用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 救恩書院負增值嘅原因
發新帖回覆
go

救恩書院負增值嘅原因 [複製鏈接]

發表於 3 天前 |只看該作者 |倒序瀏覽 |打印
見唔少人講救恩書院嚴重負增值,收生係Band2A水平但DSE成績係2B-2C水平。作為救恩畢業嘅DSE考生,我感覺救恩嘅老師唔多谷成績(除咗中史)。我讀中六嗰時星期六都唔洗返學校補課(我係2X班),英文老師仲叫我哋做B1

heidya    發表於 前天 09:48
   0    0    0    0

發表於 3 天前 |只看該作者
YHChung_FB 發表於 24-10-7 14:19
見唔少人講救恩書院嚴重負增值,收生係Band2A水平但DSE成績係2B-2C水平。作為救恩畢業嘅DSE考生,我感覺救 ...

請問救恩2024年畢業生多少人
有無今年文憑試成績/聯招結果詳情?

大埔救恩2024年聯招結果 #234
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3882017&pid=49354357

https://www.kyc.edu.hk/tc/achievements_detail.php?id=239

2024聯招結果

超過四成中六同學獲本地大學課程取錄
獲八大院校取錄分佈如下

(香港教育大學)(23%)

(香港城市大學)(19%)

(香港浸會大學)(19%)

(香港中文大學) (16%)

(香港科技大學)(10%)

(香港理工大學)(7%)

(香港大學) (3%)

(嶺南大學) (3%)

獲聯招取錄課程舉隅

香港理工大學 – 

醫療化驗科學及放射學(榮譽)理學士組合課程 - 醫療化驗科學(榮譽)理學士

香港大學-  - 理學士- 

香港中文大學

理學

- 專業會計學

- 工商管理學士綜合課程

香港科技大學 - 工程學

篇幅有限,未能盡錄

大埔救恩2024年文憑試成績 #233
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3882017&pid=49354345

https://www.kyc.edu.hk/tc/achievements_detail.php?id=235

本校2024年文憑試成績碩果盈收

蒙神恩典,本校2024年香港中學文憑考試成績碩果盈收!

考取5級或以上成績遠高於全港的科目:
物理*、化學*、數學延伸部分(單元二)*、中國歷史、中國文學、視覺藝術
(*以英語授課科目)

核心科目合格率皆高於全港水平:英國語文、中國語文、數學

公民與社會發展科達標率高於全港水平

恭喜救恩同學於香港中學文憑考試取得優秀成績!

heidya    發表於 前天 09:48

Poyau 發表於 24-10-7 16:22
請問救恩2024年畢業生多少人
有無今年文憑試成績/聯招結果詳情?
我唔清楚,我前幾年grad嘅。不過我喺2018年7月嗰時聽老師講新收生好多係Band1水平(亦即係今屆DSE考生)。
2020中六嗰屆都唔錯,聽副校講六十幾個攞33222,但就唔明點解annual report唔公布成績。2019中六嗰屆就一般,嗰年開始有個獎叫揚名顯親,條件係33222+best 5 16分以上。我數過得獎者唔夠30個。

YHChung_FB 發表於 24-10-7 18:56
我唔清楚,我前幾年grad嘅。不過我喺2018年7月嗰時聽老師講新收生好多係Band1水平(亦即係今屆DSE考生)。
...

謝謝分享
請問2020年畢業生多少人

Poyau 發表於 24-10-7 18:58
謝謝分享
請問2020年畢業生多少人
好似120人左右

Poyau    發表於 3 天前

又一個好愛學校o既舊生
校長老師唔移唔走
見到咁念舊o既學生一定好安慰

不過實在講得太早啦
應該等到自行同大抽獎填表先開Post
先至會事半工倍

發表於 前天 07:07 |只看該作者
YHChung_FB 發表於 24-10-7 14:19
見唔少人講救恩書院嚴重負增值,收生係Band2A水平但DSE成績係2B-2C水平。作為救恩畢業嘅DSE考生,我感覺救 ...

笑咗,星期六要恆常補課嘅學校,多數係變態級別,你唔會想讀,教育局都唔想學校咁做

發表於 前天 20:37 |只看該作者
10090 發表於 24-10-8 07:07
笑咗,星期六要恆常補課嘅學校,多數係變態級別,你唔會想讀,教育局都唔想學校咁做
...
我唔清楚其他學校咩情況,有時喺星期六都見到一D著校服嘅,我估佢哋係返學校補課掛~

發表於 前天 21:11 |只看該作者
YHChung_FB 發表於 24-10-8 20:37
我唔清楚其他學校咩情況,有時喺星期六都見到一D著校服嘅,我估佢哋係返學校補課掛~ ...

多數係有課外活動,唔係補課囉

發表於 4 小時前 |只看該作者

我知道有間B2尾B3頭中學2024年DSE全軍覆沒,今個學年所有中六學生星期一至四要留校補課到五點,另外星期六上午部分學生要回校補中文或者英文兩個鐘。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊