用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 SC畢業生家長一起走過癲婆的日子
go

SC畢業生家長一起走過癲婆的日子 [複製鏈接]

Hi,

新topic開咗啦!

sumyinma,
Sarah真係好醒! 幫我讚吓佢.

2    0    0    0

TSLiu,
睇到喇!癲婆到!

All,
係啦! 麻鬼煩! log 黎 log 去. 乜你地咁早起身?
我又臨急抱佛腳啦, 個仔得 15 分 (天主教), 有乜學校揀 for 1st round.  And any suggestion for 私校 & 直資 (not in HK Island side)?
0203Ma

而家BK攪分拆, 真係好麻煩!
以前o係www.baby-kingdom.com裡面o既bookmark & 回應係唔可以同www.edu-kingdom.com相通, 所以惟有當兩個網頁去入! 真係越攪越複雜!

0203Ma,
一般情況15分無乜chance架,但1st round培基收硬佢喎,梗係霸住培基個位先,再考其他直資&私校啦,1st round results舊年好似同YW,TSL等直資同日公報架.但天主教讀基督教學校你/你餅O唔OK先?有d人無乜所謂但有d人就唔得,好似我咁就好唔comfortable.

Kristy嘅遭遇我深表同情,絕對同意幼稚園同小學唔同,絕對同意classroom要有discipline,但我最最最最最憎d老師將另一同學作比較,佢知不知道呢套嘢好out架?咁樣d小朋友自我形像會好低同無晒自信架.

HeiHeiMa,
<做乜咁早就開火呀?其實返o左小學, 少o左時間見, 火花應該少D o播!>
就係喺有限度時間都要攪,,今次連工人都唔,今晚我同,費事對住佢,我會switch offcomputer & d remote control,school bus我會閃.

TSLiu,
多謝你﹗我呢個癲婆又到﹗

LaLa, danielboy, TSLiu,
我係擔心佢太大膽,走出校門,唔識死咋﹗

LaLa,
你有無返學校睇佢地呀﹗

danielboy,
比你笑c, 多數係d仔女避開阿媽,第一次聽阿媽要閃﹗

sumyinmama

danielboy:
我諗佢就係少見妳, 所以先越要引妳注意, 越要激妳!
用到電腦+電視封鎖! 果然高招!
好想知道今晚DanDan有乜招數還擊!

mud BK 搞分拆上市咩?  我烏 durn durn, mud 都唔知, 仲搞咗成日先識得要再 login!  死蠢!!

sumyinmama,
我今日 lunch 返咗學校睇, 見到 Sarah 坐最後, 今日果位係你媽媽 or 奶奶?  不過因為我無見過 Sarah, 所以唔敢上前相認, 怕佢問我 "你係mud 水?".  Lunch 好多家長, 都幾混亂.  另外, 你都已經收到其他家長 prepare 的 contact list.  隨時 call or email me, 多多聯絡.

danielboy,
真係要寫個""字比你, 你都唔使經歷搵小一嘅痛苦, 但好似仲熟悉過我地 (or me only).

係有D肉赤O者!
佢以前一入課室就攬住個老師, and K2 時個老師就成日讚佢好快做晒要做O既野之後, 就周圍睇O下其他同學洗唔洗幫手.  但 in 小學, 依D就叫做過位傾計.  佢地未曉小學生O既 rules, 俾D時間O麻, 第一日就咁惡, 我自己有D戥佢難過, 諗佢當時實好錯愕, 計埋BB班4年, 從未知過原來老師係可以惡O既!
漠講話佢, 我都要時間適應! (sumyinma 實笑我啦!)

原帖由 danielboy 於 08-9-4 13:52 發表
0203Ma,
一般情況15分無乜chance架,但1st round培基收硬佢喎,梗係霸住培基個位先,再考其他直資&私校啦,1st round results舊年好似同YW,TSL等直資同日公報架.但天主教讀基督教學校你/你餅O唔OK先?有d人無乜所謂但有d ...

呢到有部份家長應清楚我會有多癲.  
所以真係唔得閒上BK.

0203Ma,
我一定唔會笑你啦.    

danielboy,
你閃去邊話聲我聽. 出來呻下開心d. (我講我呀.. )
今年dandan老師好唔好呀?

sumyinmama,
Sumyin喜歡新學校嗎? 有沒有很多rules呢?

0203ma,
嘜我成日笑人既咩?我都適應緊呀﹗依家唔洗做功課,但晚晚執書包都搞到要開火咁﹗
你仲有個細要度要諗,所以你已經好厲害﹗

LaLa,
係呀﹗sarah 坐最後,我諗唯一由老人家陪嗰個咪sarah 囉﹗嗰個係我奶奶,佢好到不得了,全靠佢我先無咁掛心﹗依家放左工,靠佢同d媽咪報料,我先知多d野,如果有d咩,你得閒又講下我聽啦﹗聽日我件餅陪食飯,你去唔去?

chingyu,
日日有通告,買野執野都搞到我癲﹗有咩rules? 我知佢地早會有講,不過我問sarah , 佢話同16號同學傾計,所以唔知講咩﹗佢似乎唔係好在意學校d野(八卦野除外)﹗我諗到現時為止佢都好鐘意間學校,尤其佢地第一日就安排師姐帶住佢地,令佢地好快適應環境,佢好鬼鍾意個師姐,又話第時要幫d細﹗
a小姐開學順利嗎?
sumyinma

sumyinmama,
DanDan係我細個時嘅翻版,OH係加強版先啱,咁難頂,唔閃開我驚聽日報紙有單domestic violence個女主角係我.

HeiHeiMa,
DanDan招數:我今晚返到嚟有封悔過書放喺枕頭底,跟住睇家好月圓Sa姨又係寫悔過書,我笑到摽眼淚.

LaLa,
我揾小學都攪一大餐架,ESF d priority rules好麻煩架,我未有BB已經喺澳洲買定insurance準備過去生,儲定Asia Miles換J class機票,好搏咁放棄ESF Tsing Yi揀入SC,就係ESF條路崎嶇,寫信寫email只求一個interview機會...只不過大家玩唔同嘅game咋.

舊年d嘢我記得好清楚,你可以search番舊年d posts, 1st round出result嗰日正正係RC Sports Day,嗰日有N個friend call我,有d好朋友報喜抽到LS,MCS, St. Joseph...有d人抽唔到call我哭訴,TSL同YW又唔得...一相機電話,同DanDan影咗好少相咋,finally攪到我論論盡盡跌咗個相機袋

chingyu,
今年DanDan老師係Sydney人,所以非常啱key,同Ms. Fisher好唔同,今年個老師較mature,係3女之母,大女已經結咗婚, 我個人覺得做咗媽媽嘅老師較包容+有耐性, 睇唔出Ms. Fisher原來都幾惡,DanDan同Bill都驚佢鬧架,不過唔係唔係男孩子d記仇,老師鬧完鍾意老師.

原帖由 danielboy 於 08-9-5 00:19 發表
sumyinmama,
DanDan係我細個時嘅翻版,OH係加強版先啱,咁難頂,唔閃開我驚聽日報紙有單domestic violence個女主角係我.

danielboy,
其實您應該開心, 佢好care您嘅反應, 又識得用呢個絕招令到您笑, 佢大咗我估無邊個女仔會拒絕呢個咁攪笑嘅情人.

sumyinmama,
唔駛擔心, 最緊要提佢睇車同唔好走出馬路就得啦!

0203ma,
希望您今次搵學校順順利利, 細佬搵到間好學校.

至於Thomas, 已經改名叫"Marco", 佢話小一大個仔唔玩Thomas Train, 所以要改名!

佢早兩日都仲話悶, 成日要聽學校及校巴守則, 唔想返學; 昨晚我返到屋企, 佢居然同我講想快d聽日可以又返學, 我問佢學校有d咩開心嘢? 佢話"今日去禮堂唔係聽悶嘢, 係聽演唱會(樂器介紹), 仲可以小休同小朋友一齊落操場食嘢同玩, 我鍾意返學!".

見佢寫英文手冊好好笑, 全部寫成一堆
"completep.7-15"!

唔係你成日笑人, 係其實我依D都係好少事就覺好困擾, 多幾個我地依D家長, D老師真係笑死!
TSLiu,
我都希望幫個仔搵倒好學校, 弊在我到依家都好迷茫唔知乜野叫好學校 for 佢呢!
原帖由 sumyinmama 於 08-9-4 22:56 發表
0203ma,
嘜我成日笑人既咩?我都適應緊呀﹗依家唔洗做功課,但晚晚執書包都搞到要開火咁﹗
你仲有個細要度要諗,所以你已經好厲害﹗

LaLa,
係呀﹗sarah 坐最後,我諗唯一由老人家陪嗰個咪sarah 囉﹗嗰個係我奶奶,佢好到不得了,全靠佢我 ...

danielboy:
DanDan真係冇睇電視都識寫悔過書? 唔會咁o岩o瓜! 如果真係咁o岩又真係好攪笑!

HELP! 有冇人有校際英文朗誦誦材? 可以send比我嗎?

TSLiu,
係呀,DanDan都少玩Thomas train喇,最迷係2-3.5歲時,我諗6歲以上唔啱玩架喇,Marco個名幾好吖,佢自己諗定你幫佢改架?如果DanDan自己改名,可能會揀Mario, Luigi, Wario, Keroro...:DanDan成日問點解佢叫Daniel,佢鍾意叫做Pizza.

HeiHeiMa,
我都揾緊英文朗誦誦材,唔知點解今年咁鬼難揾,前年同舊年我未到9月已經揾到,今年我揾咗成個月都未有人有,如果你揾到可唔可以send個copy俾我?DanDan嗰晚無睇電視架,我未夠9:00已經返到屋企,家好月圓都未做,佢已經入咗房同姐姐睇bedtime story喇,我笑皆因覺得DanDan曳嗰時同Sa姨差不多咁討厭,攪到要出悔過書呢招真係老土!

Hi all,
你哋有無同工人搞提前續約嚟慳外傭稅呀?我初初聽政府講都以為唔係慳好多,原來政府老點我,嘩,我拿拿臨去搞,啱啱搞掂咋,我next instalment係9月中due呀!好彩趕得切啫.

danielboy,
加強版,嘩﹗你快d同你阿媽講,佢實開心c﹗ 你第時有沒興趣湊孫呀﹗可能係超級加強版﹗

TSLiu,
Sarah 話Marco個名幾好聽喎﹗下次見面要改口嘞﹗

sarah 一個笑話,一件瘀事:
話說我叫sarah 問下同學d名,唔好成日淨係叫號數,有一晚佢話問左,sarah話:我問d同學:"喂,你地係嘜水呀﹗"佢地姓黃啦、何啦,咪叫黃水、何水,最好笑嗰個話自己係麥水,哈,哈,哈﹗

瘀事係星期五佢食飯食得太慢,喊左出黎,成班同學圍住佢,結果多得一個好朋友陪佢食埋d飯﹗真係好感動﹗

TSLiu:
Marco個名感覺好man, 好名! 好名!
係咪真係改o架?

danielboy:
英文誦材係咪每年都要d member自己上去搵呢? 我往年冇玩, 所以唔太知!
如果搵到就send埋比妳啦!
家好月圓冇o左Sa姨呢個角色就唔好睇o架喇! 正如呢度冇DanDan的話, 就唔會有咁多fans! 所以DanDan本色應該keep住!

sumyinma:
比Sarah笑c!
佢學校係咪一定要食晒成盒飯o架? 我仔果間只要求最少食一半! 佢真係只食一半就算!

sumyinmama,
No need to <同阿媽講>嘞,佢有眼睇,都話加強版好難頂,但笑住口講囉 Sarah嘅嘜水事件真係笑C我 又睇唔出喎,Sarah咁高大唔似食飯慢噃.

HeiHeiMa,
以前兩次都係朋友send俾我,今年個朋友都無,仲週圍揾緊.
‹ 上一主題|下一主題