用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我個囝12個月仲未識由瞓轉坐
go

我個囝12個月仲未識由瞓轉坐 [複製鏈接]

囝囝大小肌發展遲緩,而家已經做緊PT/OT/針灸/推拿,但仍未坐得好,又唔肯轉身,手又唔願揸野,但又喜歡叫人幫佢企起身

言語方面,而家識叫爸媽(佢以為叫人就係叫爸爸/媽媽,係人都叫)
鍾意模仿人地既叫聲同唱bb話歌

好擔心言語方面都會遲!請問各發展遲緩BB幾時先識由瞓轉坐?又幾時識行?又會唔會連言語都遲?12個月既BB正常又會識講咩呢?

0    0    0    0

回復 BBQUEENBB 的帖子

我囡囡都有少少慢, 15個月先自己行得到, 幼兒班interview時仲係個地爬(約1歲), 個老師仲話開學一定要識得行至得; 講嘢方面:記得1歲講到爸爸,媽媽,爺爺,嫲嫲,奶奶,"濛濛" ... 等單字; 1.5歲就講到巴士,的士等2個發音不同的字

我仔快3歲都未識...

回復 BBQUEENBB 的帖子

我阿仔都係大小肌發展慢,我諗你而家最緊要係處理左大小肌肉既問題先,如果已經接受緊PT/OT等服務,就只有"等"
等阿仔發展,其他野都係刺激佢,希望加快發展。

我阿仔講野都慢,但理解無野,不過我都照排其他機構既言語治療服務,,1歲9個月排到,去左4次,我就停了,因為見阿仔講野都進步緊,而且日日都有"節目",真係要取捨。

‹ 上一主題|下一主題