用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問咁樣得唔得*急
go

請問咁樣得唔得*急 [複製鏈接]

阿囝因為發展遲緩,喺政府做咗評估,醫生refer佢排s位,而家等緊,但喺未做評估前,因為唔未知佢嘅情況,所以照寄信去其他學校,in N 班,但已經唔敢揀名校,最終都有一間好傳統的全日學校收佢,但要等佢兩歲先可以入學,學校仲話可以申請津貼,因為父母在職,因為要等兩歲先入學,咁又冇咗件事,到去做評估時,醫生話佢遲咗12-14個月,叫我地排s位,個社工仲幫我地申請傷殘津貼,話幫補下,因為阿囝一個月要去幾次醫院,問題來了,申請咗傷殘津貼仲可唔可以申請學校果個父母在職津貼呢?
排緊s位又可唔可以讀住其他學校先呢?等s位有位先轉去s位,因為排s位要最少年半時間,我又唔想阿囝浪費呢年半的學習机會,請問有冇人可以答到我呢?十分感謝

0    0    0    0

回覆:pipi331 的帖子

Pipi多謝你的回復,阿囝報果間,你之前都有pose過,其實印象都麻麻地,但冇辨法,因為冇一間肯收佢,只有呢間,近屋企,阿囝發展遲緩加肌肉張力低,而家上playgroup又好貴,所以冇辦法,評估報告出咗,我都唔敢同學校講,到時俾學校趕出校先算啦,interview果陣都有問過有冇人中途被趕出校,佢地話未試過,希望阿囝唔係第一個啦!

引用:殘津+同埋+主流幼兒學校申請學費資助系二件

原帖由 pipi331 於 12-01-29 發表
殘津 同埋 主流幼兒學校申請學費資助系二件獨立的事.  樓主絶對可以一路讀住主流幼兒學校 + 攞正苦學費津貼 ...
其實果間係兼收學校,唔知會唔會包容呢?

回復 eva816 的帖子

如未適行千奇不要去普通幼稚園。兼收幼兒園的托嬰組(一歲半) or S位暫托比較安全。

引用:回復+eva816+的帖子 如未適行千奇不要去普

原帖由 muimui5 於 12-01-30 發表

如未適行千奇不要去普通幼稚園。兼收幼兒園的托嬰組(一歲半) or S位暫托比較安全。
其實佢識行,但有時會行到好似飲醉酒咁
其實我應唔應該同學校講返佢嘅評估結果呢?真係唔想騙學校,但又驚校長聽到後,唔比佢入學,
其實我的心態係試過兼收學校都唔適合阿囝的話,我真係會死咗條心等s位,但試都未試就要入s位,我真係好唔甘心

引用:樓主如水緊,+不如試吓排S位暫託,託足全日2

原帖由 pipi331 於 12-01-30 發表
樓主如水緊, 不如試吓排S位暫託,託足全日2千度, 好在人手比例好.... (雖然無學費減免...) 如間S位中心好,  ...
Pipi:請問邊度有s位暫托丫,
其實收阿囝果間學校一個月都要差唔多3千蚊,

我覺得可以一試。幼稚園初初都係返1-2個鐘,然後慢慢加鐘至半日、全日。如果老師覺得有問題或處理吾倒,都會同家長反映返,你先再同老師講評估結果啦。

樓主加油呀

我個小朋友想當年interview, 個老師只係話, 依家唔識行唔緊要, 但開學時要識行就得喎(唔係讀緊你哋講嗰間),
到開學時, 班主任都只係第一日打過電話問/講過, 小朋友唔識行樓梯, 識嘢, 之後就冇收過電話la,
所以我覺得, 只要唔會搞到其他同學, 學校都唔會理咁多

引用:回復+eva816+的帖子 樓主加油呀我個小朋友

原帖由 hobby 於 12-01-30 發表

樓主加油呀
多謝你,我又相信我囝囝係俾人搞一隻,因為佢成日俾表弟蝦,但只會坐埋一邊飲泣

如果你真係想試兼收(I)先,你現在or今年4月派位前揾醫生referI位,要選一間高機會在今年9月入到學的(I位數目多而已經收到2011年中申請的)學校。咁你試過半學年就知道是否需要轉S位,在下年4月前揾醫生refer你再派S位,咁到下年9月入到S位時BB只係3歲多点,仲有学好多時間追。

若你說佢未夠点兩歲但慢咗12-14個月,能力大概是10個月?這半年你先要教佢吃固體食物(飽、餅、軟飯、水果);帶佢去多些公園,見多D人同練習攀爬。Otherwise真係BB咁,I位幼稚園都照顧唔掂。

引用:回復+eva816+的帖子 如果你真係想試兼收(I

原帖由 muimui5 於 12-01-31 發表

如果你真係想試兼收(I位)先,你現在or今年4月派位前揾醫生refer你排I位,要選一間高機 ...
我初初都係咁諗,因為連試入s位的機會都冇直接要佢入s位,我真係唔咁心,但後尾聽返d有經驗的mami講,其實i位學校幫唔到呢d小朋友,亦有人因為咁而錯失咗小朋友的黃金時期,所以好矛盾

回覆:eva816 的帖子

仲有社工話今年一定入唔到s or I位,最快都要出年9月,即係阿囝3歲7個月,到時讀完半年i位唔啱,再排s位又要等年半,到時囝囝已經5歲半,但s位只收6歲以下小朋友,即係話佢得半年的training,我擎兩頭唔到岸,誤咗阿囝

吾好排I位啦,直接排S啦。問題係等緊S位呢段時間返吾返兼收學校嘅普通位(收咗你果間),定係返其他訓練。因為咁細個B,多數要訓晏教,返學時間吾多。

引用:回復+eva816+的帖子 吾好排I位啦,直接排S

原帖由 Capricorn2521 於 12-01-31 發表

吾好排I位啦,直接排S啦。問題係等緊S位呢段時間返吾返兼收學校嘅普通位(收咗你果間) ...
如果返訓練、好多都係要單對單,但貴到冇朋友,負擔唔起

hobby 發表於 12-1-30 16:44

所以我覺得, 只要唔會搞到其他同學, 學校都唔會理咁多

同意

eva816 發表於 12-1-31 20:07
如果返訓練、好多都係要單對單,但貴到冇朋友,負擔唔起

其實真係要睇小朋友需要............
如佢响普通位學唔到嘢, 情願將d 錢俾佢做單對單訓練, 就算一星期得一兩堂, 都袋咗先, 有d 訓練 (好以ST) 都教埋媽咪的, 你也可在家幫他.

咁我當時算好彩,10個月入到I位,次年9月入S位,同直接排S位時間一樣,雖然個囡追唔上課程,但自埋、秩序都打了底。我見佢有些I位同學讀得幾好,其實好睇個細路跟同齡的認知差距有幾多。

但樓主有冇上社署網睇下啲S or I學校的派位進度?唔好淨聴社工講,好似話今年有啲中心開多咗位同有新中心開咗,應該有啲區條龍快啲旣。
‹ 上一主題|下一主題