用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 上老師家學琴一問
go

[音樂] 上老師家學琴一問 [複製鏈接]

請教一下,
想幫6歲仔報學琴

1. 上老師家學琴vs 琴行好唔好?

自己唔識琴,見識不多,有點覺得上陌生人家怪怪…. 但又聽聞去琴行學家長好難跟進/導師又難知好唔好…請問如何選擇?

2. 網上找老師,有什麼要注意?

3. 之前問緊一個老師到她家試堂 ($150/30min, 200/45min),睇吓兒子like唔like,但她已經叫我去Tom Lee 買琴書去試堂,是否normal?

0    0    0    0

mimi_chc 發表於 24-2-25 22:13
請教一下,
想幫6歲仔報學琴

各有各好

如果家裡沒有哥哥姐姐學緊琴,小朋友沒有榜樣,在琴行學,見到大哥哥姐姐學琴練琴,有樣學

但一般琴行隔音唔太好,小朋友會易分心,聽隔離房彈琴,尤其隔離係高手,小朋友可能坐係度停晒手做聽眾(我個細個時就係咁

私人老師試堂通常用學生彈開的琴書去試,可能老師知你無書,所以叫你買書。其實初學來來去去都係果幾本書,就算這次試唔啱,下次試另一個老師都可以帶去試堂。

係琴行試堂,都會叫你係佢度買書試堂,有些琴行唔俾你用自己帶去的書試,要用佢地老師用開的書

未試過係網上搵老師,最好都係搵熟人介紹

LeeCC 發表於 24-2-26 14:59
未試過係網上搵老師,最好都係搵熟人介紹

十分多謝你嘅分享!
我了解多咗~
咁我去琴行上4堂睇吓仔like 唔like先。我係去cwb 禮x 琴行.. 希望老師都懂得教小朋友,唔想佢學到冇癮 …

mimi_chc 發表於 24-2-27 01:34
十分多謝你嘅分享!
我了解多咗~
咁我去琴行上4堂睇吓仔like 唔like先。我係去cwb 禮x 琴行.. 希望老師都 ...

搵老師都係講夾唔夾小朋友,緣份遊戲

請教一下,
想幫6歲仔報學琴

1.我覺得上門老師好D,不用琴行分了一截,上老師門學很正常。有例外不過通常初出來的老師才會有琴行教。
通常見朋友子女學得不錯,可叫佢介紹老師,價錢和資歷成正比。
2.網上老師最好有得看她/他彈成點,最好睇埋學生學成點,問清楚資歴, 就算初學也不建議找只有8級的老師。
3.如果都稔住學都要買琴書

964000 發表於 24-2-27 16:48
1.我覺得上門老師好D,不用琴行分了一截,上老師門學很正常。有例外不過通常初出來的老師才會有琴行教。
...

講起老師資歷,前輩講過,即使初學,都不要搵只有8級或演奏級的老師,因為佢地音樂知識只集中考試要考的,佢話建議找大學音樂系學生或畢業,主修樂器演奏,音樂系學生可以帶領小朋友進入音樂世界,唔係只係考級

LeeCC 發表於 24-2-27 19:25
講起老師資歷,前輩講過,即使初學,都不要搵只有8級或演奏級的老師,因為佢地音樂知識只集中考試要考的 ...

多謝你的tips!
小朋友上咗去老師度試咗堂,感覺唔抗拒。老師不是那些風趣幽默、或者甜美、溫柔老師嗰類,係一個好傳統的女士,希望佢有耐性、唔怕小朋友曳,同時,亦希望和小朋友唔怕悶,堅毅努力學習,慢慢練琴:)

964000 發表於 24-2-27 16:48
...

琴行老師有兩種,一種如樓上所講與琴行分佣,通常係資歷經驗淺初入行的老師,另一種是資歷深學歷較高的老師自己開的琴行,或投資連鎖琴行franchise和教大師班, 這類老師會比普通老師學費會貴d

mimi_chc 發表於 24-2-29 01:14
多謝你的tips!
小朋友上咗去老師度試咗堂,感覺唔抗拒。老師不是那些風趣幽默、或者甜美、溫柔老師嗰類, ...

其實都係睇小朋友受邊種老師

我小朋友當年都搵到第4個老師才定下來,有幸後來在不同階段遇到合適的老師

頭3個係琴行老師,都是大姐姐style,有剛剛考到8級,各自也有我不滿意的地方,例如上堂玩電話,所以唔夠一年轉3個

第4個是私人老師,上老師屋企,一位大學音樂系畢業的年輕老師,好似幼稚園老師style,小朋友進步很快,但跟左2年,老師結婚移民所以要轉

第5個都是私人,上老師屋企,小學訓導主任style,注重紀律,小朋友跟她的6年,除了音樂知識,還訓練到自律,堅持,不怕困難,一生受用,但身邊不少家長都話這位老師太嚴肅,似訓導主任,小朋友好驚佢。可能我個小朋友奀皮,反而好受

第6個老師,私人老師,人脈廣,識好多大師,帶住小朋友去見識大師,去演奏會,眼界大開

LeeCC 發表於 24-2-27 19:25
講起老師資歷,前輩講過,即使初學,都不要搵只有8級或演奏級的老師,因為佢地音樂知識只集中考試要考的 ...

同意呀,我覺得基本功好緊要,做得好學上去會順好多

LeeCC 發表於 24-2-29 07:47
其實都係睇小朋友受邊種老師

學上去老師的人脈都有幫助,會多D表演和見識的機會

964000 發表於 24-2-29 20:38

同意呀,我搵的老師都係一路由初學到演奏級都可以的,我覺得 ...

請問2位樓主係邊度搵你之前D 老師?

mimi_chc 發表於 24-3-2 00:11

3位私人老師都是同學或鄰居介紹的,我搵老師首個條件是要近屋企,所以3位老師都是同屋苑的鄰居

mimi_chc 發表於 24-3-2 00:11

朋友及家人學緊見他們學得好介紹
另一個是上網search屋企附近的音樂中心,再search老師的資歷

請教一下,
想幫6歲仔報學琴

其實仲有-個choice, 老師上門教。網上搵就自己set d 條件,自由選擇,唔合期望就轉,當然matching 過程好痛苦,始終搵人介紹較好。買書好少事,唔買但上每堂之前叫你印仲煩。

boboapril 發表於 24-3-4 20:48
其實仲有-個choice, 老師上門教。網上搵就自己set d 條件,自由選擇,唔合期望就轉,當然matching 過程好 ...

首先要自己屋企有琴

屋企無琴但選擇學琴⋯⋯唔太建議啦

boboapril 發表於 24-3-16 20:57
屋企無琴但選擇學琴⋯⋯唔太建議啦

家長唔肯定小朋友係咪真係會學落去,所以初期真係唔會買琴係屋企既

或者可以考慮去有租琴房練琴的琴行學琴,每日去琴行練琴,幫小朋友養成習慣先

試幾個月,覺得會繼續學,就要買琴係屋企練習
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊