用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好嬲!遭人歧視
go

好嬲!遭人歧視 [複製鏈接]

今日我有個同事岩岩生完第二胎返工,佢個大囡同我個囝差兩個月,佢個大囡14個月已經行得好好,但我個囝因整體發展遲緩而家16個月都未識行(大小肌遲左一年)!

佢問我點解會咁遲,我話有好多小朋友都係18個月先識行,凡事有早有遲!

之後佢同我講,你當佢正常人咁湊啦,有d大人個樣正常,原因得10歲智商,真係睇唔出架!

&xyz@"&$/-佢吖!我個囝未識行啫,唔係弱智吖!真係太過份啦!

0    0    0    0

唔需要為小事而唔開心, 當日我亞仔都20個月至識行第一步~
你只用愛心和耐心照顧亞仔, 他會漸漸成長!!
:wave:  :wave:

點解佢叫你當正常人咁湊????你湊得好唔正常......佢覺得?????

醒目開學勳章

今日我有個同事岩岩生完第二胎返工,佢個大

原帖由 BBQUEENBB 於 12-06-10 發表
今日我有個同事岩岩生完第二胎返工,佢個大囡同我個囝差兩個月,佢個大囡14個月已經行得好好,但我個囝因整 ...
唔好嬲!
當佢無腦發噏風!
我仔都係18個月先行,家陣小學咯!
響仔仔嘅成長過程中,克薄嘅說話同待遇都遇過唔少!
只要想著,我哋嘅小朋友仲可以行,可以教會吃會睡,已經是很大的幸運了!
加油吧!
原諒她的無知啦!

對住同事可以講啲咁克薄的話, 好明顯得10歳智商的係佢! 童言無忌吖嗎

引用:唔需要為小事而唔開心,+當日我亞仔都20個月

原帖由 殷!! 於 12-06-10 發表
唔需要為小事而唔開心, 當日我亞仔都20個月至識行第一步~
你只用愛心和耐心照顧亞仔, 他會漸漸成長!!
...
咁你囝囝而家已經追番哂?

BBQUEENBB 發表於 12-6-10 19:31
今日我有個同事岩岩生完第二胎返工,佢個大囡同我個囝差兩個月,佢個大囡14個月已經行得好好,但我個囝因整 ...

咪嬲啦, 佢唔係我地又點知我地感受?
佢講左唔使負責, 你亦唔好放在心上, 若太上心呢D說話盞自己辛苦.
我地仔女須要好多正能量, 我地要以身作則.

由得天收佢, 阿Q地想: 相反同情她有醜陋的內心

男生和女生就是不一样的,女生发育的比较早,男生相对要晚一点,要不女生到了高中的时候就不如男生了,要不要他的女到高中的时候你也说一样的话

唔駛嬲,以後啱傾講幾句,hi&bye.
佢要認叻咪關閉耳朵笑笑,唔好比較。
我同囝囝去pg,見其他小朋友牙尖咀利,可以點喎,又冇得迫。
努力呀 !

回復 BBQUEENBB 的帖子

SO FAR , 真至現在, 亞仔(現在小一)既大肌發展還是不太合格物理治療師說他屬於肢體協調障礙, 我成日亞Q地想:
協調差令他不會扎扎跳, 少啲跌打損傷!!
但言語, 社交, 認知.....等等, 發展追貼了,  是令人感恩的

你不要心傷, 你的兒子很須要你的照顧, 他會一天一天地進步

你可於圖書館借"感覺統合"既書參考, 它可給你很多啟發!
我當時參考書中既遊戲, 又參考物理治療師訓練,
再於家中幫亞仔訓練, 成效倍增!!

路上....你不會孤單, 這裡有很多家長與你同行!!!
大家都要努力!!! 加油!!!

yauman76    發表於 12-6-11 17:10
:wave:  :wave:

回覆:好嬲!遭人歧視

你同事咁無品!如我係你可能我會忍唔住串佢:「係呀,所以我都當你係正常人咁相處!」
你同囝囝都要加油呀,可以追得返架!

Capricorn2521  好野 !  發表於 12-6-15 10:13
Capricorn2521  好野 !  發表於 12-6-15 10:13

回覆:好嬲!遭人歧視

唔好嬲!呢d人都唔配做人阿媽啦,一d家教都冇,我相信佢d仔女大個左都會對住佢斤斤計較!我亦都相信佢係一個極度自卑既人,因為呢d人咩都要比較一餐,從而平𧗾自己既自卑心態!所以你對住呢d無知自卑既人可以一笑置之,無謂動氣,我地要加油呀!!!

殷!! 發表於 12-6-11 16:08
回復 BBQUEENBB 的帖子

SO FAR , 真至現在, 亞仔(現在小一)既大肌發展還是不太合格物理治療師說他屬於肢體協調障礙, 我成日亞Q地想:
協調差令他不會扎扎跳, 少啲跌打損傷!!
但言語, 社交, 認知.....等等, 發展追貼了,  是令人感恩的

肢體協調能力較低嘅小朋友,
對於參與進行肢體活動較其他同伴少,

可能的原因包括:
能力不足,致自信心較弱;
避免受傷或出醜,免得被師長責備、父母囉嗦、同伴取笑。

但惡性循環下, 小朋友同友伴嘅互動少了,
對運動的興趣降低了,鍛練身體的機會亦少了。

協調障礙可以透過訓練一步一步克服的,
而父母則是最佳的訓練員/ 教練 / 導師。

繼續努力,加油!

‹ 上一主題|下一主題