽呀。點知,噚晚同囝囝去買返學鞋,小寶見到啲波鞋款,又話想買波鞋,呢個就係我ge 小寶,成日都貪玩貪新鮮

[quote]
我上個禮拜六都帶左阿仔去入貨, 都唔係為左過年, 佢實在高得好快, 去年既衫全部唔

sorlo 寫道:
maba vv

我覺得你地既囝囡其實都好識諗姐, 佢地點會唔知 兩百個大洋係多定少呀

呀囡對錢好敏感, 每樣野都問幾錢, 飲完茶佢會計下埋單幾錢, 去完supermarket 佢會加一加幾錢

利是錢我就會同佢儲起佢, 佢一直都係放響銀行無拎到, 耐唔耐睇下有無息收咁

神仔好怪, 佢only 對數字敏感, 由細到大去食野買野佢都like 加一加幾錢, 佢d 利是$$ 我幫佢儲埋, 但佢唔知有幾$$ wor....佢唔記ga   

vivi, 因為您好多時都話大孖叻

maba 寫道:
你仲 , 無holiday feel 啦

我好耐未試過有 holiday feel ....      
maba 寫道:
你仲 , 無holiday feel 啦 [quote]
布甸仔媽媽 寫道:
[quote]
[/quote]

2b,

我係度好多時係會話大孖自負自私,小寶係細過仔。我又好緊張同小寶搵學校,反而我以為妳哋會覺得我鍚小寶多啲添。兩個都係我ge 寶貝,我兩個都鍚,佢哋兩個都有小聰明,希望我能夠assist 到佢哋,等佢哋發揮所長啦。

[quote]
vivi, 因為您好多時都話大孖叻

2b, vivi,

"天底下沒有教不會的小孩,只有不會教的父母"

我agreed ne 句, 但係有時真係唔知典教         
‹ 上一主題|下一主題