用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 上老師家學琴一問
發新帖回覆
go

[音樂] 上老師家學琴一問 [複製鏈接]

請教一下,
想幫6歲仔報學琴

1. 上老師家學琴vs 琴行好唔好?

自己唔識琴,見識不多,有點覺得上陌生人家怪怪…. 但又聽聞去琴行學家長好難跟進/導師又難知好唔好…請問如何選擇?

2. 網上找老師,有什麼要注意?

3. 之前問緊一個老師到她家試堂 ($150/30min, 200/45min),睇吓兒子like唔like,但她已經叫我去Tom Lee 買琴書去試堂,是否normal?

0    0    0    0

LeeCC 發表於 24-2-26 14:59
未試過係網上搵老師,最好都係搵熟人介紹

十分多謝你嘅分享!
我了解多咗~
咁我去琴行上4堂睇吓仔like 唔like先。我係去cwb 禮x 琴行.. 希望老師都懂得教小朋友,唔想佢學到冇癮 …

LeeCC 發表於 24-2-27 19:25
講起老師資歷,前輩講過,即使初學,都不要搵只有8級或演奏級的老師,因為佢地音樂知識只集中考試要考的 ...

多謝你的tips!
小朋友上咗去老師度試咗堂,感覺唔抗拒。老師不是那些風趣幽默、或者甜美、溫柔老師嗰類,係一個好傳統的女士,希望佢有耐性、唔怕小朋友曳,同時,亦希望和小朋友唔怕悶,堅毅努力學習,慢慢練琴:)

964000 發表於 24-2-29 20:38

同意呀,我搵的老師都係一路由初學到演奏級都可以的,我覺得 ...

請問2位樓主係邊度搵你之前D 老師?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊