用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有邊間國際學校有2歲Nursery班?
go

[其他] 有邊間國際學校有2歲Nursery班? [複製鏈接]

想幫小朋友舖定3歲報IS,想知有邊間有2歲Nursery的IS可以更早熟習IS環境?

Thanks
   0    0    0    0

回覆 Vercatcat912 的帖子

Kingston, IMS 有

維記, Malvern 都好似有

Vercatcat912 發表於 22-1-6 23:59
想幫小朋友舖定3歲報IS,想知有邊間有2歲Nursery的IS可以更早熟習IS環境?

Thanks

你好聰明,一早決定IS鋪好路,不用怕之後兩頭不到岸。
如住九龍,Anfield 最早一歲以上巳可參加playgroup, 1.5歲先start也可,之後就有priority升Nursery, 本身仲有幼稚園小學。在N班熟習了再慢慢考其他一條龍上中學IS的K1, 通常好順利, 因為巳經train到唔怕老師好鐘意講野,全英語境包括校車和校工。那時我女番nursery日日番去傾偈,我先知原來咁細個已經識吹水
如果去本地幼稚園,就算英普有NET, 本地老師傾向一傾偈就話你,答案對錯分明,做功課找錯處,美其名叫「德育好」,其實train到小朋友怕錯,畏老師,唔敢講野,IS大忌。

Woodland都有呀,仲好flexible又唔難入。

我女以前1歲定1.5歲開始上accompanied playgroup(初時可選一星期2-3堂,之後可選5堂,2歲可以上unaccompanied class(星期一至五)。

hilary_tang 發表於 22-1-7 08:21
Malvern, ICHK, FIS

FIS nursery 係3歲班嚟

hilary_tang    發表於 22-1-7 09:03

回覆樓主:

有冇人知道YCIS係咪麻麻地啊?

Vercatcat912 發表於 22-1-7 08:30
有冇人知道YCIS係咪麻麻地啊?

你講nursery?如果你打算直升一路上ok, 如果你打算考其他重英文的IS, 睇吓夠唔夠,因為YC個nursery係雙語廣東話,佢理念係細個應以母語為本,睇你buy唔buy。

回覆樓主:

tutor time雖然無小學已經足夠幫小朋友適應其他國際學校生活。

我小朋友曾經讀YCIS幼稚園。PN到K2
幾年來既老師好有經驗,好有愛心的。你會好放心畀個小朋友響果度全日(全日班)。
老土地講,學校家長都係好有資源的,唔會隨便畀自己寶貝全日響一個自己唔滿意既地方。

學校中英時間大約各一半。
我家裡係沒有英文,保姆姨姨都係本地人講廣東話。
但我小朋友考幾間大眾認為最多西方人既國際學校都入到,證明佢英文程度靠YCIS學校老師同同學都好達標。
我係自己接送,見到YC幼稚園小朋友都係講英文玩的

Star.Star 發表於 22-1-7 12:26
我小朋友曾經讀YCIS幼稚園。PN到K2
幾年來既老師好有經驗,好有愛心的。你會好放心畀個小朋友響果度全日( ...

聽落全日班,6小時/2,每種語言3小時,exposure都夠。
如果半日班,再除2,有D小朋友會唔夠。
夠唔夠不止聽講能力,亦以佢有冇信心,在陌生人面前用英語自然交流計。

964000 發表於 22-1-7 15:20
聽落全日班,6小時/2,每種語言3小時,exposure都夠。
如果半日班,再除2,有D小朋友會唔夠。
夠唔夠不止聽 ...
YC K1-2只有全日班

964000 發表於 22-1-7 07:03

我嘅做法同你一樣。都係一心比小朋友讀IS,見到Anfield有兩歲N班同埋佢哋嘅幼稚園坊間評價都唔錯,價錢又唔貴(相比其他IS)所以俾個女入去讀,諗返都覺得絕對係正確決定,小朋友train到好肯講嘢,大膽,學校亦都著緊disciplines. 之後小朋友K2成功轉左去其他一條龍有埋中學既心儀IS,真心覺得Anfield功不可沒。

Vercatcat912 發表於 22-1-6 23:59

Thanks

早熟習IS環境-》esf playgroup

想問Anfield playgroup and nursery都係用全英?

回覆樓主:

其實IS nursery generally (like Malvern,  Anfield) 係唔係都算易入?需唔需要報佢地d playgroup先入到?

Victoria Nursery聽講都唔易入...especially cwb campus

我大囡就係讀local traditional kindergarten   又係話有sisters..德育好...點知係學校跑兩步都俾老師話 所以今次二寶我一心要上IS

Vercatcat912 發表於 22-1-8 09:31
我大囡就係讀local traditional kindergarten   又係話有sisters..德育好...點知係學校跑兩步都俾 ...

大女使唔使一齊轉?要嘅話都係考慮嘅點嚟(例如Malvern 同 Anfield 小學同幼稚園都喺唔同campus)

melobi12 發表於 22-1-8 12:46

大女使唔使一齊轉?要嘅話都係考慮嘅點嚟(例如Malvern 同  ...

我都仲心大心細,佢龍校我諗住如果真係轉就插grade2..
如果要一齊轉,請問你有冇咩意見啊?
(大囡英文level average only..)

Vercatcat912 發表於 22-1-8 12:50
我都仲心大心細,佢龍校我諗住如果真係轉就插grade2..
如果要一齊轉,請問你有冇咩意見啊?
(大囡英文leve ...
大女英文一般,如果想幫佢轉IS,更加要快,越大個考IS 嘅英文要求越高。如果等遲啲差距再大啲時先轉,可能只可以先入讀唔係最心儀嘅學校,catch up左英文之後又再考更心儀嘅學校。係而家趁早轉IS? 定等細嗰個入學後俾個sibling priority家姐考小學?如果你揀後者,你一定要幫家姐加強英文,佢先有機會考到 (仲要學校有位)。

你有冇心儀邉幾間 IS小學? 佢地本身有冇幼稚園? IS 2歳班唔多,你係想二寶2歳開始入,一路讀上去? 定只係要俾個英文環境佢等佢易啲考 K1?  

啱啱醒起仲有 YMCA 都係大約1.5歲開始上playgroup (TST同長沙灣都有,我女細個上過TST),但佢地幼稚園好似要好早報名 (playgroup同幼稚園係分開報名)。

‹ 上一主題|下一主題