用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想統計一下借地址成功獲派第一志願
go

想統計一下借地址成功獲派第一志願 [複製鏈接]

想統計一下借地址成功獲派第一志願

本人認識的已有5位朋友是借地址成功獲派第一志願(3位獲派喇沙,2位獲派灣仔聖若瑟).

Re: 想統計一下借地址成功獲派第一志願

咁你的朋友係咪只係改電話單地址做登記, 需唔需要埋做租契? 教署有冇人打過電話來check過?  sorry, 太多問題!

vvmakyy

醒目開學勳章

我有4個朋友都係借地址同用親戚地址,1個派瑪利諾,1個派喇沙,1個華德下午,1個九龍城聖家.全部41校網,好似好易中咁,咁樣做對o個D真正住41校網既晤公平,咁樣講唔係吃不到的葡萄是酸的.係覺得成個制度唔公平,又話就近入學,咁又唔check下點解突然間咁多人住41校網,個制度有好多漏洞,有D人特登搬入41網住諗住機會大D,好可惜派去石硤尾.你話幾晤公平呢~~~

vvmakyy,

我的朋友中, 有的是改電費單登記,有的是改電話單登記, 也有一個是透過地產公司租借一個信箱地址的, 只要出示其中一種證明便可.教署亦從來沒有人打過電話來check 過.而其中一個朋友更是在第一輪自行修生後才更改地址.她到教署提交證明文件時, 教署的職員也沒有問長問短, 或有懷疑.

我想問

醒目開學勳章

嘩,真係有好多人報假地址喎,我年年都聽到有朋友撲地址.今年自己報小一都有人叫我咁做,但我唔夠膽,我睇報紙話有人舉報人報假地址,教署先去查,查到就取消個位.若果我都係咁,萬一我成功而朋友失敗左,我會驚比人出賣.比朋友舉報,我覺得舉報人o個D一定係眼紅人地得自己唔得,知道又唔一早舉報等人成功左先咁做,好鬼衰.好似報假地址o個D大部份都成功派到好學校,反而真正住o係o個區既失敗,好唔公平.我咁講但我唔會舉報o個4個好朋友既.最多威脅佢地請我食返餐勁.     
‹ 上一主題|下一主題