用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港大同學會面試
go

港大同學會面試 [複製鏈接]

剛收到面試信,請問大家知唔知道面試內容
   0    0    0    0

barry326,

我都收到係星期六上午9:00面試。你呢?

我朋友的兩個女兒在該校讀,第一輪面試係大概8個小朋友一組玩遊戲問下問題,觀察他們的反應及主動性。第二輪入選的小朋友會3個人一組一起面見校長,副校長及主任。家長不同見的,只見小朋友。

iwff

原文章由 barry326 於 07-9-24 12:56 硐表
剛收到面試信,請問大家知唔知道面試內容

Dear Iwff,

Thanks for your information.

My son will have the interview at 4:00pm. on 29 Sept.

Barry326

醒目開學勳章 王國長老

每一組interview內容大概一樣, 不過可能有slight difference
例牌會要小朋友睇中英文書, 聽故事答問題目的係test小朋友o係開放環境中, 是否心散
其他玩遊戲等等, 都係睇下小朋友合唔合群, 主唔主動等等
可以請小朋友放d主動d, 學校唔怕小朋友多咀(當然唔可以無禮貌)同多野問, 就算你主動跳下跳下咁去approach老師, 老師都唔會覺得怪(因為學校d學生都係咁既, 見到鐘意既老師成個撲埋去攬住 )遇到唔識既問題, 放膽試, 答錯都唔緊要, 最緊要唔怕錯
原文章由 iwff 於 07-9-24 02:12 PM 硐表
barry326,

我朋友的兩個女兒在該校讀,第一輪面試係大概8個小朋友一組玩遊戲問下問題,觀察他們的反應及主動性。第二輪入選的小朋友會3個人一組一起面見校長,副校長及主任。家 ...

原文章由 iwff 於 07-9-24 14:12 硐表
barry326,

我朋友的兩個女兒在該校讀,第一輪面試係大概8個小朋友一組玩遊戲問下問題,觀察他們的反應及主動性。第二輪入選的小朋友會3個人一組一起面見校長,副校長及主任。家 ...

我囝囝係聽日上午9點面試. 聽講以前要等好耐, 過曬鐘. 唔知今年情況如何呢? in既過程學校安排得順暢嗎??
[url=http://www.TickerFactory.com/]

My son attended the interview this morning.
I found the arrangment ok.

原文章由 小新媽媽 於 07-9-29 12:27 硐表
我囝囝係聽日上午9點面試. 聽講以前要等好耐, 過曬鐘. 唔知今年情況如何呢? in既過程學校安排得順暢嗎??

今日囝囝己經面試,佢話老師要佢地四個人一組一齊畫一幅花草樹木(但老師就特別指明話要用真實顏色去畫 (即樹葉要用綠色, 太陽要用紅色)。跟住再個別考數學, 有幾張數字咭係枱面,老師就講左個數字,要小朋友係枱面揀幾個細個那數字的咭紙。跟著就比中及英文書要小朋友讀。最後就可以自己揀份玩具玩,我諗係老師從旁想睇下小朋友之間是否合群,會否一起玩。

以上係我囝囝講番出黎,祝大家好運~~~~

[ 本文章最後由 bullbull 於 07-9-29 23:23 編輯 ]
妹妹七個幾月,重21磅

原文章由 Tatama123 於 07-9-29 23:19 硐表

bullbull,

除了HKUGA, 你還報了那幾間學校? 我仔仔明天面試,祝大家好運! Good Luck !

Tatama123,

我諗我報個幾間,應該好多家長都報左。例如: 聖保羅男校, 聖保羅男女校, 高主教等等... 間間都試下啦,不過競爭咁大...都唔知成唔成功。
妹妹七個幾月,重21磅

Hi, bullbull & Tatama123,

我都係同亞仔報左呢幾間
今朝HKUGA in 1030

原文章由 bullbull 於 07-9-29 23:26 硐表
Tatama123,

我諗我報個幾間,應該好多家長都報左。例如: 聖保羅男校, 聖保羅男女校, 高主教等等... 間間都試下啦,不過競爭咁大...都唔知成唔成功。 ...

bullbull,

Are you living in Abredeen ?
If yes, do you remember me about SAR mask ?

I hope you are that one I knew you before.

原文章由 Hilda 於 07-9-29 23:41 硐表
Hi, bullbull & Tatama123,

我都係同亞仔報左呢幾間
今朝HKUGA in 1030

原文章由 媽咪 於 07-9-30 00:06 硐表
bullbull,

Are you living in Abredeen ?
If yes, do you remember me about SAR mask ?

I hope you are that one I knew you before.

媽咪,

哈哈....我當然記得你啦~~~ 非常多謝你係沙士個陣幫手訂幾箱口罩,先夠係bk比大家用咋~~~ 好耐冇聯絡喇,你幾好嗎?我而家就忙緊幫阿仔搵小學, 真係諗到頭都大埋~~~仲要折磨多幾個月先知result,真係人都癲呀!
妹妹七個幾月,重21磅

醒目開學勳章 王國長老

應該係我之前喇, 以前要見家長, 個個入到去, 就搏晒老命係咁sell
而且上午見小朋友, 下午見家長, 又等得耐, 結果攪到d小朋友謝晒........所以從05年開始, 唔再interview家長, 亦唔會overrun喇
原文章由 小新媽媽 於 07-9-29 12:27 PM 硐表

醒目開學勳章 王國長老

每間學校揀既學生唔同, 而學生本身亦有自己本質, 真係要好小心揀學校
spcc我自己好鐘意, 學生叻得黎有大將之風, 謙虛有禮, 真係一流, 不過70%學位留俾自己人, 又有好多"名流紳士"識人有關係, 想入second round一d都唔易, 我聽過既case之中, 入到second round, 一係因為叻仔叻女, 一係就屬於人見人愛受教型
至於拔萃, 會train到學生幾時都o係最top狀態, 我自問個女唔係呢種喇...........真係俾佢符碌入到我都驚......所以無apply
st stephen都唔錯架! 不過學費唔平, 仲有車費.........嘩!
原文章由 Tatama123 於 07-9-30 09:24 AM 硐表
Bullbull, Hilda,

我想問吓你地點排位,如果收左的話!
另外St Paul Boy 同高主教兩間都中讀邊間好呢?
St Stephen 又點呢?
St Paul Co-ed & DBSPD 中左讀邊間好呢?
大家畀d意見! ...

醒目開學勳章 王國長老

仲有想提一句, 而家催勢好明顯, 將來小朋友大個出社會做事, 普通話會係非常之重要, 我最近搵工, 90%工作都話要識普通話, 何況廿年後!
所以各位家長揀學校, 要留意返學校有幾多時間放o係普通話, 每星期有1,2堂, 同用普通話教中文, 同用普通話教一般科目, 已經有非常明顯分別呢!
原文章由 Charlotte_mom 於 07-9-30 01:43 PM 硐表
每間學校揀既學生唔同, 而學生本身亦有自己本質, 真係要好小心揀學校
spcc我自己好鐘意, 學生叻得黎有大將之風, 謙虛有禮, 真係一流, 不過70%學位留俾自己人, 又有好多"名流紳士"識人有關係, 想入second round一d都 ...

醒目開學勳章 王國長老

HKUGA係用普通話教中文, 一年班已經識晒所有拼音, 小朋友亦可以自行運用拼音寫低唔識既發音, 雖然exposure未必夠普通話教學既小學, 不過so far我覺得夠用
我本來都唔覺學校間有咩咁significant分別, 但係前排見到有個同事仔仔, 六年班仲係用廣東話黎寫拼音(例如o係快樂個"樂"字隔離寫"啦"), 我真係好震驚!
hkuga一般係abc, "香蕉"等教英文, 而一般科目係用廣東話教, 英文係比唔上英語教學既學校(哎, 針無兩頭利......) 另一樣野要留意返, hkuga唔著重教grammar, 反而encourage學生free writing能力, 宗旨係要佢地唔怕錯, 有idea時敢去表達, 所以呢....揀得呢d"新思維"學校, 有好有唔好, 例如grammar就要自己執緊d喇
同一道理啦, 如果揀間學校, 英文好, 普通話未必得, 家長又要費心思出去學普通話啦, 無一間學校係perfect既, 你想學校offer到d咩, 點去取捨, 真係要認真唸唸:idea:
原文章由 Tatama123 於 07-9-30 02:47 PM 硐表
Charlotte mom,

One more thing, 你覺醒HKUGA係普通話方面夠唔夠?
英文又如何? 是否外籍人士教英文? 數學用英文or普通話?
如某些學校一星期兩堂是否真的不足夠? ...
‹ 上一主題|下一主題