用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有邊間國際學校有2歲Nursery班?
go

[其他] 有邊間國際學校有2歲Nursery班? [複製鏈接]

Vercatcat912 發表於 22-1-6 23:59
想幫小朋友舖定3歲報IS,想知有邊間有2歲Nursery的IS可以更早熟習IS環境?

Thanks

你好聰明,一早決定IS鋪好路,不用怕之後兩頭不到岸。
如住九龍,Anfield 最早一歲以上巳可參加playgroup, 1.5歲先start也可,之後就有priority升Nursery, 本身仲有幼稚園小學。在N班熟習了再慢慢考其他一條龍上中學IS的K1, 通常好順利, 因為巳經train到唔怕老師好鐘意講野,全英語境包括校車和校工。那時我女番nursery日日番去傾偈,我先知原來咁細個已經識吹水
如果去本地幼稚園,就算英普有NET, 本地老師傾向一傾偈就話你,答案對錯分明,做功課找錯處,美其名叫「德育好」,其實train到小朋友怕錯,畏老師,唔敢講野,IS大忌。

Vercatcat912 發表於 22-1-7 08:30
有冇人知道YCIS係咪麻麻地啊?

你講nursery?如果你打算直升一路上ok, 如果你打算考其他重英文的IS, 睇吓夠唔夠,因為YC個nursery係雙語廣東話,佢理念係細個應以母語為本,睇你buy唔buy。

Star.Star 發表於 22-1-7 12:26
我小朋友曾經讀YCIS幼稚園。PN到K2
幾年來既老師好有經驗,好有愛心的。你會好放心畀個小朋友響果度全日( ...

聽落全日班,6小時/2,每種語言3小時,exposure都夠。
如果半日班,再除2,有D小朋友會唔夠。
夠唔夠不止聽講能力,亦以佢有冇信心,在陌生人面前用英語自然交流計。

Vercatcat912 發表於 22-1-8 12:50
我都仲心大心細,佢龍校我諗住如果真係轉就插grade2..
如果要一齊轉,請問你有冇咩意見啊?
(大囡英文leve ...

公平D,兩個一齊轉,不要懲罰乖那個(冇投訴合作),而且留在local英文距離會愈來愈遠。
不過G2熱門學校比較難插,隨時排到高小,如果細的入了有priority可以幫到大女。
‹ 上一主題|下一主題