用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如父母都不識英文, 適合英小嗎?
go

如父母都不識英文, 適合英小嗎? [複製鏈接]

如父母都不太懂英文, 想送小女去英小,
迫她適應會適合嗎? 還是會有反效果,
怕了返學!?
   0    0    0    0
[email protected]有人說,一個人狐單走的路,是崎嶇而漫長的,但當兩個人相伴一起走的時候,更崎嶇的路途,都變得平坦起來,還好像宿短了似的。

小朋友學語言是比大人快, 就算父母英文唔太好, 只要比到小朋友一個好既英文環境多睇, 多聽及多講, 一樣可以學得好好, 所以讀英小係無問題.

是小朋友讀書而不是父母讀,如果小朋友能力足以應乎,有何不可? 我們小時候讀英文,父母都未必識教啦! 沒理由因此阻礙小朋友學習。

話雖如此, 若父母都不董英文的話, 就要看他們有無足夠銀兩給小朋友去補習班, 無可能父母不董英文,而子女可說得一口流利英語而又不用上補習班.

原帖由 popocat 於 09-6-3 00:01 發表
是小朋友讀書而不是父母讀,如果小朋友能力足以應乎,有何不可? 我們小時候讀英文,父母都未必識教啦! 沒理由因此阻礙小朋友學習。

咁真係要睇小朋友識唔識唸, 有d小朋友會自強因知道屋企無人會幫, 相反而家好多小朋友, 包括我囝囝都係"闊佬懶理", 因知道父母緊張過自己, 上堂唔識都唔會問老師, 因為屋企有亞媽&補習姐姐! 我真係識有小朋友係完全靠自己, 屋企無人及無能力幫, 自己攪掂所有功課,仲年年考第一.

原帖由 chansm8 於 09-6-3 13:27 發表
話雖如此, 若父母都不董英文的話, 就要看他們有無足夠銀兩給小朋友去補習班, 無可能父母不董英文,而子女可說得一口流利英語而又不用上補習班.

有可能出現另一極端:小朋友唔識,又冇人協助,自暴自棄。可觀察一下小朋友係屬邊種性格,再作判斷。

原帖由 overview 於 09-6-3 13:41 發表
咁真係要睇小朋友識唔識唸, 有d小朋友會自強因知道屋企無人會幫, 相反而家好多小朋友, 包括我囝囝都係"闊佬懶理", 因知道父母緊張過自己, 上堂唔識都唔會問老師, 因為屋企有亞媽&補習姐姐! 我真係識有小朋友係完全靠 ...

醒目開學勳章

原帖由 chansm8 於 09-6-3 13:27 發表

我可算是, 小女能講流利英語, 我鼓勵她找多些外籍同學傾談, 幫我慳番D補習費。 英小就有這樣的語言環境。

其實觀察下現時由菲律賓姐姐照顧既小朋友, 就算佢地父母英文唔好, 小朋友本身都可以同姐姐溝通得好好, 所以只要比到個好既環境比佢地, 小朋友係可以學得好快.

無問題,睇通告可查字典。有些英小仲有双語通告。
係小一小二要跟緊D功課,到小三小四時,小朋友自己都熟了英語環境,你到時就唔駛點跟。
見家長老師會同你講中文,就算係外籍老師教英文的學校,大都不是班主任,不會被安排去見家長。
始終讀英小好好多。

應該沒有問題,我們上輩大部份都是不識英文,還不是有一代人走過來。

如果父母有决心,可以一起學呢!
‹ 上一主題|下一主題