用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 崇真interview有無人可以分享下?
go

崇真interview有無人可以分享下? [複製鏈接]

醒目開學勳章

想請教今日已IN既家長,可否分享下個過程?
   3    0    0    0
http://hk.myblog.yahoo.com/agarjellypig/

同所有網上所講0既一樣...
同往年考同一樣0既野...

不過0的老師好似趕羊咁...

可能我阿b 係細b. 原來bb 差幾個月真係差好遠....

Yes, Same as above parent's mention.

(1) check your name and put a sticker on your child and you.
(2) wait for call
(3) go into the assign classroom and the teacher will ask some question. e.g. is there any brother or sister study at TT?
(4) play the toys on the tablle and the NET and local teacher will observe both of you.
(5) about six pair of parents and kid were ask o enter the other classroom at one time.
(6) siting around the teacher at semi-circle and the parent behind the kids.
(7) play a english song by computer through the overhead-projector and sing the song together.
(8) Ask the kids to say their name one by one.
(9) PTH teacher sing the song with the kids.
(9) the teacher ask the parent a simple question of method of take care of the kid.
(10) finsih and give the toy to each kids.
(11) say goodbye and see you next year... (just joking)

原帖由 tiktiktmlkl 於 10-10-13 21:21 發表
想請教今日已IN既家長,可否分享下個過程?

原來上年都係咁架?

我想知, 實質收幾多人呢? 可能有兄弟姐妹讀緊的都多的是啊

原帖由 919919 於 10-10-13 23:13 發表
唔係11月開始IN咩??
點解我重未收到通知去IN呢?
唔通寄失咗?
請問你地係?GROUP呀??

我今日in k1 (好似今日係第一批人in)

唔駛擔心, 如果你係截止報名前入表的, 應該都會獲安排面試, 暫時知道的三個日期係 13/10 , 28/10, 11/11
點知? 你入去學校網頁, 入全英語幼稚園部, 再看左下角的行事曆, 便可知道邊日做乜野, 呢三日講明做 interview KG
你未收到通知係因為安排你在第二批或第三批
等吓啦, 或者打去校務處問吓
如果唔係太忙, 應該會幫你按電腦查下在那一個日子啩!

祝你好運

原帖由 919919 於 10-10-13 23:13 發表
唔係11月開始IN咩??
點解我重未收到通知去IN呢?
唔通寄失咗?
請問你地係?GROUP呀??

Anyone know how many classes for 全英語??

每年佢地的arrange 都唔同

原帖由 gracekam912 於 10-10-13 23:53 發表
Anyone know how many classes for 全英語??

原帖由 winavis 於 10-10-13 21:51 發表
同所有網上所講0既一樣...
同往年考同一樣0既野...

不過0的老師好似趕羊咁...

可能我阿b 係細b. 原來bb 差幾個月真係差好遠....

係囉, 我都覺得似趕羊, 我囡又唔多投入, 冇行0既多喇

我仔都係, 病住in, so都唔so個miss, 一句都無答, 仲要表現到好驚, 一定無行

我囝囝都係昨天in主流班.

我覺得今次學校既安排唔錯, 由集合等到面試完畢都係大約45min., 老師好nice, 很有笑容, 會引導小朋友作答.

阿囝肯答老師一些個人問題, 但就唔肯跟老師一齊唱歌, 做動作.

老師問我既問題, 除了問平時邊個照顧小朋友, 仲問埋日後會唔會考慮升讀佢地既小學, 仲問我地有無education allowance?! 似乎佢地想揾一d真係會願意"一條龍"讀上去既家長喎!

其他in咗既家長, 老師有無問你地同樣既問題呢?

原帖由 tsangws 於 10-10-14 12:13 發表
我囝囝都係昨天in主流班.

我覺得今次學校既安排唔錯, 由集合等到面試完畢都係大約45min., 老師好nice, 很有笑容, 會引導小朋友作答.

阿囝肯答老師一些個人問題, 但就唔肯跟老師一齊唱歌, 做動作.

老師問 ...

有問, 我見佢係個個都咁問, 其實報得佢都係想一條龍0架啦, 都唔明點解要問

個人意見, 當日的安排有些可以改善的地方
(1) 當入到學校時, 指示/指導不足, 因有些家長可能是第一次入校園, 怎知那兒是禮堂, 義工家長很友善, 但未能主動指導前來面試的家長的方向, 因為好像我和一批家長, 到了大概是105課室門前,看到一條人龍在排隊, 下意識地又一齊排(其實我都覺得奇怪, 信內提及的程序是先入禮堂看video及取名牌,但見有人在前面進入時排隊, 又看不到龍頭是做緊甚麼, 便自動自覺地排隊, (以為是先看看學生名字或點名), 排了一會才有人說這是進入課室面試(第一輪),未取名牌的請先入禮堂, 才跟十個八個家長散隊去禮堂, 好瘀 , 如果校方製作一些指示牌作指示, 會更好, 義工家長亦省下很多口水
(2) 在禮堂內指示不足, 廣播只用普通話和英文,次數又不頻密 如果是參加主流班的家長只會廣東話, 怎辦, 好彩我係兩者都無問題, 但都怕自己聽錯或聽漏, 因為約左5:40 IN,佢話 5:50先再廣播安排下一步, 之後廣播完, 入到房, 又發現有些家長應該是第三輪(因為號碼是21-24), 帶埋小朋友入左房,老師跟她說她的孩子是最後一批, 會在課室內等很久, 她都願意等, 仲好啦, 小朋友多D時間WARM UP, 但我又想, 如果我剛才係禮堂唔駛等咁耐, 先入課室, 咪可以好似佢咁多D時間作準備, 至少外籍老師都多D時間觀察吓亞B, 機會咪多些, 其實入課室時老師看名牌應該即時婉拒非相同時段的家長, 因為看號碼已可分辨出來, ROUND 1 (1-12), ROUND 2 (13-24) ROUND 3 (25-36), 舉例:如果是在第X組第28號, 名牌便是 (X.28) , 一看便知係最後一輪的學生啦!, 咁就請佢出外再等一等吧!

原帖由 siujanjan 於 10-10-14 11:07 發表

係囉, 我都覺得似趕羊, 我囡又唔多投入, 冇行0既多喇

今年收幾多人, 好大可能都取決於今年有幾多k3畢業, 因課室有限。
今年k3有三班上午主流, 二班下午主流及二/三班國際(呢個唔定肯定呀), 大家可以參考下。每班人數大約30人(有兩個老師, 分組進行活動的)。

btw, 聽聞收到過千份申請表, 希望大家good luck啦!

醒目開學勳章

原帖由 silvia_ng 於 10-10-14 12:31 發表
今年收幾多人, 好大可能都取決於今年有幾多k3畢業, 因課室有限。
今年k3有三班上午主流, 二班下午主流及二/三班國際(呢個唔定肯定呀), 大家可以參考下。每班人數大約30人(有兩個老師, 分組進行活動的)。

btw, 聽聞 ...

sorry, 唔係好明?  你意思係預留k3學位俾repeaters?  但如果照你咁計, 當上午班果三班升哂班, 咁每班人數大約30人, 即是話k1上午班最終都將會只有3個班房空置, 最多收90人上午班?  而下午如果都係走哂, 咁最終會有4-5個班房空置, 可以接收120-150個小朋友, 咁假設用哂full capacity, 今年最多收240個小朋友?

我同事個囡上年係TT讀k3, 佢都話上年好多k3家長都走咗, 無選擇直升, 因為嫌小學學費貴.

原帖由 siujanjan 於 10-10-14 12:23 發表

有問, 我見佢係個個都咁問, 其實報得佢都係想一條龍0架啦, 都唔明點解要問

原帖由 tsangws 於 10-10-14 13:46 發表
我同事個囡上年係TT讀k3, 佢都話上年好多k3家長都走咗, 無選擇直升, 因為嫌小學學費貴.

嗯, 不過我覺得老師晌呢一刻問就有d多餘咯, 點都會答係想一條龍0架啦

原帖由 lyhv 於 10-10-14 13:38 發表

sorry, 唔係好明?  你意思係預留k3學位俾repeaters?  但如果照你咁計, 當上午班果三班升哂班, 咁每班人數大約30人, 即是話k1上午班最終都將會只有3個班房空置, 最多收90人上午班?  而下午如果都係走哂, 咁最終會有 ...

唔係repeater, 只不過年年班數都唔同, 好似上年多人畢業, 咪多d班囉。但今年比較少班畢業, 所以唔多架!
而你計條數已經差唔多架啦。
‹ 上一主題|下一主題