用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 靈糧堂秀德 VS 崇真 VS 學之園 (星滙)
發新帖回覆
go

靈糧堂秀德 VS 崇真 VS 學之園 (星滙) [複製鏈接]

本人居住在茘枝角四小龍,現考慮為小兒(男)申請本區的幼稚園。
現在想考慮以下三間本區幼稚園

1. 靈糧堂秀德
2. 崇真幼小
3. 學之園(星滙居校園)

將來打算升讀本區直資小一(包括英華小學、聖瑪加利或SFA) 或本區BAND 1 的天主教學校(包括茘枝角天主教小學)

想請教各位以上三間幼稚園,那一間較好(或怎樣排位)?

0    0    0    0

- 靈糧堂是卷幼,可以慳了學費去學多些興趣班和面試班。happy school,學術不要有太高要求,雖然學校並不特別看重紀律,但作為一間基督教幼稚園品格培育也算不錯。
- 崇真幼稚園有小學和中學做後備,升小可以更加放膽,但在你心目中未至於是可以和你另外心儀的小學相比。如果到小學會寧願入無中學的SFA 也不選崇小,那這條龍可有可無。
- 學之園是備受追捧的幼稚園,基本上已經是一個面試班,如果心儀英華SFA等,在學術方面家長可以放心。家長都可自己看看學之園升學數據。當然可以自己再去上興趣班和面試班。至於能否接受一間學店形式的幼稚園就家長自行決定了。
如果家長對幼童時期學校裏宗教方面的品格培育不太着重的話,三間都有可取之處。

你自己又有什麼想法呢?

我自己較心儀星匯學之園,升小學較有保證,我也會考慮其他私幼,但最好不要距離屋企太遠(家住荔枝角四小龍)。
在長沙灣區,除了學之園,還有沒有好的私幼推介呢?

PG_STUDENT 發表於 24-10-12 12:49
本人居住在茘枝角四小龍,現考慮為小兒(男)申請本區的幼稚園。
現在想考慮以下三間本區幼稚園
如果將來考慮直資:排名學之園>崇真>靈糧堂

學之園係學術同小一面試支援方面全部贏晒,就算唔出外補習,家長用番學校提供既materails 同小朋友都已經足夠,可以話學校就係專攻小一直資

崇真好既就係如果唔想太谷,叫做有「一條龍」後備,起碼第時去到K3 面試都有野「揸手」,所以3間之中排中間

P.S. 學之園收生都係有要求,唔係話報左名就一定收

但讀得學之園既家長都係會再十全大補

「路路」 發表於 24-10-14 12:55
如果將來考慮直資:排名學之園>崇真>靈糧堂

學之園係學術同小一面試支援方面全部贏晒,就算唔出外補習,家 ...

除了以上三間幼稚園,雅士圖國際幼稚園及新加坡卓薈國際幼稚園又好唔好?升小學好嗎?

PG_STUDENT 發表於 24-10-15 07:40
除了以上三間幼稚園,雅士圖國際幼稚園及新加坡卓薈國際幼稚園又好唔好?升小學好嗎? ...
雅士圖聽過朋友講過,英文語境幾好,如果未決定好想走國際學校路線定直資,都可以考慮下,因為競爭比較大既直資同IS 都同樣要求英文水平好新加坡卓薈無朋友讀過,所以比唔到意見
但一般國際幼稚園其實都係大同小異(我地以前讀VEO,之後轉左去學之園),入面家長們普遍都比較free flow,唔會特別谷或者chur個小朋友要考咩名校(可能個個暗地十全大補就唔知啦),所以真係叫Happy School,返學係好開心,但學術水平或者其他方面想追趕出面「叻」果一批就麻煩家長上學前、放學後自己發功或者外判
講到底都係睇你想行邊一條路,培養良好既attitude先係最重要,過來人經驗如果習慣左Happy School,以後想改就比較辛苦

PG_STUDENT 發表於 24-10-15 07:40
除了以上三間幼稚園,雅士圖國際幼稚園及新加坡卓薈國際幼稚園又好唔好?升小學好嗎? ...
漏左講,2間學校都有係網頁寫有咩學校小一取錄,就睇你著唔著重數據,因為佢地就無完整顯示詳細資料,所以係呢一方面我依然保持之前講既學之園係贏晒(LH網頁有寫清楚人數)

回覆樓主:

首先,有offer先有得諗。

當3間都有offer, lh 無誤!同一班擁有同一理念既人一齊跑,而且學校back up 好好,你target ge小學都可以無縫銜接到。

其他幼稚園可能要補全科,學之園追神(或要求高)先要補全科,可以讀左再諗。但其他幼稚園係要預左補全科,除非有個大人跟。

如果唔打算補,學之園學術都幫到你上小一,其他尤其靈糧就... 所以點都係lh穩陣。

Lightwriter 發表於 24-10-15 18:35
首先,有offer先有得諗。

當3間都有offer, lh 無誤!同一班擁有同一理念既人一齊跑,而且學校back up 好好 ...
學之園不易拿admission offer.

PG_STUDENT 發表於 24-10-15 19:07
學之園不易拿admission offer.

係,所以有offer先有得諗,亦點解咁多人都揀學之園。

target 普通津小既,應該好少會讀學之園。

Lightwriter 發表於 24-10-15 19:24
係,所以有offer先有得諗,亦點解咁多人都揀學之園。

target 普通津小既,應該好少會讀學之園。
想問下坊間有沒有幼稚園面試班?可以有效提升入學機會?

PG_STUDENT 發表於 24-10-17 00:10
想問下坊間有沒有幼稚園面試班?可以有效提升入學機會?
唔需要浪費金錢係幼稚園面試班,報左都只係自己心理作用,覺得好左
你係報N定K1?如果係星匯,都仲可以幫下手
分享下校長鍾意咩類形小朋友同家長

回覆 eleung123 的帖子

同意 都係好進取嘅一群

「路路」 發表於 24-10-17 11:59
唔需要浪費金錢係幼稚園面試班,報左都只係自己心理作用,覺得好左
你係報N定K1?如果係星匯,都仲可以幫下 ...
報N班之後才K1,另外也考慮奧運君匯港的維多利亞幼稚園

PG_STUDENT 發表於 24-10-19 14:21
報N班之後才K1,另外也考慮奧運君匯港的維多利亞幼稚園
報N班唔知今年要唔要拍片?拍片就最難搞
如果淨係interview,小朋友表現正正常常都有機,就睇父母對答表現分勝負

維記除非你諗住入VSA 之外,千祈唔好諗
當你考直資嘅時候,普遍係唔夠LH爭 就算有step up class
假如你預咗自己每日跟+外補,咁就可能好少少
否則到K3時就會後悔,比咁多學費  但學校比唔到相應嘅野你

「路路」 發表於 24-10-19 17:10
如果淨係interview,小朋友表現正正常常都有機,就睇父母對答表現 ...
雅士圖國際幼稚園又如何?升band 1直資或私立小學機會大嗎?

Aim high就LH啦,課程設計就為考直私,目標為本。不過入面好多家長都會外補加面試班,唔好諗住靠晒學校

「路路」 發表於 24-10-19 17:10
如果淨係interview,小朋友表現正正常常都有機,就睇父母對答表現 ...

同意,維記模式係著重培養語言、思維和學習能力,而不是為考直私,所以考IS 和部分私校的數據很好,但其餘數據都不及LH。
揀學校時需要知道自己既目標才去選校。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊